Berta Sándor

Korlátozta a virtuális magánhálózatok használatát Irán

Ismét szigorodott az iráni online cenzúra: ezúttal a cenzúra elkerülésének legalapvetőbb eszköze, a virtuális magánhálózatok (VPN) kerültek a hatóságok intézkedéseinek célkeresztjébe.

Az iráni hatóságok számos titkosított VPN működését blokkolták, ami a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választások miatt történt. A hivatalos indoklás alapján a helyi szervek igyekeznek megakadályozni az illetlen és a törvénysértő webes ajánlatokhoz való hozzáféréseket. A felhasználók eddig a virtuális magánhálózatok segítségével kijátszhatták az ezzel kapcsolatos tartalomszűrőket és az internetkapcsolataikat a külföldi szerverek segítségével építhették fel. Ramezanali Sobhani-Fard, az iráni parlament távközlési bizottságának elnöke elmondta, hogy most blokkolják az "illegális" VPN-ek használatát.

Az iráni polgárok a jövőben kizárólag a legális és regisztrált szolgáltatásokat használhatják. Ezekhez kapcsolódnak biztonsági okokból a pénzintézetek és más szervezetek is. Az intézkedésnek köszönhetően az internetezők nem férhetnek hozzá a Google, a Yahoo és más nyugati cégek szolgáltatásaihoz sem.


Természetesen azonnal felmerült, hogy az iráni állam - a regisztrált virtuális magánhálózatokon keresztül - így sokkal könnyebben ellenőrizheti a felhasználók internetezését. A cenzúra kijátszására más módszereket is bevető emberek ugyanakkor arról számoltak be, hogy a blokád az olyan kommunikációs ajánlatokat is érinti, mint a Skype és a Viber. Gyakorlatilag minden olyan szolgáltatás és VPN veszélyeztetettnek számít, amely nem rendelkezik állami engedéllyel.

A szigorítások hátterében az állhat, hogy a rezsim így akarja meggátolni a 2009-eshez hasonló újabb tüntetéseket. Iránban júniusban tartják a parlamenti választásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto2700 #2
    Mintha csak Orbánt kritizálnád. És igazad van.
  • Darth Sith #1
    Lassan eljutnak az észak kóreai cenzúra szintjére, de közben meg hisztiznek, ha valaki ezeket megemlíteni, netán még kicsit szinezve filmet készít róla lásd argo. ez a pofátlanság és a kétszínűség mintapéldája.