Berta Sándor

Kockáztat a Blackberry

A kanadai gyártó életében új korszak kezdődhet, ugyanis az új vezérigazgató, John Chen közölte: a korábbi tervekkel ellentétben mégsem adják el a társaságot.


John Chen
Az ismételt irányváltás ugyanakkor meglehetősen nagy kockázatokat rejt magában, legalábbis így vélekednek az elemzők, akik szerint ha a Blackberry továbbra is ilyen tempóban éli fel készpénz-vagyonát, akkor meglehetősen rövid életű lesz. Mindez azt jelentheti, hogy akár a jövő év végére elfogyhat a pénz. A kanadai társaság várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra aktuális üzleti eredményeit és a részvényesek, valamint a befektetők is abból indulnak ki, hogy gyakorlatilag minden fontos pénzügyi mutató romlott.

A Blackberry egy ideje már közli az ügyfelei számát, ebben alighanem most sem lesz változás. Számítani lehet a szolgáltatásokból befolyó bevételek további csökkenésére és a nem értékesített Blackberry 10 készülékek miatt keletkező költségekre. Múlt héten pénteken a NASDAQ-nál 6,08 dollárt ért egy Blackberry-részvény, ez 22 százalékkal kevesebb, mint John Chen november 4-i kinevezésekor. Chen nehéz helyzetben van, hiszen nem sok lehetőség közül választhat. Az egyik az értékesítés, de erre alig van esély, mert szinte nincsenek vevőjelöltek. Nincs esély a növekedésre sem. A második negyedév végére a Blackberry 2,6 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett, összehasonlítva az első negyedévi 3,1 milliárd dollárral. Időközben ugyanakkor a vállalat egymilliárd dolláros tőkeinjekciót kapott a Fairfax Financial Holdings Ltd.-től és más vállalatoktól, mindez némi időt jelent Chen számára.

A novemberben kinevezett vezérigazgató teljesen más úton indult el, mint elődje, Thorsten Heins, aki az egyik fő prioritásnak tartotta a készpénz-tartalék megőrzését, ezzel párhuzamosan csökkenteni akarta a költségeket és racionalizálni a termelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!