Berta Sándor

Kriptovalutát vezetne be Irán

Trump szankciókat vetett ki az országra, amit sokan, köztük az EU sem akar betartani. A közel-keleti állam technológiai megoldást kínál.

Jelenleg csak nagyon kevés vállalat kereskedhet Iránnal és a korlátozások természetesen a bankokra is kiterjednek. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (System SWIFT) november 5-én szüntette meg a határokon átnyúló fizetési lehetőségeket. Teherán az embargó ellenére is megpróbál kereskedni a világgal. Partnerekből lenne elég, például az Európai Unió, amely egyáltalán nem örül a szankcióknak. Az Amerikai Egyesült Államok ugyanakkor komoly nyomást gyakorol mindenkire. Az USA-nak nincs nehéz dolga, hiszen a nemzetközi pénzügyi rendszert a dollár határozza meg és nehéz nemzetközi üzleteket bonyolítani dollár nélkül, legalább is akkor, ha a felek mindezt az amerikai hatóságok tudtán kívül akarják megtenni.

Irán számára alternatívát jelenthet egy saját kriptovaluta, amely lehetővé teszi a partnerek számára, hogy amerikai pénzintézetek bevonása nélkül, anonim módon hajtsanak végre tranzakciókat. A közel-keleti ország ezért elkezdte új virtuális fizetőeszköze első tesztelési szakaszát. A digitális pénzt a hivatalos nemzeti valutához, a riálhoz és nem az olajtartalékokhoz (mint Venezuela) kötötték. A technológiát az iráni nemzeti bank fejlesztette ki, de a projekt részletei egyelőre még nem ismertek. (Érdekesség, hogy Iránban április óta tilos kereskedni bitcoinnal és más digitális pénzekkel.)

Az első tesztszakasz lezárása után a kriptovalutát először a helyi bankrendszerben - az egyes pénzintézetek közötti tranzakcióknál - fogják alkalmazni. A megoldás nem önálló virtuális fizetőeszköz lesz, hanem a riált kiegészítő megoldás és kizárólag kereskedelmi ügyletek lebonyolítására lesz alkalmas, nem pedig vagyonszerzésre. Emellett hosszú távon lehetővé teszi majd a határokon átnyúló kereskedelmet egy fájlcserélő technológia segítségével.

Az Amerikai Egyesült Államok természetesen figyelemmel kíséri a projektet. A FinCEN, amely az USA pénzügyi bűnözés elleni hivatala jelezte, hogy minden, a nemzetközi pénzügyi rendszer elleni visszaélést meg fog akadályozni. A FinCEN különösen akkor avatkozik majd közbe, ha valaki az iráni kriptovalutát euróra vagy dollárra akarja cserélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Helyes. Nem vagyok híve amúgy sem ennek a szankciósdinak. Még soha egyetlen konfliktust nem oldottak meg az embargók, de jó pár háborút már kirobbantottak.
  • zola2000 #1
    Lassan Amerika nem másokat, hanem saját magát zárja ki a világkereskedelemből.