Gyurkity Péter

A csúcskategóriát veszi célba az új Project Ara prototípus

A Google harmadik prototípusa erősebb hardvert és nagyobb szabadságot kínálna.

November folyamán egy új rivális bemutatkozása kapcsán említettük meg, hogy a Google bemutatta friss prototípusát, amely több népszerű szoftvert is gond nélkül futtatott. Már akkor tudtuk, hogy januárban sor kerül a sorrendben második fejlesztői konferenciára, ezen pedig az immár harmadik előzetes változat főbb jellemzőit is megismerhettük.

Eredetileg a végleges verziót is mostanra dobták volna piacra, ám egyelőre a további finomítás van napirenden, amelyet hibajavítások és a kényelem fokozása kísér majd. A most közzétett videóban kiemelik az egyes komponensek kényelmes csatlakoztatását, ennek kapcsán pedig elmondták, hogy a Spiral 3 névre hallgató új prototípus már a keretben hordozza a komponenseket rögzítő apró mágneseket, így némileg több hely marad a saját alkatrészek kialakításán dolgozó külső fejlesztőknek. A konferencián bemutatott képeken számos koncepció volt látható, emellett pedig kihangsúlyozták, hogy mintegy 20-30 választható komponenssel megjelenő, akár a csúcskategóriás telefonokkal is vetekedő megoldást vehetünk majd a kezünkbe, amely egy teljes nap üzemidőt kínálna – bár az akkumulátort is gyorsan és kényelmesen kicserélhetjük.


A még nagyobb szabadság érdekében elkészül az Ara Configurator alkalmazás is, amely a központi online bolt kínálatára támaszkodva megkönnyíti a kívánt komponensek kiválasztását és a teljes konfiguráció összeállítását. Három fő pontban változtathatunk majd a telefonon, ezek sorrendben a gerinc (csontváz), az ebbe illeszkedő hardveres komponensek, valamint a külső burkolat, amely természetesen szintén szabadon választható lesz. Lehetőségként merül fel az app csatlakoztatása a népszerű közösségi hálózatokhoz, amelynek révén a sokak által kívánt elemek gyorsabban megjelenhetnek a kínálatban, a felhasználók pedig kicserélhetik véleményüket és tapasztalataikat a készülékkel kapcsolatban.

A Google az első körben Puerto Rico szigetén teszteli majd szélesebb körben a készülékeket – a terület az amerikai FCC hatálya alá tartozik, szabadkereskedelmi zónát kínál a külföldön élő külső fejlesztőknek, emellett pedig a 4G-hálózat is elérhető lesz, az új prototípus másik fontos újításaként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!