Berta Sándor

Nem lesz a Samsungé a Blackberry

Komoly vihart kavart az a hír, hogy a dél-koreai konszern ajánlatot tehet a kanadai gyártóért.

Belső dokumentumokra hivatkozva a Reuters szivárogtatta ki, hogy a Samsung átveheti a Blackberry-t és részvényenként 13,35-15,49 dollárt kínálna. A végső ár elérhette volna a 7,5 milliárd dollárt. Nos, mind a két társaság gyorsan cáfolta az információt és ezzel nem mindennapi részvényár-mozgást okoztak. A hír megjelenésekor 30 százalékkal drágultak a Blackberry részvényei, míg a Samsung cáfolata után közel 15 százalékkal lettek olcsóbbak.

A WirtschaftsWoche gazdasági lap rámutatott, hogy bármennyire is abszurdnak tűnt a hír, van néhány dolog, amely alátámasztotta volna egy ilyen üzlet megkötését. Az első mindjárt az, hogy a két vállalat néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy együttműködik a biztonsági ajánlatok területén. Továbbá a Blackberry már régóta elveszítette a korábbi pozícióját az okostelefonok piacán, s nem tud sem az Apple, sem a Google méltó vetélytársa lenni. A Samsung ugyanakkor szintén nincs túl jó helyzetben, hiszen bár még uralja a piacot, mert kétszer annyit készüléket ad el, mint az Apple, de főleg az ázsiai vetélytársak (Huawei, Xiaomi, Lenovo) egyre nagyobb fejtörést okoznak neki.

John Chen, a Blackberry vezérigazgatója tavaly a mobiltelefonok helyett a szoftverre fókuszálással akart kilábalni a válságból, illetve a meglévő és jövőben megjelenő eszközök összekötésével az egyéb fejlesztésekkel, legyen szó autókról, háztartási gépekről, vagy bármilyen más megoldásról. A kijelentést egyesek azonnal a hardvergyártásból való kiszállásként értékelték, de a menedzsment rögtön leszögezte, hogy nincs szó a hardveres üzletág leépítéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    fura, hogy berry ekkora bajba került. sokkal komolyabb telefonokat gyártanak, mint az apple, pl.