Gyurkity Péter

4K-kijelzővel jöhet a Galaxy Note 5

A Samsung jövőre tovább növelheti a felbontást, míg a Galaxy Edge megjelenéséről szavazhatunk.

Egy érdekes füles bukkant fel a világhálón a napokban, amely arra utal, hogy a Samsung 2015 során egy újabb nagy dobással készül. A Galaxy Note sorozat soron következő tagja még nagyobb felbontással jelenhet meg, itt akár a 4K támogatása is szóba jöhet.

A forrás állítása szerint a Samsung gőzerővel dolgozik azon nagyméretű érintőképernyők kifejlesztésén, amelyek 6 hüvelyk körüli fizikai méret mellett 700 ppi pixelsűrűséget nyújtanának. Ezzel kapcsolatban már korábban is felbukkantak bizonyos értesülések, mi több, a cég illetékesei is el-elejtettek néhány részletet, amire jó példa a tavalyi Analyst Days során megjelent prezentáció, amelyben már az UHD (2160 x 3840 pixel) felbontás alkalmazása szerepelt. Idén januárban ismételten megemlítették az UHD-felbontást támogató okostelefonos kijelzők várható megjelenését, ezt 2015-re vetítették előre, ám pontos részletekkel azóta sem szolgáltak, így kénytelenek vagyunk külső forrásokra támaszkodni.

A mostani hírben az szerepel, hogy a dél-koreai gyártó jövő augusztusban indítaná el ezen kijelzők sorozatgyártását, mégpedig az első körben egy 5,9 hüvelykes, Ultra HD Super AMOLED példánnyal. Ez egyes számítások szerint az említett felbontás mellett egészen pontosan 746 ppi pixelsűrűséget kínálna, ám érdemes megemlíteni, hogy a cég illetékesei a korábbi kijelentéseket minden esetben megtoldották a „diamond pixel” kifejezéssel, ami arra utal, hogy maga a pixelmátrix is változhat. Az augusztusi határidő mindenesetre azt sejteti, hogy a Galaxy Note 5 megjelenésére készülnek, erre a jövő szeptemberi IFA alatt keríthetnek majd sort, az eddigi hagyománynak megfelelően.

A Samsung mellett az LG Display is beszélt már korábban a 600 és 700 ppi pixelsűrűség támogatásáról, ezt ők szintén a 2015-ben megjelenő prémium kategóriás okostelefonok esetében tartják valószínűnek.

A Samsung eközben szavazást indított a német felhasználók részére, itt ugyanis kikötötték, hogy legalább 120 ezer érdeklődőre van szükségük ahhoz, hogy a Galaxy Edge okostelefont piacra dobják az országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NandorHUN #19
    Nem tudom meddig megy még ez a felbontás növelés, már QHD-t is feleslegesnek tartom. LG G3-mamon nem sok különbséget látom a 1080p -es One-omhoz viszonyítva... 4k meg megint csak felesleges. Programok, játékok még így is csak 720p támogatják. Youtube is max 1080p-et telefonon.... filmket meg nem töltök le QHD-ban, nem hogy 4k-ban mert be is telne a memoria rögtön...
  • Ragnaar #18
    Sejtettem valami ilyesmit, hogy elektronika + optika megoldja a fókuszálást. Nekem személy szerint még a FHD passzív 3D is megfelelő jelenleg, ami a felbontást illeti, de sokaknak már nem tudják eladni az aktív FHD 3D -t sem.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.11.13. 13:42:22
  • zola2000 #17
    Igen, a samsung megoldásában a telefon a kijelző, a sisak meg csak a lencse.
  • JoinR #16
    Bőven elfér majd a 8k is, nemhogy a 4k.
    Nem közvetlenül nézed a képernyőt, hanem lencsén keresztül, úgyhogy a sima képernyőnél lévő fókuszálást nem lehet összehasonlítani (OR-ben a végtelenbe fókuszálsz).
    OR DK1 7" kijelző 110-es FOV volt, DK2 5,7" kijelző 100-as FOV.
    Persze telefonnál már a FullHD-nek se sok értelme van szvsz, de valamivel el kell adni őket :)
    Utoljára szerkesztette: JoinR, 2014.11.12. 13:07:12
  • Ragnaar #15
    Oculusban half HDs panelek vannak szemenként ha jól tudom, legalábbis a jelenlegi verzióban (próbálni nem próbáltam még, szóval nem tudom mennyire elég a halfHD/szem felbontás, passzív 3D tapasztalataim vannak csak). Sima képernyővel 15-20 cmnél közelebbre nem nagyon tudok fókuszálni, ekkor egy 6"-os képernyő messze nem tölti ki a látóteret, persze lehet, hogy ezt a vr sisak elektronikája megoldja valahogy. Én sima használatnálatot feltételezve tartom totálisan felesleges túlzásnak a 5-6"-on 4K-t.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.11.12. 12:46:52
  • zola2000 #14
    Ha a teljes látóteret kitölti a telefon képe (keress rá, samsung vr sisak) , akkor kell a 4k.
  • Tetsuo #13
    Az miért van, hogy a Samsung S3 telefonon ugyanazon weboldalon megjelenő kép pixelesebb, mint az asztali PC-n? Ha ránagyítok, akkor is, vagyis valami szoftver direkt redukálja a képminőséget a Samsungon bármely böngésző esetén és a beállításoknál nincs kijelölve hasonló csökknetés...
  • Ragnaar #12
    Ez most komoly ? 5"-on 4K egy telefonnál ?
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.11.11. 12:23:44
  • szomferi #11
    láttad a Note4 üzemidejét? igen kimagasló a mezőnyben, pláne ilyen hardverrel... arról nem is beszélve, hogy a QHD-s SAMOLED panel töredék energiával beéri, mint egy ugyanekkora LCD...
  • culas25hc #10
    Hát nem tudom, én azért inkább megvárom a Note 6-ot a 8K kijelzővel, még a végén bejön egy sas az ablakon és kiszúrja a pixeleket...