Szekeres Viktor

Minden szinten csalódás az új Hobbit-epizód

Nem csak Amerikában estek vissza A hobbit-sorozat bevételei, hanem világszinten is. De mi megmutattuk.

Amerikában múlt héten végleg kikerült a mozikból A hobbit: Smaug pusztasága (The Hobbit: The Desolation of Smaug), mely az előzetes elvárásoknak megfelelően alulteljesített. Hazájában a film például csak 258 millió dolláros bevételt ért el, ami A hobbit: Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey) 303 milliójához képest komoly visszaesés. Ráadásul váratlan módon még a film nemzetközi bevételei is csökkentek, míg az első epizód Amerikán kívül 714 millió dollárt zsebelt be, addig a folytatás 695 milliót. Ez különösen azért meglepő, mert általában ha egy nagyköltségvetésű látványfilm iránti érdeklődés vissza is esik Amerikában, nemzetközi viszonylatban növekedni szoktak a bevételek.

Az amerikai bevételcsökkenés egyrészt nem meglepő, hiszen az első epizód elég vegyes fogadtatásban részesült. Ez Középföldén persze mindössze annyit jelent, hogy közel sem akkora hozsánna kísérte a filmet, mint A gyűrűk ura epizódjait, sokkal több negatív hang volt a rajongók között. Másrészt viszont valamilyen sokkolhatta is a gyártó stúdiót, hiszen ők arra számíthattak, hogy a fanatikusok elnézik a botlást, valamint hogy az újonnan érkező nézők könnyedén ellensúlyozni fogják a lemorzsolódókat, mint például azt, az egyébként remekül fogadott első A gyűrűk ura-rész esetében is tették.

A magyar rajongók mindezek ellenére büszkék lehetnek, ők sokkal jobban ragaszkodnak a megszokott címekhez, hiszen a Smaug pusztasága nyitányát és összbevételét tekintve is megelőzte egy hajszállal a Váratlan utazást. Sőt, a 380 ezer nézőjével A hobbit 2 a tavalyi év legsikeresebb filmje is lehetett volna, ha A Wall Street farkasa nem kaszál itthon döbbenetesen nagyot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #14
    Egy kicsit tényleg elnyújtották ... nem történik itt annyi minden, mint a LoTR-ban, mégis rétestészta módjára húzzák. Mondjuk ettől még szeretem, mert nagyon ritka a jó és minőségű fantasy moziban, úgyhogy ki kell élvezni. Nagyjából a Gyűrűk Ura óta nem volt semmi érdemleges.

    Két hosszú részbe kellett volna hagyni, ahogy eredetileg készült volna. De így is jó lesz, tovább lehet élvezni ... nem baj ha nem csak akció van benne ... ez olyan minthogy egy Diabloban az instant akciót szeretjük, de egy Divine Divinity-ben (vagy most a Divinity: Original Sin-ben) simán eltöltünk órákat a városban kóricálva, beszélgetve, cuccokat lopkodva, és baromi élvezetes :)

    Mondjuk egy kicsit én is néztem a vége felé, mikor a sárkánnyal fél órát megy a diskurzus ... és Bilbó csak fut és fut, az meg nem tudja elkapni ... elég suta szegény :D
  • Skyline #13
    Elég szomorú hogy siker...
    Egy közel ötöd akkora könyvből akarnak akkora filmkavalkádot csinálni mint a Gyűrűk Ura trilógiából, és emiatt :
    A filmek vontatottak, unalmasak, és gusztustalanul pénzhajhász módon vannak összerakva...
    Smaugból gyakorlatilag filmvásznon csináltak egy balfaszt aki csak beszélgetni tud, aztán bő 30-40 percben nem bír kicsinálni senkit, csak töketlenkedik...Ettől kellett félni?:)
    Nem beszélve arról hogy gusztustalanul elnyírták a film végét gyakorlatilag akció közben puff vége...Várd a következő részt paraszt (amit ha szerencsénk van nem vágnak még két részre ahogy mostanában divat lett....)...

    Egy frankó film lehetett volna az egészből ha nem egészítgetik ki, nem vontatják el az egészet a francba és belerakják egy vagy két hosszú filmbe...
  • Nos #12
    Nekem a második rész jobban tetszett, mint az első, bár tény, hogy mindegyik a megyünk-megyünk-kardozunk-megyünk-megyünk-kardozunk sormintára épül. Mondjuk egy szép mesétől sokkal többet nem is feltétlenül várok. Bár kíváncsi lennék már egyszer egy olyan minőségi fantasy filmre, ami nem kalapácsbonyolultságú jó/rossz ellentétre épül, hanem igazi karaktereket állít valódi választások elé. Sajnos jól kidolgozott, kellően megrázó, mély dráma az írott fantasy irodalomban csak fehér holló (sőt, most nem is tudnék egyet sem említeni), hiszen 100-ból 99 történet a klasszikus "hős" típusú karakterre épül, akinek a konfliktusok egy megszokott csokrából kell válogatnia, és ezeket a megszokott megoldásokkal gyűri le.
  • zetortraktor #11
    De még csak nem is idézőjeles. Siker. Rohadt nagy. Csak éppen nem akkora siker, mint várták. Szó sincs bukásról sehol. Egyébként meg statisztikánál van hibahatár, itt nem nagyon.

    De miért érdekel, mit zavar ha valaki valamit lehúz? Más kérdés, hogy senki nem húz le semmi, hiszen az tény, nem vélemény. A LOTR-filmek során most először csökkentek a bevételek. Gondolom a stúdiónak sem mindegy, hogy 50 millió dollárral több vagy kevesebb folyik be. Az azért döbbenetesen nagy pénz.
  • SupraMKIII #10
    Úgy értette, hogy "bukás"...

    Egyébként én sem értem a cikk címét!!! Nem tudom, miért kell lehúzni, a -6% az kb még a hibahatár, tehát azt is lehetett volna írni, hogy ugyanakkora embertömeg nézte meg a második részt is, mint az elsőt...
  • zetortraktor #9
    Milyen bukás? Ennyire nem vagy képben?
  • Moha Mahnian #8
    Hát, én szeretnék ekkorát bukni...
  • WoodrowWilson #7
    6%-ot esett vissza az összbevétel, az nem olyan rossz, ahhoz képest, hogy tényleg vegyes lett az első rész fogadtatása. A harmadik talán többet hoz, lévén mégiscsak befejező rész és a második epizódot jobban szerették.
  • barret #6
    6 felé kellett volna vágni,akkor lehet több bevételt hoz! :D
    Én egy részét sem láttam,majd megnézem ha kész lesz.
  • kisiku #5
    Nem értem,mi bajuk van ezzel a filmmel.Moziban is megnéztem, meg azóta már 8-szor tévén is.Szerintem nagyon jó lett, csak pont olyan helyen van "elvágva" a filmszalag,azaz pont ott van vége, hogy nagyon kell a harmadik rész :)
    Moziban felesleges volt 3D-ben nézni, mert ez nem "háromdés" film, nem kell ehhez szemüveg, ez úgy jó,ahogy van.Alig várom, hogy megjelenjen a bővített-extra változat.