Berta Sándor

Szálka a Wikipédia Oroszország szemében

A népszerű internetes lexikon ellenáll a Kreml megfélemlítési kísérleteinek. A Wikimédia Alapítványt 2 millió rubel bírsággal sújtotta egy orosz bíróság, miután a hatóságok azzal vádolták meg, hogy nem törölte az orosz hadseregről szóló "félretájékoztatást" a Wikipédiáról.

Oroszország röviddel azután, hogy tavaly megtámadta Ukrajnát, átfogó új törvényeket vezetett be, amelyek korlátozzák, hogy az emberek miről tudósíthatnak a konfliktussal kapcsolatban és pénzbírsággal sújtják vagy blokkolják azokat a honlapokat, amelyek a Kreml hivatalos narratívájával ellentétes információkat terjesztenek. A Wikipédiát birtokló Wikimédia Alapítvány már tavaly is kapott bírságot, miután nem törölt két, a háborúval kapcsolatos cikket, az egyik címe "Oroszország 2022-es ukrajnai inváziójának értékelései" volt.

A legutóbbi bírságot azután szabták ki, hogy a hatóságok azzal vádolták meg a Wikipédiát, hogy "félretájékoztatást terjesztett" az orosz katonai egységekről szóló cikkekben. A Wikimedia Russia közölte, hogy valószínűleg fellebbez az ítélet ellen, de ezzel kapcsolatban még nem hozott döntést. Az utóbbin nem lehet csodálkozni, mert, amint azt a szervezet oroszországi részlegének vezetője, Sztanyiszlav Kozlovszkij kiemelte: "Eddig az oroszországi bíróságok történetében a Wikipédiának csak egy sikeres tapasztalata volt a bírósági ítéletek megfellebbezésével kapcsolatban."

A Kreml folyamatosan megpróbálja töröltetni a háborús bűnökről, a korrupcióról és a fegyveres erők alkalmatlanságáról szóló nemkívánatos bejegyzéseket. A mostani már a harmadik bírság, amelyet Oroszország a Wikipédia tulajdonosára szabott ki. A "mulasztás" most valószínűleg inkább jogi kifejezés az ügyben, mivel a Wikimédia Alapítvány egyszerűen nem hajlandó a Kreml által nem kedvelt Wikipédia-bejegyzéseket offline állapotba hozni.

Az Ars Technicának a Wikimédia Alapítvány szóvivője azt mondta, hogy az újabb bírságokat azért szabták ki, mert a szervezet megtagadta öt, az orosz hadseregről szóló cikk törlését az orosz nyelvű Wikipédiáról. "A Wikipedián elérhető információkat önkéntesek szerzik és osztják meg, akik időt és energiát fektetnek abba, hogy a tartalom tényalapú és megbízható legyen. Sokan továbbra is ezt teszik, kedvezőtlen körülmények között: miközben az invázió folytatódik, az ukrán önkéntesek a nagy nehézségek közepette is folytatják a tartalom hozzáadását és a Wikipédia módosítását" - tette hozzá a szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!