Berta Sándor

Betiltaná a Telegramot Irán

Az információ az egyik helyi vezetőtől szivárgott ki.

Aladdin Boroujerdi, az iráni parlament kül- és biztonságpolitikai bizottságának vezetője azt nyilatkozta, hogy a helyi kormány be akarja tiltani a Telegram használatát. Az országban rendkívül népszerű a kommunikációs alkalmazás, azonban az Teherán szerint veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Az okok között van, hogy a 2017 végén és 2018 elején tartott kormányellenes tüntetések idején sok demonstráló alkalmazta a Telegramot.

Boroujerdi közlése szerint a Telegram betiltását, majd egy helyi szolgáltatással való kiváltását a legmagasabb politikai szinten döntötték el. A téma a "nemzetbiztonság szempontjából" lett rendkívül fontos, miután a megoldás a legutóbbi politikai krízisben "destruktív szerepet" játszott. A 2017 végén, 2018 elején tartott tüntetések során sok résztvevő készített képeket és videókat, majd a felvételeket bel- és külföldön egyaránt terjesztették a szolgáltatáson keresztül. Ezért konzervatív iráni politikusok is nem csupán a szolgáltatás betiltását követelték, hanem egy államilag ellenőrzött internet bevezetését. Hasszán Roháni elnök ezt azonban ellenezte, mondván egy ilyen intézkedés megsértené a polgárok alapvető jogait. Roháni példaként hozzátette, hogy egy könyvet sem lehet betiltani azért, mert néhány embernek nem tetszenek az abban leírtak.

Most azonban úgy tűnik, hogy az elnök csak haladékot szerzett a Telegramnak. Boroujerdi ugyanis közölte, hogy április közepéig a népszerű kommunikációs platformot az iráni fejlesztésű Sorus alkalmazással váltják ki. Ez utóbbit jelenleg 3 millióan használják. Az irániak többsége azonban attól tart, hogy az adataikat az állami kommunikációs szolgáltatás keretében tárolnák el és ellenőriznék. Összehasonlításul: a Telegramot Iránban több mint 40 millióan alkalmazzák és az országban a legnépszerűbb kommunikációs szoftvernek számít, amellyel nem csupán beszélgetnek az emberek, de üzleteket is bonyolítanak, például az orvosok azon keresztül küldik el a betegeiknek a laboreredményeiket.

Iránban már január közepén felmerült, hogy minden közösségi platformot betiltanak. Az iráni igazságügyi minisztérium akkor azzal indokolta a tervezett lépést, hogy a közösségi oldalak és ajánlatok veszélyeztetik az iszlám értékeket és az ország belső biztonságát. A blokád érintette volna az Instagramot és a Telegramot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #13
    Én pontosan a TE stílusodban, válaszoltam, egy másik példával, hiszen az alanyt NEM jelölted, így szabad a gazda :)
    Különben meg MO-n is egyfajta teokratikus állam van hiszen a PTK alapja meg mindig a 10 parancsolat, ha átolvasod, kb az összes törvény oda vezethető vissza, arról nem is beszelve, hogy kötelező lett vallásoktatás, illetve rengeteg intézményt elvettek a polgári oktatásból és újra egyházi lett... Visszafejlődés nem kicsit.... Akkor a lengyelekrol/oroszokrol/tetszes szerint lehet válogatni van bőven példa, vagy az amcsikról ne is beszeljünk, Ugye tudod mi van a $-ra írva..... Es lehet mégis szavazni.... de minek! melyik bohóc szórakoztatja a népet arról szabad véleményt nyilvánítani.
  • Zé2 #12
    jó lenne már betiltani Iránt...
  • drfaust #11
    Értelmezési problémáid vannak, reagálásom a cikkre vonatkozott, tehát az abban szereplő Iráni vezetőkre. Nekem is van Iráni származású orvos ismerősöm,de ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket. De amilyen vehemenciával reagáltál a hozászolásomra, abból arra következtettek, hogy te nagyobb rasszista vagy, mert egyből betámadtál, rossz példának felhozva a szavazati jogukkal élő magyarokat.
    Amúgy teokratikus államban lehet menni szavazni?
  • Agyturbinikusz #10
    Latod ezert nem megyek bele a politikaba, hulye vagyok hozza mint jomagam also fertaja ezt mar bizonyitottam mindenkinek....

    De az alltalanos emberi hulyeseget nem birom szo nelku hagyni...
    Vagy ahogy te jelezted facepalm nelkul :)
  • molnibalage83 #9
  • overseer-7 #8
    irán viszont kínai és orosz érdekszféra.
    Ha valahol kitörhet a 3. világháború az irán vagy észak korea.
    Észak korea akkor, ha az usa a kínai érdekekkel szemben támadja meg é koreát.
  • overseer-7 #7
    Az usa az irán gate ügy óta meg akarja dönteni, le akarja rombolni azt az országot.
    Minden lehetséges eszközt felhasználtak már..
    Meg akarják támadni iránt a szaudiakkal együtt. De előbb most rombolják le szíriát, mert az irán katonai háttér bástyája.

    Az usa a Telegramot használja, használta arra, hogy állam ellenes ideológiát terjesszen az iráni polgárok között, és azon keresztül szervezte a kormányellenes megmozdulásokat.

    Nemsokára ki fog törni egy újabb háború, de most irán ellen.
  • molnibalage83 #6
    rgr
  • Agyturbinikusz #5
    Ne kezd :) Én arra reagáltam, hogy lemajmozta az egész iráni népséget... Pont hogy nem azt mondtam, hogy a nincs különbség a vezetők és a nép között... SZVSZ, ha ezt másképp érted elnézést de azt akarja jelenteni. Vagyis semmi baj az iráni emberrel csak ugyan olyan hülyeségeket csinál mint bármelyik más népség, akar nézd meg a lengyeleket, MO nem kérdéses... Ha ez nem jott at akkor remelem a pontositas segit
  • molnibalage83 #4
    Valahol csodálotos, hogy az átlagember és ostoba vezetői között nem tudsz különbséget tenni. Én is ismerek egy iráni mérnököt aki itt él elég régen és esze ágában sincs visszamenni abba a fostaliga országba ameddig olyan a rendszer, mint ma.