Berta Sándor

53 milliárd dollár kárt okozhat egy globális kibertámadás

Nem csupán bosszúságokat okozhatnak a nagy hackerakciók, hanem komoly gazdasági károkat is.

A Lloyd's of London és a Cyence cég közös előrejelzése alapján egy az egész világot érintő kibertámadás rendkívül nagy károkat okozna. A biztosítótársaság szerint a lehetséges összeg akkora lehetne, mint az Amerikai Egyesült Államokban 2012-ben pusztító Sandy nevű hurrikán miatt keletkezett kár. A cégek által prognosztizált kár abban az esetben következne be, ha hackerakció irányulna a nagy és globális felhőkörnyezeti szolgáltatók, például az Amazon Web Services, Google vagy a Microsoft ellen. Az elméleti modellben a támadók kártevőket terjesztenek, amelyek csak egy évvel később fertőzik meg az érintett rendszerek adatait. Mindez optimális fertőzési hatótávolságot és maximális gazdasági károkat tenne lehetővé.

A biztosítótársaságok meglehetősen nehéz helyzetben vannak, ha a kibertámadások elméleti kárát kell megbecsülniük, hiszen csak rendkívül kevés történeti adat áll a rendelkezésükre. Inga Beale, a Lloyd's of London vezetője azt nyilatkozta, hogy miután a kiberbűnözés virtuálisan történik, ezért nagyon nehéz feladat megbecsülni, hogy egy nagy esemény esetén mekkorák lennének a költségek. A megadott 53 milliárd dollár éppen ezért csak egy durva becslés. Összehasonlításul: a Wanna Cry által okozott kár 8 milliárd dollár volt, míg a NotPetya által okozott kár 850 millió dollár.

Előbb májusban a Wanna Decryptor (Wanna Cry) fertőzött meg világszerte több ezer számítógépet, majd nemrég a Petya pusztította végig a világot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    53 milliárd dollár kár, az semmi! A torrentoldalak ennek többszörösét okozzák. :-D
  • nlght #1
    biztosítók és az objektív becsléseik = LMAO