Gyurkity Péter

CES 2014: moduláris okostelefon a ZTE-től

A kínai gyártó is lerántotta leplet saját, már korábban bejelentett moduláris fejlesztésről.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal olvashattunk arról, hogy a Motorola egy érdekes moduláris megoldással készül, amelyben a felhasználók könnyen és gyorsan cserélhetnék az egyes hardveres komponenseket. Az ötletet eredetileg a Phonebloks vetette fel, most azonban a ZTE is bemutatta saját fejlesztését.

A CES alatt a látogatók egy üvegburkolat alatt elhelyezkedő prototípust vehettek közelebbről is szemügyre, amely négy fő elemből áll. Ez a négy elem sorrendben az LCD-kijelzőt, a chipet és a hozzá kapcsolódó memóriát, valamint a kamerát és az akkumulátort tartalmazza, így mind a négy komponens kihúzható és bármikor cserélhető egy újabb, jobb, netán egy olcsóbb példányra. A cég szerint ezzel a felhasználók két legyet ütnek egy csapásra, hiszen minden korábbinál jobban egyénire szabhatják majd készüléküket és annak eldobása nélkül tarthatnak lépést az újabb technológiai érdekességekkel.


A ZTE ugyan már tavaly bejelentette, hogy moduláris telefonon dolgoznak, a jelek szerint azonban egyelőre csak kacérkodnak a piacra dobás gondolatával, még nem dőlt el semmi - ellentétben a Motorolával, amely ezen a téren jóval eltökéltebbnek tűnik. A Project Ara és a most bemutatott prototípus nyomán elkészülő végleges példányok valamikor idén jelenhetnek majd meg, ám azt még egyáltalán nem tudjuk, hogy pontosan milyen hardveres komponensek (és milyen áron) lesznek majd elérhetők a boltokban, illetve a gyártók hivatalos internetes oldalán.

A további hírek remélhetőleg néhány héten belül befutnak, ezekből pedig kiolvashatjuk majd a fontosabb hiányzó részleteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gardrob #6
    Ha a mobilpiacra gondolok, olyan jövőkép képzelhető el, hogy például lesz egy átlátszó "plexilapunk". A kijelző technikája már most is létezik. A processzor és a háttértár "egybeolvadva" fog működni, már ez is egy létező dolog.
    Így a moduláris készülékek nem biztos, hogy a legjobb irány.
    Az emberek kényelmesek, lásd az egyik legnagyobb márkát, nem akarnak szerelni, ne essen szét, ne lehessen szétszedi, mert az csak újabb hibára ad okot.
    Így kis keresletet jósolok. Ugyan ez a helyzet a moduláris pc-vel, jó az ötlet csak nem 2014-ben.
  • RAZOR27 #5
    ennek lenne is értelme ha nem találná ki az összes gyártó a saját technológiáját a moduláris telefonhoz... mennyivel egyszerűbb lenne ha kitalálnának egy szabványt és akkor a gyártóknak tényleges minőséget és teljesítményt kéne produkálni ahoz hogy tőlük vegyél modult...

    ja ebben nincs akkora pénz...
  • coolbboy83 #4
    Újabb kukahulladék.... remek, ahelyett hogy tartós normális anyagot használnának
  • loky #3
    Az ötlet nagyszerű. Így nem a gyártó által rámkényszerített megoldást kell megvennem, hanem ha már pénzt adok érte, legyen olyan milyen akarom.
    Nhos igen, a frissítéses dolog és a kompatibilitás valóban probléma lehet, pár év után. Bár aki okoskütyüt használ, ne legyenek illúziói, 5 év.... hm...
  • Cat #2
    mi az hogy 3-5 év? Ha két év múlva lehet frissíteni az is tökéletesen elég.
  • Nonix #1
    Az emberek nem legozni akarnak, hanem venni egy keszuleket ami jo es mukodik. Nem hiszem hogy az alaphardver 3-5 ev mulva befogadja majd az uj technologiakat. Szoval ugyanugy cserelni kell majd az egeszet.