Berta Sándor

A Google leállítatta az ASUS Windows - Android hibridjét

A tajvani gyártó az év elején mutatta be a két operációs rendszer futtatására is alkalmas készülékét, de máris le kellett állítania a programot.

Az Asus Transformer Book Duet TD300 eszközt a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show kiállításon állították ki, azóta viszont nem igazán lehetett róla hallani. Az új modell fő jellemzője az volt, hogy egyszerre volt rajta a Windows és az Android. Amennyiben teljes értékű notebookként használták, úgy a Windows került előtérbe, tábla PC-ként pedig az Android is futtatható volt rajta.

A DigiTimes IT-hírportál megpróbálta megfejteni, hogy miért nem lehet hallani a termékről. Nos, kiderült, hogy 13,3 hüvelykes kijelzővel felszerelt hibrid készülék piacról való eltűnése mögött a Google áll, amely ragaszkodott a projekt leállításához. A konszern azzal a "kéréssel" fordult a gyártóhoz, hogy mondjon le az Android használatáról, vagyis az IT-óriás nyomást gyakorolt az Asusra. A DigiTimes szerint más, ilyen eszközökkel jelentkező társaságok esetében is hasonló módszert alkalmazott a Google.


Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a megkötött licencmegállapodások tiltják-e az Android alternatív operációs rendszerként való használatát. Viszont nagyon is érthető, hogy a hardvergyártók nem akarnak vitába keveredni az óriáscéggel és számukra fontos piacot jelent az Android, így inkább engednek a követelésnek. A hírt eddig sem az Asus, sem a Google nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta. Jelenleg a táblák piacán kizárólag az Intel x86-os chipjei támogatják a több operációs rendszer egy idejű alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • azbest #9
    Régi írás, de megmondom a választ :)
    A google apps csak úgy telepíthető gyárilag egy eszközre, ha betartják a szerződés feltételeit.
    Google nélküli android (mind amilyen a cyanogenmod például) használható. A felhasználó talán utólag is tudja telepíteni a gapps-t, hacsak kifejezetten nem akadályozza a google.
  • nextman #8
    Ez tenyleg paraszt dolog, a fejlodes utjaba allni,
  • Tetsuo #7
    Az nem zsarolás volt, hanem előre lezsírozott biznisz és tényleg mindenki jól jár vele (ők), csak a polgárok nem. Pont a reklámbalhé miatt esett az ára a TV2-nek.
  • Vol Jin #6
    Hát ezt pont benézted. Ezt ugyanúgy ítéli meg mindenki.

    Viszont ez a Google nyomás fura. Az ASUS-ra milyen nyomást tudna gyakorolni? Egy ingyenes OS, amit bárki felhasználhat, ha megfelel a paramétereknek. Inkább a Google van rászorulva a gyártókra. Azért ez még sem a Lézer Dzsoni, hogy odamegy, és bezsarol a kétharmaddal, mint legutóbb a reklámszakmában, hogy tessék reklámokat elhelyezni a haveri körben megvett TV2-nél, mert úgy mindenki jobban jár. Mert mi lesz, ha bevezetjük a reklámadót, meg betiltjuk az ügynökségi bónuszt.
  • ugh #5
    cateran:
    Pont ezt akartam irni.
    +1

    Narxis:
    Te nem vagy tiszataban azzal mire hasznaljak a verpisti kifejezest.
  • cateran #4
    Hamar kibukott vp;na mekkora fos az Android meg a Windwoshoz kepest is..Mondom ezt ugy, hogy droidos teloim voltak az elmult 3-4 evben es pontosan tudom mekkora ganyhalmaz az egesz...
  • Narxis #3
    Teljesen rendben van, hogy így döntött a Google. az ilyen dualOS szerencsétlenkedés maradjon meg az otthoni vérpistikéknek.
  • Merwenus #2
    Androidos telefonom van, ettől függetlenül qrwa anyját Google-nek, és nem csak emiatt.
  • tomboy013 #1
    Persze ha a Microsoft állította volna le a dolgok már itt lenne a sok vérpisitike és mondaná hogy mekkora erkölcstelen szar cég, de a Google-nél ez ugye nem gond mert ők annyira rendesek és erkölcsösek, meg van nagyon jó kukarobijuk úgyhogy őket szeretni kell :D