Berta Sándor

Nagyüzemi lájkolókat fogtak el Thaiföldön

Egy helyi házkutatás során a talált termékek száma még a rendőröket is meglepte.

A kambodzsai határ közelében lévő település egyik épületében a rendőrök összesen három szolgáltató hálózatában használható 347 200 darab SIM-kártyát és 474 darab iPhone 4S, 5C és 5S típusú készüléket találtak. A TNAMCOT hírügynökség televíziófelvételén látható is volt a nem mindennapi rendőrségi fogás, valamint az, hogy a termékeket árammal látták el és számítógépekkel is össze voltak kötve.

A helyszínen három kínai férfit vettek őrizetbe, közülük a legfiatalabb 25, a legidősebb pedig 33 éves volt. Elmondták a rendőröknek, hogy egy cég toborozta őket és az volt a feladatuk, hogy Thaiföld területéről mobiltelefonon csatlakozzanak a WeChat kínai szolgáltatáshoz és ott csalásokat kövessenek el. Többek között hamis lájkokat kellett elhelyezniük bizonyos termékekhez vagy a botok által generált üzenetekkel hívták fel a figyelmet azokra. Thaiföldre a kedvező mobiltelefonálási tarifák miatt esett a választás.


A három férfi egyelőre nem árulta el, hogy kik voltak a megbízóik, de az utóbbiak vették nekik a felszerelést és havonta 150 000 thai bátot (1,2 millió forintot) fizettek nekik. Három hónapon keresztül észrevétlenül folytatták a tevékenységüket, mielőtt a rendőrség a nyomukra bukkant egy olyan bejelentésnek köszönhetően, miszerint a házban illegális bevándorlók élnek. Érdekesség, hogy nem is csalás miatt emeltek ellenük vádat, hanem mert munkavállalási engedély nélkül dolgoztak Thaiföld területén és mert illegálisan importáltak több száz darab iPhone készüléket.

A thaiföldi rendőrséget ugyanakkor elsősorban az érdekelte, hogy a férfiak miként jutottak hozzá a több százezer SIM-kártyához. Egy további házkutatás során egy másik házban a rendőrök még 100 000 SIM-kártyát találtak és foglaltak le. Thaiföldön a mobilszolgáltatóknak kötelező rögzíteniük az előfizetők adatait, amint valaki aktivált egy SIM-kártyát. A helyi rendőrfőnök kizárta annak lehetőségét, hogy a három férfi vásárolta meg a több százezer SIM-kártyát, ezért továbbra is keresik az akciót finanszírozó háttérembereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Simán legyártják a kártyákat az adott gyárakban, fusiban. :-)
    Lefizetni valakit pedig arrafelé szinte kötelező, ha akarsz valamit.

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.06.16. 02:03:47
  • syn7h37ic #1
    Na! Itt van a sok sim, amit oly bőszen keresett a zállam.