Gyurkity Péter

4 GB RAM a ZTE okostelefonjában

Lassan az asztali és mobil számítógépek memória-kapacitásával vetélkednek az okostelefonok.

A kínai ZTE még januárban jelezte először a Grand S II okostelefon várható megjelenését, akkor pedig megismerhettük a főbb hardveres jellemzőket. Úgy tűnik azonban, hogy a memória mérete azóta megduplázódott, így ez a készülék lehet az első, amely 4 GB RAM-ra támaszkodik.

Az eredeti hír arról szólt, hogy a fejlesztés egy 5,5 hüvelykes érintőképernyővel jelenik meg, amely 1080p felbontást támogat. Ehhez egy négymagos, 2,3 GHz-en futó Qualcomm Snapdragon 800 chip, 2 GB RAM, egy 13 megapixeles hátoldali és egy 2 megapixeles elülső kamera, valamint egy 3000 mAh-s akkumulátor társulna, a szoftveres oldalon az Android 4.3-as verziójával téve teljessé a felsorolást. A kínai szabályozó és az engedélyeket kiadó hatóság által közzétett adatok alapján azonban egy fontos szempontból változott a helyzet.

A TENNA ugyanis most nemcsak képeket tett közzé a készülékről, de felsorolta annak néhány főbb mutatóját is, ezek között pedig immár 4 GB RAM szerepel. Amennyiben hihetünk az oldalnak (tulajdonképpen hivatalos forrásról beszélhetünk, hiszen a TENNA az amerikai FCC kínai megfelelője), a Grand S II lesz az első okostelefon, amely ilyen méretes memóriával jelenik meg, ezzel pedig eléri a ma forgalmazott mainstream noteszgépek és asztali PC-k kapacitását.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az eredeti iPhone annak idején, a 2007-es megjelenéskor, még mindössze 128 MB RAM-ot mondhatott magáénak, elmondhatjuk tehát, hogy ezen a téren alaposan megváltozott a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Regen ericsson-okat hasznaltam, most egy ideje sony-t. Mar a mostani telefonomon is van video kimenet es usb on the go, de meg tul gyenge egy vmware-hez. (win98 es egy dosbox azert elmegy rajta) Viszont az 1200p-s otthoni monitoromra csak 1080p-s kepet tud kuldeni, tehat meg van hova fejlodni. Uj telefont majd akkor veszek ha ez keves lesz vagy tonkremegy, de remelhetoleg az mar egy erosebb 2Ghz/4-8 magos 4GB-os ramu lesz. A video az ami a mostanin meg elfogadhato a legtobb 3D-s jatek meg megy 60fps-el (egy regebbi mobility radeon van benne). Amugy ez egy 3 inches kompakt telefon...
  • fergusonpapa #2
    Te nem nokia pári vagy? Azokon ilyet nem látsz még évekig.
  • kvp #1
    Ha pont erre jok a 64 bites arm processzorok. Legalabbis 64 bit nelkul nem igen lehet ertelmes es koltseghatekony modon osszehozni a 4GB-os es annal nagyobb memoria hasznalatat. Igy mar elobb utobb eleg erosek lesznek a telefonok, hogy a mostani desktop rendszerek funkcioit kepesek legyenek futtatni. Onnantol meg csak egy kijelzo es billentyuzet/eger kell hogy hazaerve vagy az irodaban desktop geppe valjanak. (mondjuk dokkoloval vagy egy sima wifi/bluetooth kapcsolaton at)