Gyurkity Péter

Egyre nagyobb bajban a Samsung mobilrészlege

A Samsung nyeresége rohamosan csökken, több kínai riválisuk is gyorsan zárkózik fel.

Alig néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a kínai Xiaomi – elsősorban a számukra hazai, de egyre növekvő mértékben az indiai és egyéb országok piacára is támaszkodva – már globális szinten is a harmadik helyet hódította el, megelőzve ezzel olyan riválisokat, mint például a Huawei. A távol-keleti versenyzők gyors terjeszkedése azonban az első helyen tanyázó Samsungot is fenyegeti, ami jól látszik a friss eredményeken.

A Samsung Electronics most tette közzé harmadik negyedéves üzleti számait, ami több területen is órási visszaesést mutat, ahogy azt a hónap elején megjelent előrejelzésükben már sejteni engedték. A dél-koreai cég bevétele vállalati szinten csaknem 20 százalékos csökkenést mutatott, ezen belül azonban a mobilrészleg különösen komoly károkat szenvedett el, mivel ők 34 százalékkal kisebb bevételre voltak kénytelenek támaszkodni, mint a korábbi időszakban. A működési profit esetében már egyenesen zuhanásról beszélhetünk, ez az anyavállalat esetében 60, míg a Mobile divíziónál 74 százalékos volt, alig érve el az 1,65 milliárd dollárt.


Gyorsan romlik a cég árbevételre jutó nyeresége

A romló adatok az okostelefonok szegmensében erősödő verseny, valamint a cég befolyásának csökkenésének számlájára írható. A Samsung kevesebb ilyen készüléket szállított le, mint egy évvel korábban, ezek száma 8 százalékkal esett vissza, míg a piaci részesedésük ezen a területen 33 százalék helyett immár csak 24 százalék volt. A Galaxy Note 4 már túl későn jelent meg ahhoz, hogy komoly mértékben befolyásolja a harmadik negyedéves eredményt, ennek megfelelően a csúcskategóriás megoldások forgalma a vártnál alacsonyabb volt, miközben a kínai gyártók olyan példányokat dobnak sorozatban piacra, amelyek kellő mennyiségű funkciót kínálnak igencsak kedvező áron – mi több, az Apple is odasózott a dél-koreai cégnek, méghozzá a számukra hazai piacon, miután a koreai vásárlók háromszor annyi iPhone 6 és iPhone 6 Plus okostelefont rendeltek elő, mint amit a Galaxy Note 4 esetében mértek.

A Samsung újragondolja okostelefonos stratégiáját, erről azonban még nem közöltek részleteket. Az új Galaxy A3 és A5 okostelefonokat mindenesetre már hivatalosan is bemutatták, hogy megerősítsék a vállalat mainstream szegmensben elfoglalt pozícióit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #9
    Nekem Samsung Galaxy S3-van, sokáig a gyári ROM-al ment, de miután egyre szarabb frissítéseket adtak ki, és egyre lassabb lett a telefon (!), nem beszélve a rohamosan növő számú bloatware-ről. Amikor lejárt a gari egy pillanatig nem gondolkodtam, és felraktam cyanogenmod-ot szinte mintha új telefonom lenne. Szerintem ezért is esett vissza a nyereségük, minek vegyek másik telefont, csak a szar ROMjukat kell leszedni.
  • caius marius #8
    Hülyeséget csinál a Samsung. Nagyon jó telefonjai vannak, de a kötelező appokkal és az egyre rosszabb frissítésekkel szépen ássa maga alatt a sírt. Hozzá kell tenni, hogy riválisa az Apple is ugyanazokat a hibákat követi el már jó ideje. (Hogy a pics@ba lehet annyira elbaszni a frissítéseket, hogy abba a telefonok belehaljanak. És nem egy-kettő hanem sok. Kabbe samsung kabbe alma) Szépen lassan megtelik a piac az áraikat pedig még mindig felfelé verik, holott az olcsó kínai motyók lassan ugyanazt tudják csak negyed annyiért.
    Plusz kb. a Note2 óta nem volt nagyobb újjítás sehol úgyhogy az egész kezd dögunalmas lenni. Nagyobb akksi, nagyobb kijelző... Húúú hogy oda ne rohanjak... Ezek nem újjítások ez csak trend.
  • barret #7
    Mi van,még a végén versenyezniük kell? :D
  • CairoJack #6
    Ezért lesz vicces, hogy az Android One keretein belül 100 dollárért 50-szer jobb telefont fogsz kapni, 100-szor jobb szoftver update szolgáltatással, mint a 2-3 szor drágább csámcsong féle vackok.
  • Chriss745 #5
    Azért azt is tegyük hozzá, hogy a Samsung telefononok szoftveres minősége milyen mélységekbe zuhant. Ha valaki vesz ma egy Samsung telefont, arra valószívűleg már nem fog kapni szoftver frissítést, mert "elavult, vegyél másikat". A másik a bődületes mennyiségű bloatware amit a ROM-jaikba raknak, nemrég volt szerencsém egy S4 mini-nél lekaparni az összes Samsung*-al kezdődő rendszeralkalmazásként telepített szemétkupacot, a telefon egyből fellélegzett és elkezdett rendesen működni. Az ismerősnek szerencséje volt, mert én értek hozzá, de nagyon sok ember csak azt látja, hogy lassú, fagy, szar, pedig a hardver az jó... Sajnos nem tanultak a HTC hibájából, az eredmény hasonló lesz belátható időn bellül.
  • CairoJack #4
    Azért van egy kis különbség egy 15%-os prémium gyártó, meg egy 50%-os flooder gyártó között (akinek eddig nem volt érdemi konkurenciája, és el tudta adni a hulladékait jó áron). Egyéb iránt az Apple részesedése is csökken, kisebb méretben, mert ott némileg erősebb a márkahűség.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.11.04. 15:23:14
  • Papichulo #3
    Ugy nez ki a Samsungra elobb untak ra... bar az Apple mar evek ota "doomed" :)
  • Palinko #2
    akkor az applera mikor fognak ráunni?
  • CairoJack #1
    Az A-széria kicsit drága lesz mainstream-nek. A dizájn sem fejlődött, max visszafelé.
    Úgy fest, az emberek ráuntak a túlárazott tejfölösdobozokra. Várható volt, hogy eljön ez a nap.