Berta Sándor

Ál-webes boltokat hoztak létre internetes bűnözők

Nem mindennapi bűncselekmény-sorozatra derítettek fényt bajor nyomozók. Egy bűnözői csoport körülbelül 100 000 felhasználót csapott be, az okozott kár a több millió eurót is elérheti.

Az augsburgi ügyészség és a Bajor Tartományi Bűnügyi Hivatal másfél éve nyomozott a csoport ellen. A bűnszervezet tagjai számos webes boltot hoztak létre és üzemeltettek. Mindegyik üzlet számos terméket kínált a felhasználóknak, a pénzt elkérték az árucikkekért, de a vásárlók sosem kapták meg a megrendelt ruhákat és műszaki berendezéseket. "Ez az eljárás a kiberbűnözők lekapcsolásával és az ügy kiterjedésével kapcsolatban egyaránt egyedülálló" - jelentette ki Peter Dathe, a Bajor Tartományi Bűnügyi Hivatal elnöke.

Az első eseteket 2009. szeptember 28-án jelentette a nördlingeni rendőrkapitányság. Több személy is arról számolt be a rendőröknek, hogy egy oldalon különböző termékeket rendeltek meg, azokat ki is fizették, de nem kapták meg. A bejelentések csak egyre gyűltek, a módszer ugyanaz volt. Egyre több portálról derült ki, hogy minden bizonnyal ugyanaz a csoport működteti őket. Az akciót a nyomozók EG Bazar-műveletnek nevezték el.

Az elkövetők rendkívül profi módon dolgoztak, az online boltok igényesen néztek ki, így érthetően könnyen megtévesztették az embereket. Ráadásul az impresszumokban általában valódi cégek adatai szerepeltek, ami tovább erősítette az új boltokkal kapcsolatos bizalmat. A feltüntetett vállalatok persze semmit sem tudtak a visszaélésekről. Az árucikkeket rendkívül kedvező árakon kínálták, az egyetlen kikötés az volt, hogy a vételárat egy megadott folyószámlára kellett átutalni. A csapdába sokan beleestek. A folyószámlák általában magánszemélyekhez kapcsolódtak, akik nem voltak beavatva, így nem tudták, hogy pénzmosásban, illetve csalásokban vesznek részt. A dolguk az volt, hogy a beérkező pénzeket svájci és törökországi számlákra utalják tovább.

A bűnözők nyomaik felfedezését igyekeztek névtelen böngészést biztosító megoldásokkal megnehezíteni és még botneteket is felhasználtak álcázásra, a kapcsolatot pedig titkosított chatcsatornákon tartották egymással. Ennek ellenére szisztematikus munkával a nyomozóknak sikerült felderíteniük az egész csoportot. Kiderült, hogy 12 személy Németországban lakik és már az osztrák hatóságok is nyomoznak a bűnszervezet ellen. Az elkövetők 20 és 39 év közötti férfiak és nők voltak, akik egy részét a rendőrök már korábbi bűncselekmények kapcsán ismerték.

A bűnözők képesek voltak DDoS-támadásokat indítani azon fórumok ellen, amelyek a trükkjeikre felhívták a felhasználók figyelmét, sőt, megveréssel fenyegették a fórumok üzemeltetőit. A nyomozás során kiderült, hogy a csoport tagjait összesen 1000 német, osztrák és svájci személy segítette, a többségüknek fogalma sem volt arról, hogy mibe keverték bele. A károsultak száma legalább 100 000, az okozott kár pedig több millió euró lehet.

A bajor nyomozók május 11-én összehangolt akciót hajtottak végre, de a részleteket csak most hozták nyilvánosságra. A házkutatásokban és a letartóztatásokban 170 rendőr vett részt. Összesen 29 lakást és irodát kutattak át, nyolc személyt letartóztattak. Lefoglaltak számos számítógépet és merevlemezt. Az akcióban a bajor nyomozókat többek között berlini és hesseni kollégák is segítették. Az elfogott bűnözők akár 10 év börtönt is kaphatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #11
    "Egyáltalán nem biztonságos az online bankolás sem." 10 éve csinálom, nem volt bajom vele. Nem kell eszetlennek lenni. Valódi pénzt, csekket már hagytam el, a netbankon még sosem volt semmilyen károm...
  • bakagaijin #10
    Naja, de ez nem eBay volt, saját webboltokat csináltak eltérő design-al, külön domain-eket reggeltek hozzájuk, tehát nem néztek ki full amatőrnek.
  • Basic #9
    Én is rengeteget vásárolok neten, főleg ebay-ről de néha más egyéb helyekről is. Ebayen akinek már 10k+,100k+ visszajelzése van, és abból 99% pozitív, az biztos h nem akar átvágni senkit sem. Az ilyenekben még sosem csalódtam. Több mint 200 ebayes vásárláson vagyok túl, és csak 2 dolog nem érkezett meg, az egyikért a pénzt vissza is kaptam, a másikkal sajnos így jártam.
    Akárki kérdezi, én mindig támogatom és javaslom mindenkinek az interneten való vásárlást, és aki körültekintő az nem fog ilyenek csapdájába sétálni.
  • AxxE #8
    Ez mostkomoly? Én nem tudtam megszámolni..
  • mad mind #7
    Sajnállak. Én szinte mindent interneten veszek és még sose vertek át. Csak minimális körültekintés szükséges.
    Az online bankolással me mi bajod? Mitől félsz, hogy a te megtakarított 2000 euródra vetik rá magukat a bűnözők? Talán ne internetkávézóból netbaknolj.
  • Zoliz #6
    Ezért nem vásárolok az interneten pláne nagy összegben. Egyáltalán nem biztonságos az online bankolás sem.
  • fergusonpapa #5
    ebayen vagy amazonon megnézném h vásárolsz utánvétellel.ez nem szutykos vatera meg társai.meg am is atolh átveszed a csomagot telefon helyettlehet benne büdös zokni is trollface képpel.

    am ezért kel csak nagyoknál vásárolni.átverés eséllye itt 0.01 kb.

    én tudom nagyon sokat vásárlok ebayen és sose vágtak még át pedig sok kinából jött.Egyszer volt h más szinü cucot kaptam,irtam nekik és vissza adták a pénzt.
    Ismerösnek meg ujat küldtek (3000ftos Mp3 lejátszot)
  • nlght #4
    Annyi eszük sem volt, hogy banki átutalással előre fizettek? 100k ember? Ennyire hülyék? Az a minimum, hogy utánvéttel veszek mindent. A szervezők is tök hülyék ha nem egy olyan országból irányították az egészet, amivel a németeknek nincs kiadatási egyezménye.
  • BladeW #3
    Ők is belesétáltak a mohóság csapdájába. Ha időben abbahagyták volna, lehet megúszták volna. Egyébként remélem szép kis börtön vár rájuk.
  • Justil #2
    "sőt, megveréssel fenyegették a fórumok üzemeltetőit."