Berta Sándor

A gyengénlátókon segít a Fujitsu okosszemüvege

Míg a többi gyártó kis LCD kijelzőket épít a lencsékbe, addig a japán cég lézerrel a retinára rajzolja a képet.

A szárba van beépítve a képeket vetítő projektor, amely a szem számára nem káros módon jeleníti meg a tartalmakat. A látvány először két kis méretű tükörre, majd a retinákra kerül, fókuszálásra tehát nincs szükség. A készülékből még csak prototípus van. A technológia nem új, hasonló technikát használ az Avegant Glyph is. A konszern által megalkotott eszköz a látást javíthatja.

Az új eszköz összeköthető okostelefonnal is és ezekben az esetekben a felhasználó akár internetes honlapokat is olvashat vagy más információkat tekinthet meg. A készülékbe beépítettek egy kis méretű kamerát is, amelynek a képe szintén kivetíthető. A Fujitsu elsősorban azért fejlesztette ki az okosszemüvegét, hogy elősegítse a látás javítását. A kivetített kamerakép olyan személyeknek segíthet, akik csak korlátozott mértékben látnak.


A szemüveg vezetékkel össze van kötve egy telefonkönyv méretű vezérlődobozzal, de ennek méretét hónapokon belül okostelefon méretűre kicsinyítik le. A vezeték nélküliség távolabbi terv, Mitsuru Sugawara, a fejlesztőcég vezetője három évet mondott rá. Az új termék első változatai a tervek szerint jövő márciusban jelennek majd meg, azonban meglehetősen sokba fognak kerülni: az áruk 2000 dollár lesz. Az okosszemüveget Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában lehet majd megvásárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!