SG.hu

Hogyan kerülnek chipek az orosz rakétákba?

Nyugati technológiai termékek kerülnek orosz rakétákba, ami megkérdőjelezi a szankciók hatékonyságát.

A múlt hónap végén amerikai és európai uniós tisztviselők információt cseréltek több millió dollár értékű tiltott technológiáról, amely átcsúszott a védelmi rendszerük résein keresztül orosz területre. Magas rangú adózási és kereskedelmi tisztviselők figyeltek fel az Oroszországnak Örményországon, Kazahsztánon és más országokon keresztül eladott chipek és egyéb elektronikus alkatrészek megugrására. Információkat osztottak meg egymással ezen termékek nyolc különösen érzékeny kategóriájának áramlásáról, amelyeket kritikusnak tartanak a fegyverek fejlesztéséhez, beleértve az Ukrajnára csapást mérő orosz cirkálórakétákat is.

Miközben Ukrajna megpróbálja visszaszorítani Oroszországot a területéről, az Egyesült Államok és szövetségesei párhuzamos harcot vívnak azért, hogy a fegyverrendszerekhez, drónokhoz és tankokhoz szükséges chipek ne kerüljenek orosz kézbe. De Oroszország chipekhez való hozzáférésének megakadályozása nem egyszerű, és az Egyesült Államok és Európa nem áll győzelemre. Miközben Oroszország fegyvergyártási képessége a több mint egy éve elfogadott nyugati szankciók miatt csökkent, az ország kerülő úton még mindig hozzájut számos elektronikai alkatrészhez.

Az eredmény pusztító: miközben az Egyesült Államok és az Európai Unió az ukránokat fegyverekkel látja el, hogy tovább harcolhassanak Oroszország ellen, Oroszország a saját technológiájukat használja fel a visszavágásra. Amerikai tisztviselők szerint a 38 másik kormánnyal közösen bevezetett átfogó szankcióik súlyosan károsították Oroszország katonai kapacitását, és megemelték a szükséges alkatrészek beszerzésének költségeit. "Véleményem szerint nagyon hatékonyan akadályoztuk Oroszországot abban, hogy fenntartsa és újjáépítse katonai erejét" - mondta egy márciusi interjúban Alan Estevez, aki a kereskedelmi minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatalának amerikai exportellenőrzéseit felügyeli. "Elismerjük, hogy ez kemény munka. Alkalmazkodnak, és mi is idomulunk az ő alkalmazkodásukhoz."


A szakértők gondosan összegyűjtik az orosz drónok maradványait, hogy megállapítsák alkatrészeik eredetét

Kétségtelen, hogy a kereskedelmi korlátozások jelentősen megnehezítik Oroszország számára a harctéren használható technológiák beszerzését, amelyek nagy részét az Egyesült Államok és azzal szövetséges országok vállalatai tervezik. Az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszországnak szánt chipek közvetlen eladásai nullára csökkentek. Amerikai tisztviselők szerint Oroszország már a legpontosabb fegyvereiből származó készleteinek nagy részét elhasználta, és kénytelen azokat gyengébb minőségű vagy hamisított alkatrészekkel helyettesíteni, amelyek miatt a fegyverei kevésbé pontosak.

A kereskedelmi adatok azonban azt mutatják, hogy köztes országok ellátják Oroszországot azzal, amire szüksége van. Az ukrajnai inváziót követően azonnal bekövetkezett meredek visszaesés után Oroszország chipimportja ismét emelkedik, különösen Kínából. Október és január között a behozatal minden hónapban a háború előtti átlagos szint felét vagy annál is többet tett ki. Az Oroszországgal szemben bevezetett exportellenőrzés megzavarta a már meglévő ellátási láncokat, de az ország továbbra is "elég jelentős mennyiségű" chipet kap.

Ahogy Oroszország megpróbálta kijátszani a korlátozásokat, az amerikai tisztviselők folyamatosan szigorították a szabályokat, többek között több tucat oroszországi, iráni, kínai, kanadai és más cég és szervezet ellen is szankciókat hoztak. Az Egyesült Államok a kereskedelmi korlátozásokat kiterjesztette a kenyérpirítókra, hajszárítókra és mikrohullámú sütőkre is, amelyek mindegyike tartalmaz chipeket, és felállított egy "technológiai csapásmérő egységet", hogy kivizsgálja és üldözze az érzékeny technológiát megszerezni próbáló illegális szereplőket.

A chipek tiltott kereskedelme azonban nehezen ellenőrizhető, mivel a félvezetők mindenütt jelen vannak. A vállalatok 2021-ben világszerte 1,15 billió chipet szállítottak a vásárlóknak. Kína, amely nem része a szankciórendszernek, egyre kifinomultabb chipeket gyárt. A nagy chipgyártó vállalatokat képviselő Semiconductor Industry Association (Félvezetőipari Szövetség) közölte, hogy együttműködik az amerikai kormánnyal és más felekkel a félvezetők tiltott kereskedelme elleni küzdelemben, de a félvezetők áramlásának ellenőrzése rendkívül nehéz. "Szigorú protokollokat alkalmazunk az ártó szándékú szereplők eltávolítására az ellátási láncainkból, de mivel évente világszerte körülbelül egy billió chipet adnak el, ez nem olyan egyszerű, mint egy gomb megnyomása" - áll a szövetség közleményében.


Egy Lancet drón maradványai

Eddig úgy tűnt, hogy az orosz hadsereg az invázió előtt felhalmozott nagy elektronikai és fegyverkészletre támaszkodik. Ez a készlet azonban kezd kiszáradni, így Oroszország számára egyre sürgetőbb új szállítmányok beszerzése. A Conflict Armament Research - egy független csoport, amely a harctérről visszaszerzett orosz fegyvereket vizsgálja - tegnap kiadott jelentéséből kiderült az első ismert példa arra, hogy Oroszország az invázió kezdete után gyártott chipekből készít fegyvereket. Damien Spleeters szerint - aki a szervezet vizsgálatát vezette - három azonos, egy amerikai cég által külföldön gyártott chipet találtak olyan Lancet drónokban, amelyeket tavaly februárban és márciusban több ukrajnai helyszínen találtak meg.

Spleeters nem árulta el a chip gyártóját, miközben a céggel együttműködve próbálják kideríteni, hogyan került a termék Oroszországba. Ezek a chipek nem feltétlenül jelentenek példát az exportellenőrzés megsértésére, mivel az Egyesült Államok szeptemberig nem adott ki korlátozásokat az ilyen típusú chipekre. A chipeket augusztusban gyártották, és nem sokkal később szállították ki őket - mondta. Jelenlétüket azonban annak bizonyítékaként értékelte, hogy Oroszország háború előtti nagy elektronikai készletei végleg elfogytak. "Most fogjuk látni, hogy az ellenőrzések és a szankciók hatékonyak lesznek-e" - mondta Spleeters.

Amint a márciusi találkozóról készült dokumentumokból kiderül, az amerikai és európai tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Oroszország úgy szerez be amerikai és európai árukat, hogy azokat Örményországon, Kazahsztánon és más közép-ázsiai országokon keresztül vezeti végig. Egy, az amerikai Ipari és Biztonsági Hivatal pecsétjével ellátott dokumentum szerint Örményország 2022-ben 515 százalékkal több chipet és processzort importált az Egyesült Államokból és 212 százalékkal többet az Európai Unióból, mint 2021-ben. Örményország ezután ugyanezen termékek 97 százalékát exportálta Oroszországba - áll a dokumentumban.


Egy Ukrajnában egy orosz Orlan 10 drónból előkerült áramköri lap, amely a kaliforniai Gumstix és Xilinx által gyártott chipeket tartalmaz

Egy másik dokumentumban az Ipari és Biztonsági Hivatal nyolc olyan chip- és alkatrész-kategóriát azonosított, amelyeket az orosz fegyverfejlesztés szempontjából kritikusnak ítéltek, köztük egy úgynevezett programozható tömböt, amelyet az orosz cirkálórakéta egyik típusában, a KH-101-esben találtak. Az Egyesült Államok és Európa közötti hírszerzési információcsere része annak az alakulóban lévő, de egyre intenzívebbé váló erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy minimálisra csökkentsék az ilyen elemek Oroszországba történő kiszivárgását. Míg az Egyesült Államoknak mélyebb tapasztalata van a szankciók érvényesítésében, az Európai Uniónak nincsenek központosított hírszerzési, vám- és bűnüldözési képességei.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is küldött nemrégiben tisztviselőket olyan országokba, amelyek nagyobb mennyiséget szállítottak Oroszországba, hogy megpróbálják visszaszorítani ezt a kereskedelmet. Nemrégiben egy törökországi látogatáson győzték meg a török kormányt arról, hogy egy szabadkereskedelmi övezetben leállítsa az Oroszországba irányuló átrakodásokat, valamint a török repülőtereken az orosz és fehérorosz repülőgépek kiszolgálását.

A Biden-kormányzat tisztviselői szerint az általuk megcélzott elektronikai berendezések Oroszországba és Fehéroroszországba irányuló szállítmányai 2021 és 2022 között 41 százalékkal csökkentek, mivel az Egyesült Államok és szövetségesei globálisan kiterjesztették a korlátozásokat. A csökkenés tehát általános, de még mindig vannak a világnak bizonyos területei, amelyeken keresztül ezeket a termékeket Oroszországba juttatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #22
    A NATO még soha nem volt igazán tesztelve, hogy mi történne az egyik tag megtámadása esetén. Ezért inkább elrettentő szerepe van, pont mint az atomfegyvereknek.

    Ha széljobbos, nacionalistákat olvasol, akkor bármit ki lehet hozni. A szájkarate folyamatosan megy, főleg azoktól, akiknek semmi közük semmilyen döntéshez, így tétje sincs nagy, hogy mekkora baromságokat hordanak össze. Nálunk is van példa ebből bőven, minden politikai oldalon.
  • kvp #15
    "Egészen elképesztő anyagot szedsz, mennyiért veszed?"

    Csak olvastam a szlovak, a roman, a holland, a nemet es az ukran szakpolitikusok nyilatkozatait. Teljes egyetertes van koztuk arrol, hogy aki a NATO es az USA dontesei ellen szot emel, az orosz iranyitas alatt levo agresszor, ezert katonailag is fel szabad lepni ellene. Az ukranok konkretan engedelyt is kertek erre a NATO-tol tobb nyilatkozatukban, erre merult fel a NATO tagallamok politikusai reszerol, hogy ez elfogadhato ellenlepes lenne a magyar engedetlenseg megtorlasara. Lehet, hogy csak a sajtoban uzengetnek, de ha jol tudom Hitler is leirta elore, hogy mit fog csinalni, ha hatalomra jut, aztan tenyleg szorol szora bevaltotta. Szoval valoszinuleg csak azert nem foglalkoztak meg velunk es a karpataljai magyarokkal olyan mertekben mint a donbassi oroszokkal, mert egyelore Oroszorszag jelenti a valos veszelyt. Ez a veszely viszont naprol napra kisebb es a magyar kormany meg mindig nem engedelmeskedik az amerikai utasitasoknak. Nem veletlen fordult az amerikai vezetes a magyar lakossaghoz (mar oriasplakatokon is), felhivva a figyelmuket, hogy amennyiben a lakossag nem valtja le a kormanyt, akkor kenytelenek lesznek ok megtenni.

    ps: Ukrajna orosz megtamadasa ugyanannyira nem volt legalis, mint Irak amerikai megtamadasa. Mindketto kulso agresszio volt. Kina ekozben azt ismerte fel, hogy ha a jovoben amerikai imperializmust lat, akkor sajat erdekben tamogatnia kell az amerikai agresszorok ellen harcolo feleket. Ez jelenleg egyebkent a vilag nagyresze, mert Europan kivul szinte minden kormany kilepett az USA mogul, szinte egyszerre. Meglatjuk, hogy a petrodollar helyett mi lesz a vilag kovetkezo valutaja, de ahogy most allunk valoszinuleg kinai yuan.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2023.04.22. 00:27:17
  • tom_pika #18
    Kevered a szezont a fazonnal, és közben olyan dolgokról írsz, amiről senki nem beszélt, csak te elképzeled, hogy más emberek mit gondolnak. Szerintem ne próbáld meg elképzelni, hogy mások mit gondolnak, inkább próbálj velük beszélni. Már ha van türelmed meghallgatni a tiedtől esetleg eltérő véleményeket. De gondolom nincs, mert láthatólag már elég okosnak képzeled magad.
  • Cat #19
    "ha kilepnenk a NATO-bol, akkor valoszinuleg masnap az EU kozos megegyezessel megszallna az orszagot"

    Egészen elképesztő anyagot szedsz, mennyiért veszed?
  • kvp #14
    "Küldenétek a hadsereget kivégezni a civileket mert nem akarnak maradni? Elkezdenétek lebombázni meg lerakétázni az osztrák falvakat mert támogatják a Soproniak ügyét?"

    Nem vagyunk ukranok, szoval egyertelmuen nem. Ellenben Magyarorszag gyakorlatilag sajat magaval hataros, a legtobb hatarmenti teruleten meg mindig tobbsegben vannak a magyarok. (bar csak nagyon vekony savokban) A kornyezo orszagok reszerol szerintem az ukranhoz hasonlo reakciora szamithatunk barmilyen autonomia vagy fuggetlensegi kezdemenyezesre es ezt az USA is tamogatna. Igazabol ha kilepnenk a NATO-bol, akkor valoszinuleg masnap az EU kozos megegyezessel megszallna az orszagot es jelen helyzetben is csak a nemet hadsereg mukodeskeptelensege tartja vissza oket. (a NATO 5-os cikkely nem vonatkozik a belso konfliktusokra, lasd gorog-torok konfliktus Ciprus miatt) Ez az az alaphelyzet, ahol az elvarasok szerint a mar kifizetett hadisarc utan meg hadianyaggal is kellene segitenunk az ukranok harcat a teruletukon elo orosz, magyar es roman kisebbseg ellen.

    ps: A magyar (es a lengyel) kormany hiaba var barmilyen EU-s penzekre, azt mar reges regen odaadtak az ukranoknak a haborura, szoval akkor se tudnanak fizetni ha akarnanak.

    "Emlékeim szerint végül azt is szépen elszabotálták Brüsszelben, arra hivatkozva, hogy deháthiszen ezeket illetően minden teljesen rendben van, ellentétben a vegánokkal ugye."

    Anno a nemet birodalmi kormany is csak "megvedte" a lengyeleknel, csehszlovakoknal, magyaroknal, stb. elo elnyomott hataron tuli nemeteket az "elnyomo" zsidoktol. Legalabbis ez volt a hivatalos narrativa keleteuropa megszallasakor. Az a negyedik birodalom ebben a tekintetben nem valtozott csak a nemet nep helyet atvettek az abc+ csoportok. Ha megnezzuk a nyugat europai zsidok helyzetet es egyre novekvo uldozesuket, akkor sajnos felelmetesen hasonlo minta kezd ujfent kirajzolodni. Valami erthetetlen modon sikerult a modern europai woke ideologianak integralnia a regi naci ideologiakat, a vegetarianizmustol indulva, a pszichiatriai gondokkal kuzdok tomeges sterilizalasan at a vallasos zsidok uldozeseig. Hogy a fenebe sikerult ezt igy osszehozni?
  • NEXUS6 #17
    Lengyel vazallus állam

    Hát ez sem most kezdődött. Vannak náluk történelmi hagyományai az angolszászok seggnyalásának. Még akkor is, minekután a II. VH alatt kb 3X baxták őket át, de ők kitartanak mellettük, miközben az oroszokkal/németekkel próbálnak továbbra is hadakozni, szintén történelmi hagyományokból kifolyólag, akkor is ha nem kéne. Rendesen beakadt náluk a lemez. A II. VH kitörésekor ugye a "szövetségesek" baxtak bármit is tenni, azon kívül, hogy befogadták a lengyel menekült katonákat, (akik jól jöttek azért az Angliai-csatában, meg a utána is), illetve az emigráns lengyel kormányzatot, akiket aztán a háború után még sem segítettek nagyon hatalomra. Hagyták, hogy '45-ben Sztálin a saját szájaíze szerint rendezze a lengyel belpolitikát, ahogy azt is gyak szónélkül, amikor a varsói gettólázadás leverését a szovjetek páholyból végig teázták.

    Ezt a régi megbízható szövetséget megünneplendő aztán 2003-ban az ENSZ felhatalmazás nélküli, és megalapozatlan Irak elleni angolszáz agresszióba, koalíciós partnerként becstlakoztak. Szal ha eljutunk oda, hogy az elmúlt évtizedek agresszív nagyhatalmi poltikát folytató vezetői végre nemzetközi bíróság elé kerülnek (mondjuk nyilván soha nem lesz ilyen), akkor Putyint követheti majd, Bush, meg Blair, de az akkori ausztrál vezetők mellett a lenygel elnöknek (Kwasniewski) illetve kormányfőnek is (Miller) ott a helye.

    EU kisebbségi autonómia

    Nem olyan rég volt egy EU-s aláírásgyújtés, hogy a nemi, táplálkozási, egyéb woke kisebbségek problémái után az EP végre foglalkozzon már a nemzeti kisebbségek helyzetével is (baszk, katalán, erdélyi stb). Emlékeim szerint végül azt is szépen elszabotálták Brüsszelben, arra hivatkozva, hogy deháthiszen ezeket illetően minden teljesen rendben van, ellentétben a vegánokkal ugye.
  • noland #16
    Egyszerű...az okoskodóknak levágnák a tökeit. :D
  • Szefmester #10
    Magyarország sem mentes a kisebbségektől..akkor most mondjuk Borsod kikiálthatja a függetlenségét? Vagy hogy reagálnátok arra ha mondjuk Győr-Moson-Sopron (vár)megye úgy döntene hogy ők függetlenedni akarnak a muytikirályoktól és be akarják vezetni az eurót, netán hozzácsapódni az osztrákokhoz, lévén így is oda járnak sokan dolgozni... Sírnátok? Hisztiznétek? Küldenétek a hadsereget kivégezni a civileket mert nem akarnak maradni? Elkezdenétek lebombázni meg lerakétázni az osztrák falvakat mert támogatják a Soproniak ügyét?
    Ha Zelenszki csak egy usa báb, akkor Orbicsek mi? Putyin báb? Nem olyan ügyes mint Lukasfejke de azért akciózik. De trükköznie is kell hiszen különben az eu morcos lesz rá, és a nép még ma is inkább eu tag lenne és nem szovjetúniós tagállam.

    Persze akinek az SZU az álma, az inkább költözzön most oda. Nem kell vergődnie, és élhet a mesék és csodák földjén ahol a vásárlóereje a pénzednek. Egy Chelyabinsk - Kecskemét összehasonlításban olyan élni kint mintha kapnál egy 33%os bércsökkentést idehaza. De a Budapest Moszkva esetében is csak éppen vagyunk jobbak... Lehet menni... Ha az a rendszer tetszik.
  • kvp #13
    "Nem hiszem, hogy ez elvárás,"

    Ez az ukranok egyik elsodleges elvarasa. Barki aki megkerdojelezi ezt az oroszok oldalan all. (az egesz haboru onnan indult meg 2014 elott, hogy nem kapott automiat az ukrajnai orosz kisebbseg, sot egyre jobban korlatoztak oket) Az USA jovahagyta es tamogatja, azt hogy ukrajna tisztan ukran nemzetallam. Nem veletlen, hogy Ukrajnaban eljarast inditottak az osszes ezt megkerdojelezo ortodox pap ellen is. Egy dolog biztos, ha az ukranok nyernek a haboruban, akkor joguk lesz megvalositani, olyan eszkozokkel amilyeneket jonak latnak. Az oroszok mar csak max. egy Kina altal tamogatott dontetlenben remenykedhetnek, igy mindenkeppen evakualniuk kell a meg ott maradt orosz lakossagot az ukran teruletekrol. Lehet, hogy a magyaroknak is fel kellene keszulniuk a teljes lakossagcserere Karpataljan. Nem maradtak mar ott olyan sokan, hogy ez az EU szamara gondot jelentsen.

    "Az más kérdés, hogy az EU nagy ívben lesz@rja, ha egy kisebbséggel rosszul bánnak, és ez inkább keletebbre fordul elő, mint nyugaton."

    Keletebbre, mint Spanyolorszagban a baszkokkal vagy a kataloniaiakkal. Ha az EU komolyan gondolna, akkor tamogatna ezen teruletek automomiajat vagy akar fuggetlenne valasat. (az EU-s tagsag megtartasa mellett) Az EU tobbsege jelenleg kisebbseg ellenes. A magyarok es a baszkok esete nem kivetel, hanem szabaly.
  • tom_pika #11
    "Ukrajna elismereset mint kisebbsegektol mentes tiszta nemzetallam"

    Nem hiszem, hogy ez elvárás, az EU több országa sem ilyen, és működnek jól. Az más kérdés, hogy az EU nagy ívben lesz@rja, ha egy kisebbséggel rosszul bánnak, és ez inkább keletebbre fordul elő, mint nyugaton.