SG.hu

Egy Discord szerver a minősített katonai információk középpontjában

Hatalmas nemzetközi botrányt kavartak a NATO-tervekről szóló dokumentumok.

Pár napja nyilvánosságra kerültek az amerikai védelmi minisztérium minősített, többek között az ukrajnai műveletekkel kapcsolatos dokumentumai. A Pentagon minden követ megmozgatott a titkos iratok kiszivárogtatójának megtalálására, akit már őrizetbe is vettek. A 21 éves Jack Teixera az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának légierejénél dolgozott és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez. Rendőrautókkal és páncélozott járművel közelítették meg a gyanúsított tartózkodási helyét, majd egy közeli börtönbe vitték. Első meghallgatása egy kerületi bíróságon lesz, a minisztérium szóvivője szerint szándékos bűncselekményről van szó. A Biden-kormányzat igyekszik korlátozni a kiszivárgott információk okozta károkat, amelyek az Egyesült Államok számos ellenfelére, köztük Oroszországra és Kínára, valamint olyan szövetségesekre, mint Ukrajna és Dél-Korea vonatkozó nemzetbiztonsági titkokat részleteznek.

Az egész ügy egy egy néhány ezer feliratkozóból álló online közösségből indult, amely egy wow_mao nevű YouTube-hírességet követ. A fiatalok a Discordon humoros digitális képeket cseréltek és éles, néha ízléstelen vicceket meséltek. De most a nemzetközi figyelem középpontjába kerültek miután kiderült, hogy a csoport egyik önkéntes moderátora tette közzé a fotókat a katonai dokumentumokról. Wow Maonak az egészhez nyilvánvalóan semmi köze, ő egy Nagy-Britanniában élő 20 éves Fülöp-szigeteki főiskolai hallgató. Ő maga kevés időt töltött a Discord szerveren és leginkább a YouTube-csatornájára koncentrált - ahol mintegy 250 ezer feliratkozója van -, valamint főiskolai tanulmányaira. Igazi nevét adatvédelmi okokból nem volt hajlandó megosztani.


Összesen mintegy 53 titkos, illetve minősített irat került az internetre. A katonai dokumentumok olyan amerikai és NATO-tervekről szólnak, amelyek az ukrán haderő támogatásának, utánpótlásának és megerősítésének elképzeléseit részletezik, valamint a háborús veszteségeket összesítik. A tartalom érinti Dél-Koreát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emirátusokat is. Olyan katonai összefoglalókról van szó, amelyek a vezérkaron belül napi rendszerességgel készülnek, de nem nyilvános felhasználásra. Ugyan minősített adatok, de azok tényleges hírszerzési értéke csekély. Mintegy 1000 és 5000 közötti, arra megfelelő felhatalmazással rendelkező személyhez jutnak el.

Az internetnek talán egyetlen része sem segítette az elmúlt években hatékonyabban a beszélgetések szabad áramlását mint a Discord, amely a videojátékosok menedékeként indult, mielőtt a világjárvány idején mainstream vonzerőre tett szert. A Discord szerverein - ez a vállalat által használt kifejezés a csevegőcsoportok leírására - a zenekedvelők megvitatják kedvenc előadóikat, a Minecraft videojátékosok pedig mémeket cserélnek.


De vannak más szerverek is. Egy 18 éves fegyveres a Discordot használta gondolatainak rögzítésére, barátaival való csevegésre és a 4chanról gyűjtött rasszista mémek megosztására, mielőtt tavaly halálos lövéseket adott le 10 emberre és megsebesített három másikat egy buffalói élelmiszerboltban. Februárban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Egy másik esetben fehér fajgyűlölők a Discordot használták egy gyűlés megtervezéséhez. A Discord azóta lépéseket tett a tartalommoderálás javítása érdekében, mert elismerik, hogy "felelőssége van annak biztosításában, hogy a Discordot ne használják gyűlöletre, erőszakra vagy károkozásra".

Az oldal nagymértékben a felhasználók jelentéseire támaszkodik a problémák kiszűrésében, különösen a privát, csak meghívottaknak szóló Discord-szervereken. A szolgáltatás csevegőszobákra van felosztva, nagy nyilvános csoportokra, amelyekben szigorú tartalmi moderáció lehet, és kisebb privát csoportokra, amelyekben ilyen akár egyáltalán nincs. A Discord közölte, hogy együttműködik a kiszivárgott dokumentumokkal kapcsolatos bűnüldözési vizsgálattal, de egyebet nem akartak közölni.

Wow_mao szerverére egy Lucca nevű felhasználó március elején töltötte fel oldalról oldalra a titkos információkat a kiszivárgást vizsgáló felhasználók által megosztott képernyőképek szerint. A dokumentumok eredetéről korábban a Bellingcat számolt be. A dokumentumok szélesebb körű figyelmet kaptak, miután két nappal később egy Minecraftnak szentelt szerveren tették közzé őket, ahol az egyik felhasználó láthatóan egy vita során osztotta meg őket. Tehát a posztok közel egy hónapig lappangtak a neten, mielőtt a Discordon kívül is elkezdtek figyelmet kapni. A 4chan felhasználói április 5-én tettek közzé képeket a dokumentumokról. A Telegram üzenetküldő alkalmazás oroszbarát csatornája még aznap megosztotta a képeket. A Twitter felhasználói felfigyeltek a képekre, és a világ is felfigyelt rájuk.

A Discord szervereket és a dokumentumok mögött feltételezett felhasználókat elárasztotta a figyelem. Egy MrLucca nevet használó Twitter-fiók - aki ugyanazt a profilképet használta, mint ami a Lucca Discord-fiókon található - azt mondta, hogy a dokumentumokat egy másik Discord-szerverről szerezte. "Találtam néhány infót egy mostanra betiltott szerverről, és továbbítottam" - írta a felhasználó egy beszélgetés képernyőfotói alapján. A Twitter- és a Discord-fiókot azóta törölték.


Wow_mao számára az epizód csak egy kiugrási lehetőséget jelent. Elmondása szerint a Discord-szerverén a tagok száma 7000-re ugrott az iratokról szóló hírek megjelenése előtti 4000-ről. "Minden nyilvánosság jó reklám, azt hiszem, amíg nem kerülök börtönbe" - mondta. YouTube-videóját azzal zárta, hogy arra kérte a nézőket, támogassák őt azzal, hogy feliratkoznak a Patreonra, egy adományozási platformra. Ezután megosztotta a videót a Twitteren egy üzenettel: "Lehet, hogy a CIA felírt a megfigyelési listájukra... de nekem a tiédre is fel kellene kerülnöm!".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #7
    De tényleg az kéne, hogy ne verjék fel örökké mindenféle idióta szabályozással a vizet, és akkor ki tudna alakulni egy természetes elrendeződés, ahol jó eséllyel még így is könnyebb lehetne a társadalmi szinten veszélyes egyénekre is kivetni a hálót. Ezzel már rövidtávon is nyernének a normális emberek is, mert békénhagyják őket, meg a hatóságok is, mert könnyebb dolguk lehetne a valóban problémás eseteket kiszűrni.

    És értem, hogy túl sok az adatmennyiség, de akkor sem mindegy ezen belül sem, hogy folyamatosan rázzuk az egészet és akkor még átláthatatlanabb, vagy hagynánk tényleg, hogy aminek kell az leülepedjen, aminek kell az meg feljöjjön a felszínre.
  • kvp #6
    Egyreszt az informacios rendszerek atlathatosaga csokkent, mivel sokkal kevesebb a publikus informacio, de az igazi gondot nem ez, hanem az adatmennyiseg jelenti. Egyszeruen annyi ember van a neten, annyi eltero platformon, hogy nem lehet mindeki melle rendort allitani. Raadasul annyi erdektelen adatot generalnak, hogy meg MI segitseggel sem lehet mindent feldolgozni, tehat egyszeruen feldolgozhatatlanna valtak a kozossegi halozatokon terjedo adatok. Azaz tul nagy a zaj a hatekony cenzura vagy akar csak az elharitas mukodtetesehez.

    Az egyik lehetseges megoldast Kina mutatja a szabvanyositott, keretek kozze szoritott, automatizaciohoz tervezett kozossegi platformjaival. Ott eleve a cenzurazhatosagra terveztek a platformokat, viszont meg igy is olyan lyukas a nagy kinai tuzfal mint a tesztaszuro. A modern informatikai rendszerek vagy a lakossag betiltasa nelkul nem lehet az informaciok terjedeset megallitani. Ha a technologiat a civilizacio fenntartasa miatt nem lehet korlatozni, akkor csak a lakossag netrol valo elvagasaval lehet vedekezni. Ez utobbi viszont varhatoan nagyobb elegedetlenseget valtana ki mint mondjuk az elelmiszerellatasi rendszerek osszeomlasa. A vilag vezetoinek a kezeben lassan tenyleg csak a lakossag letszamanak drasztikus csokkentese marad mint a hatalom megtartasanak biztos eszkoze.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2023.04.18. 00:39:42
  • Dodo55 #3
    Ez jogos valahol, de mára amivé lett, az tényleg tarthatatlan, időzített bombák végeláthatatlan kupaca az egész és a túlbürokratizált szabályozások, illetve automatikus tartalommoderálási és mára szélsőségesen failsecure-ra hangolt hitelesítési rendszerek csak az egyszeri felhasználó életét keserítik meg egyre inkább, miközben a céljukat többnyire képtelenek igazolható mértékben elérni a rossz szándékú emberek leleményessége, illetve a nagy erőfölénnyel bíró, a jogszabályokat végül mindig a saját szájízüknek kedvezően fűszerező gigaszereplők önkényes befolyása miatt.

    Egyetlen dolog tűnik ésszerűnek, a barbár üzleti érdekek túlsúlya alól aprólékos munkával szálanként ki kell húzni a szőnyeget és hajthatatlan módon meghúzni ezen a téren is egészséges határokat, a jogi túlszabályozást pedig tüntető jellegű intézkedésekkel nevetségessé tenni, vakító mód rávilágítani a szakmaiatlan visszásságokra, majd elkezdeni ellentmondást nem tűrően diktálni a működőképes irányt. És hiába tanítanak manapság már nem ritkán js-t meg php-t is iskolarendszerben, érdeklődés / beállítottság hiányában úgy sem lesz minden 3. emberből programozó / fejlesztő (kivéve Indiában :F...), az effektív irányítás így hosszú távon is megtartható a köreinkben (hasamra ütök, a világ lakosságának több évtized után is csak nagyon max 3-5%-a lehet aki konyít használható szinten a dolgokhoz). Utána pedig az a feladat, hogy az átlag userek tömegeit betereljük olyan termékeny, konstruktív és jól átlátható platformokra, ahol mellette nehezen törik ki a bokájukat (de itt a titok nyitja sokkal inkább a régi, jól bevált "vigyázz lépcső, ha mégis leesel te vagy a hülye" felirat, mint sem a lejárt SSL tanusítványokkal és 3 éve megszűnt telefonszámokra beállított kétfaktoros hitelesítések által összekötözött bokák). Csak arra kell figyelni, hogy az ilyen facebookhoz hasonló lelketlen amőbaplatformokat a tanulságokból okulva még kezdeti szakaszukban mindig blokád alá vegyük, ne engedjük a csápjaikat az értékeket képviselő tartalmak és tartalomkészítők köré. Meg persze nem ártanak majd közéjük ilyen pásztorfélék, akik azért nyitott szemmel járnak és segítőkészen ott állnak, de hála a Youtube-nak (az amúgy is talán-talán még egyfajta utolsó állva maradt bástyája a régi világnak), mostanában az ilyen réteg lelkes képviselői ipari mennyiségben állnak bevetésre készen és már be is vannak járatva. És ha minden a helyén, akkor a végén talán mi is visszakaphatjuk a kis csodás világunkat :)

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Természetesen csak álmodozom, de azt még tudtommal senki sem tudta semmilyen közegben szabályozások alá vonni
  • Montanosz #4
    ajánlom R.C.Castel idevágó elemzését https://www.youtube.com/watch?v=09ti2VlxW80
  • HubaBuba #2
    Hát jah, meg akkoriban még nem lehetett minden hülyének hozzáférése... régi szép idők, hüpp ;)
  • Cat #2
    "elég egyszerűen a 90-es, 2000-es évek internetjét kell visszahozni"
    Akkor teljesen más közönség volt teljesen más érdeklődési körrel. A hozzáférés drága volt és korlátos, a hátrányos vidéki térségekben nem létezett internet. Olyan, mintha egy kis példányszámú szaklapot hasonlítanál össze egy tömegeknek szóló népújsággal.
  • Dodo55 #1
    "A Discord azóta lépéseket tett a tartalommoderálás javítása érdekében, mert elismerik, hogy "felelőssége van annak biztosításában, hogy a Discordot ne használják gyűlöletre, erőszakra vagy károkozásra"."

    Nehéz téma, de akik akár állami, akár üzemeltetői oldalról ezzel foglalkoznak, azoknak észre kellene már venniük egy nagyon fontos jelenséget az egészben. Talán ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a különböző folyadékokat szétszedik rétegeikre. Fontos lenne ilyen megközelítésben, hogy a veszélyes rétegeket le tudják szűrni akárhol is legyen jelen az interneten.

    Viszont az elmúlt évtizedben a szabályozók és a platformok által is jellemzően alkalmazott megközelítés pont az ellenkező hatást váltotta ki sokszor az által, hogy egyrészt jellemzően elhomályosultak a határok vonalai (köszönhetően a szubjektív szemlélet szerinti vádaskodásoknak egyre nagyobb teret adó "polkorrekt / progresszív" megközelítés térnyerésének), másrészt pedig rendkívüli módon kiszélesítették a szabályozások körét, avagy folyamatosan rázták a folyadékot, ezzel nem csak mozgásra késztetve a társadalom hasznos / ártatlan tagjait is a különböző platformok között, hanem sokszor még "alakváltásra" is, avagy vagy túlzott óvatosságból, vagy pedig pont ellenkezőleg, tüntetőleg való, elsőre veszélyesebbnek nézhető, de valójában ártalmatlan fellépéseket provokáltak ki.

    Az eredmény sajnos mára jól látható, a WWW-ről napról napra tűnik el minden hasznos tartalom, miközben vándorol át a cikkben szereplő Discordra, Redditre, esetleg Telegramra. És ha nem is a darknet, de bizony a "greynet" részei ezek, hiszen még a WWW-n fekvő Reddit is híres manapság arról, hogy egy szimpla Google kereséssel nem talál meg sok mindent rajta elsőre az ember. Levágták hát az ijesztő, de amúgy alapvetően békés sárkány fejét, nőtt helyette három vagy talán még több új is. És aztán majd így tovább. Ez a túlszabályozás eredménye. A komoly veszélyt jelentő egyének pedig egyre hangosabban röhögve vegyülhetnek el az inkonzekvens szabályozások ostoba gyötrése miatt űzött ártatlan felhasználók között.

    Világos és ésszerű határok kellenének és az automatizált cenzúra / moderálás, továbbá a szerzői jogokat rugalmatlan mód felügyelő rendszerek betiltása "szólás és véleményszabadság megsértésére, kultúrális értékek csorbítására alkalmas kártékony informatikai rendszer" címszóval. A tartalmakat közösségi bizalommal felruházott, ha arccal nem is, de névvel rendelkező moderátoroknak szabadna csak a különböző platformokon moderálnia (pontosan ugyanúgy, ahogyan a valóságban is kötelező pl. a rendőröknek azonosítaniuk magukat és az intézkedésüket megindokolni). A hasznos / ártatlan rétegek így a háborítatlanul a felszínen maradhatnának, a valóban veszélyes egyéneket ők maguk is könnyebben észrevehetnék, illetve bújkálni is feltűnőbben tudnának csak a mélyebb szinteken, hiszen nem szaporodnának gomba módjára, már-már értelmetlen mennyiségben az újabbnál újabb eldugott platformok, így jobban oda lehetne rájuk figyelni. Felesleges is talán ennyire részletezni, elég egyszerűen a 90-es, 2000-es évek internetjét kell visszahozni, ahol bürokratikus állami, államközi vagy nagyvállalati szabályozások helyett magától értetődő jó erkölcs mentén maguk a közösségek biztosítottak élhető rendet.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.04.14. 13:48:23