Berta Sándor

Ausztriában 2010-re lehet elektronikus betegkártya

Az elképzelések szerint már jövőre megkezdődik a rendszer tesztelése, az összes e-cardot viszont csupán 2010-re szállítják ki.

"Az osztrák állampolgárok és lakosok kétharmada két éven belül megkapja az új elektronikus betegkártyáját, így 2010-re már összesen 4,6 millió betegkártyát fognak kicserélni" - jelentette be Volker Schörghofer, az Osztrák Társadalombiztosítók Szövetségének igazgatóhelyettese. Az intézkedés minden olyan személyt érint, akit a korábbi társadalombiztosítási betegkártya kiadásakor 2005-ben munkavállalóként tartottak nyilván.

Az új eszköz tartalmazni fogja a név, a lakcím és a fontos egészségügyi adatok mellett, az adott személy digitális fotóját is, könnyen lehet, hogy az utóbbiak megegyeznek majd az osztrák elektronikus útlevelekben szereplő fényképekkel. Más biometrikus adatokat viszont nem vennének át. Eldőlt az is, hogy minden állampolgár és lakos posta úton kapja majd meg az új azonosítóját. A szakemberek azért ragaszkodtak a 2010-es bevezetéshez, mert ekkor jár le a legfeljebb öt évig használható Európai Betegbiztosítási Kártya érvényessége is.

Az első e-card rendszereket a burgenlandi Güssing (Németújvár) és Oberwart (Felsőőr) kórházában szerelik fel. 2008 második negyedévétől pedig az e-carddal már rendelkező személyek kérhetik a vényköteles gyógyszereik kiadását. Emellett külön projektet indítottak a gyógyszertárakban is, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák a más gyógyszerekre átálló betegek ügyeinek intézését. Ebben az adatbázisban gyűjtik össze az új készítményeket használók, valamint a kezelőorvosok észrevételeit, visszajelzéseit is. Korábban az Osztrák Orvosi Kamara bírálta a rendszer bevezetését, mondván, nem vehetett részt a kifejlesztésében.

Az osztrák elektronikus betegkártya egyébként tartalmazni fogja a tulajdonosának eddig beadott oltások listáját, időpontját és ezek hatásait is. Külön kategóriában jelölik majd, ha valaki cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenved. Volker Schörghofer szerint a teljes program eddig is 108 millió eurót emésztett fel és évente további 10-15 millió euróba kerül, ebből csak egymillió betegkártya cseréje 5 millió euró.

Mint ismeretes, az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is 2008-tól kell bevezetni az egységes formátumú elektronikus egészségbiztosítási kártyát, amely elsősorban az ellátásra való jogosultságot igazolja majd a közösség országaiban. Az új, fényképpel ellátott eszközök egyik oldalán az uniós, a másikon a nemzeti ellátásra jogosító adatok lesznek olvashatók. Az előkészítéssel már egy éve foglalkozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A bevezetés költsége 24-26 milliárd forint - mondta idén januárban Király Gyula, az OEP informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettese.

Az e-kártyákat 2008-tól fokozatosan, mintegy két és fél év alatt vezetik be. A biztosítottak ezeket a háziorvosnál vagy a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárakban, illetve okmányirodákban vehetik majd át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matt taylor #2
    no comment
  • aaaaa #1
    Aki meg "nem jogosult" az ellátásra , mert öreg és nem bír se tb-t fizetni, se dolgozni, annak meg ingyen kiküldenek egy fél méteres kötelet a kártya helyett... Gondolkodott volna fiatalabb korában és tett volna félre rár tíz milliót a semmiből, hogy majd akkor is tudja fizetni a tb-t ha majd megöregszik... Ha nem, hát így járt. Dögöljön meg, ha már nem hoz több hasznot a a rabszolgatartónak. Mindenesetre ellátásra ne is számítson. Akár a középkorban , imádkozhat ha nincs pénze , hátha az még segít.:(
    Amúgy szerintem sokkal nagyobb diszkrimináció az emberek betegségeiről titkos adatbázisokat fenntartani, mint a vallásáról, faji hovatartozásáról, vagy politikai nézeteiről.