Berta Sándor

Elektronikus betegkártya Bulgáriában

A programot a helyi egészségügyi minisztérium és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NHIF) közösen dolgozta ki és vezeti be.

A projektet, amelynek célja egy az egész országra kiterjedő elektronikus betegkártya-rendszer kiépítése, idén februárban indította a bolgár kormány és részt vesz benne többek között az ICW egészségügyi cég, a Cisco és a Kontrax. Az elképzelések szerint a program első lépcsőjében idén szeptembertől a Szófiától mintegy 30 kilométerre található Slivnica város és Aldomirovci település összesen ezer, többségében krónikus betegségben szenvedő lakosa kapja majd meg a háziorvosától az elektronikus betegkártyáját.

Minden eszköz tartalmaz egy chipet, amely a betegek személyes adatait tárolja, ezen kívül szerepel benne a kártya száma, valamint tartalmaz egy biztonsági azonosítót is. Az információk segítségével megállapítható a páciens biztosítási státusza és hogy melyik orvoshoz tartozik. Ezenkívül a chip tárolja az illető betegnek a bolgár egészségbiztosító által támogatott gyógyszereire vonatkozó elektronikus receptjeit is. A bolgár kormány és a cégek tesztelik a rendszert és segítenek a programban résztvevő orvosok, illetve gyógyszertárosok továbbképzésében. Amint sikeresen lezárultak a képzések és a próbaüzem, kiállítják az első elektronikus recepteket.

A február óta eltelt hat hónapban az ICW, a Cisco és a Kontrax kiépítették a rendszer működtetéséhez szükséges infrastruktúrát, valamint kifejlesztették a szoftvereket is. Az orvosokat, a gyógyszertárosokat és a bolgár Nemzeti Egészségbiztosítási Alapot külön hálózattal kötötték össze. A hálózati eszközöket, a tűzfalakat és az IP-telefonokat a Cisco szállította.

Érdekesség, hogy ezzel a beruházással Bulgária számos nyugat-európai országot megelőz, hiszen például Németországban is várhatóan csupán 2010-re épül ki az elektronikus betegkártya-rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #4
    Bocsánat, tévedtem, Plavixon is van vonalkód.
  • slickboy #3
    Nem közvetlenül de, igen, javít a helyzeten ez is. Eléggé nevetséges, hogy az érintőképernyők és szekennerek, vonalkódleolvasók, miegymás korában kézzel kell beütögetnem a beteg TAJ számát, a BNO kódot( ez jelzi milyen betegségre írták fel a gyógyszert). Odáig már eljutottunk, hogy a gyógyszerek nagy részén van vonalkód (a Plavixon most sincs, a gyártó szégyellheti magát) és a vényszámot is vonalkód alapján be tudjuk olvasni. Azért kell annyit várni a patikában mert ez mind be kell adminisztrálni, receptenként! Patikai szoftver csapnivalóan buta, még az is amelyik szép grafikus felületű, tervezésénél nem sok gyógyszerészt kérdeztek meg, hogyan is lenne célszerű.
    A közgyógy igazolványszámok ellenőrzéséről nem is beszélve. Még mielőtt valaki beszólna, hogy a keresetért dolgozzak meg és mit rinyálok azért mert pár számot be kell ütnöm, nem probléma, szívesen elvagyok így is, csak a beteg miatt mondtam fentieket.
    Ennek megfelelően persze macera végigvárni a hosszú sort, és sok beteg dühös. Érthetően. Tehát ha nem csilli-villi kormányzati negyed épülne és 800 milláért vásárolna reklámfelületet a kormány, hanem erre (is) költene, lehet nem a bolgároknak lenne először elektronikus betegkártyájuk akár csak tesztüzemben is. De most nagyon demagóg voltam.
  • janus391 #2
    Ja és ettől egészségesebbek lesznek a bolgárok??
  • janus391 #1
    Hurrá és nekünk mi közünk ehhez