Berta Sándor

700 000 eurós kár hamis hitelkártyákkal

A 30 éves férfi amerikaiak adatait felhasználva készített hamis hitelkártyákat, majd azokat felhasználva bécsi helyi és osztrák vasúti jegyeket vásárolt. Összesen 5000 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

A Bécsi Tartományi Bűnügyi Hivatal (LKA) nyomozóinak hálójába igazi nagy hal akadt. Nikolai K. a tavalyi év elejétől kezdett el tevékenykedni az osztrák fővárosban. Módszere az volt, hogy amerikai állampolgárok adatait vásárolta meg, majd ezeket hamis hitelkártyákon használta fel. A plasztikazonosítók segítségével tömegesen vásárolta a jegykiadó automatákból a napijegyeket és a bérleteket, majd ezeket eladta. A 30 éves férfi a tevékenységével 700 000 eurós kárt okozott.

"2010 elején megállapítottuk, hogy növekvő számban érkezett hozzánk panasz egyesült államokbeli kártyatulajdonosoktól. Osztrák polgárokat viszont nem érintett az ügy" - jelentette ki Peter Neubauer, a PayLife nevű fizetési szolgáltató igazgatója. A PayLife számos hitelkártyacég osztrák tranzakcióit bonyolítja és nemzetközi vállalatokkal is összeköttetésben áll.

"Mint kiderült, csalással használtak fel hitelkártya-adatokat. A kártyák tulajdonosai mind amerikaiak voltak és a bűncselekmények elkövetésekor nem tartózkodtak Ausztriában. Az esetek közös jellemzője az volt, hogy hamis hitelkártyákat használtak fel, amikre előtte felmásolták az amerikai személyek valódi adatait. Ezután pedig az elkövető hatalmas mennyiségű jegyet és bérletet vásárolt fel" - közölte Gerald Goldnagl, az LKA munkatársa.

A nyomozók összehasonlították a vásárlási időpontokat az Osztrák Szövetségi Vasút biztonsági kameráinak felvételeivel, így próbálták megtalálni a tettest vagy tetteseket. Nikolai K.-t végül a Bécs-Meidling pályaudvaron értek tetten tavaly július 20-án. "Részleges beismerő vallomást tett. A jegyeket nagy nyereséggel adta tovább Kereken 5000 bűncselekményt követett el. A férfi az orosz internetes fórumokról szerezte meg 140 ember valódi adatait. Ezekért cserébe kétszer 1700 eurót utalt át" - tette" - jegyezte meg Goldnagl. A csaló által okozott kár eléri a 700 000 eurót.

Nikolai K. egy ingatlanfejlesztő cégnél dolgozott, de nem volt elégedett a fizetésével, ezért új kereseti forrás után nézett. A helyzetét nehezíti, hogy Ausztriában egy vagyoni kárt okozó és egy erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt már eljárás folyik ellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!