Balázs Richárd

Nem akarlak látni, avagy Skype ma és az 1960-as években

1964-ben a New York-i világkiállításon a Bell System pavilonjában életre kelt egy telefonhoz csatlakoztatott képernyő, a fekete-fehér képen az akkori first lady, Johnson amerikai elnök felesége beszélt több mint 300 kilométer távolságból. Ez volt a világ első kereskedelmi video-hívási szolgáltatása, a Picturephone.

Az akkor monopolhelyzetben lévő Bell System, avagy az Amerikai Telefon és Telegráf Vállalat uralta gyakorlatilag az Egyesült Államok teljes telekommunikációs piacát. A Picturephone a magasabb tarifák bevezetése szükségességének igazolásában játszott volna kulcsszerepet, kiaknázva a képszolgáltatásra mutatkozó igényt. A profitból egy futurisztikus földalatti mikrohullámú kommunikációs hálózatot építettek volna. A tervezet azonban hatalmas bukás lett.

A Picturephone csak pár évet élt meg, mire felfüggesztették a projektet mai értéken számítva több milliárd dollárt nyelt el. Csak évtizedekkel később, az internet térhódításával került újra elő a téma, de akkor sem követték azonnal tettek, a Skype hívások és a videostreaming csak az elmúlt évtizedben váltak általánossá. Mi történt közben, és szükségünk van-e rá? Ezt boncolgatja Jeff Hecht, a New Scientist publicistája.

A Bell nem a Picturephone-nal próbálkozott először a telefonvonalon történő mozgóképátvitellel. Kutatórészlege, a Bell Labs 1927-ben mutatta be a koncepciót a későbbi amerikai elnök, Herbert Hoover és a Bell elnöke, Walter Gifford között egy homályos monokróm videohívás formájában, a hívás New York és Washington DC között zajlott. Ez a demonstráció elültette a gondolatot a fejekben, a videotelefon megjelent Fritz Lang 1927-es Metropolis, valamint Charlie Chaplin 1936-os Modern idők című filmjében is. A náci Németországban vákuumcsöves technológiával videotelefon-fülkéket alakítottak ki, ami Berlin, Lipcse, München és Nürnberg postahivatalait kötötte össze, az 1936 és 1940 között működő szolgáltatásnak azonban nem sok hasznát látták.


Egy videotelefonálást kínáló postahivatal Berlinben

A televízió közvetítések 1940-es évek végi fellendülése ismét felélesztette a Bell érdeklődését a videohívások iránt. A radar és a különböző elektronikák segítettek a II. világháború megnyerésében, az amerikai műszaki cégek pedig átállva a civil termékek gyártására robbanásszerű fejlődésnek indultak. Az 1950-es évek közepére az amerikai háztartások közel 60 százalékában már volt televíziókészülék, ami szinte megegyezett a lakossági telefonok számával. Az akkori TV-k rádióvevőkkel is el voltak látva, így egy készülék biztosította az otthoni szórakozást. Ekkor természetesnek tűnt, hogy a hagyományos telefonokat hamarosan videotelefonok váltják és a Bell nem akart lemaradni.

A hang- és a képszolgáltatások között azonban igen nagy volt a szakadék. A telefonok elektromechanikus eszközök voltak, melyek energiaellátását a telefonvonalak alacsonyfeszültségű rézvezetékei biztosították. A beérkező jelek mozgóképekre alakításához azonban a TV készülékeknek nagy és energiazabáló képcsövekre volt szükségük, nem is szólva az akkori kamerákról, amik csak stúdióban való használatra alkalmas drága és vaskos készülékek voltak.

A megoldás a Bell laborjaiban született meg. A cég 1948-ban bejelentett egy új tranzisztort, ami sokkal kompaktabb és hatékonyabb elektromos áramkörök ígéretét hordozta, mint a vákuumcsöves megoldás, vagyis kisebb és megbízhatóbb kamerák és képernyők érkezhettek. További 8 év kellett a Picturephone bejelentéséig. A Bell időt és pénzt nem sajnálva 1956-ra elkészítette a futurisztikus technológia első változatát, szépséghibája volt azonban, hogy egy videohíváshoz a hanghívások sávszélességének százszorosára volt szükség, ezért további fejlesztéseket kellett végeznie a társaság kutatási és fejlesztési részlegének.


A New York Times illusztrációja a Picturephone-ról

Az 1964-es bemutatón a Picturephone egy kisméretű fekete-fehér képernyővel és a korai űrexpedíciók által használt videokamerákhoz hasonló megoldással, valamint egy hangszóróval jelent meg a világkiállítás közönsége előtt. Az egységet egy különálló telefonnal lehetett kezelni, amit az akkoriban általános tárcsa helyett nyomógombokkal láttak el. A Bell Systems rézvezetékes hálózatának nem okoztak gondot a távolsági hanghívások, a Picturephone sávszélesség igénye azonban 10 kilométeren túli hívásnál már jelentős minőségcsökkenést jelentett.

A korabeli, újdonságnak számító digitalizált átviteli rendszerek enyhítették a problémákat, akárcsak a születő mikrohullámú technológia. A Bell 40 millió dollárt költött az 1950-es évek elején 107, egymástól 50 kilométerre elhelyezkedő mikrohullámú adótorony felállítására a távhívások fejlesztése érdekében. Az így keletkezett rendszer több ezer hanghívást tudott egyidejűleg kiszolgálni, Picturephone-hívásokból azonban csak néhány tucatot. Az országos videotelefon szolgáltatáshoz tehát ennél jóval radikálisabb megoldásokra volt szükség.

A társaság a nagyon magas mikrohullámú frekvenciákban vizionálta a megoldást, 60 gigahertz környékén. A levegő oxigénje blokkolja ezeket a jeleket, ezért a föld alatt, 5 centiméter átmérőjű, nitrogénnel töltött fémcsövekben akarták továbbítani a jeleket. A fenti mikrohullámú torony-rendszer sikeréből befolyó pénzeket egyenesen a földalatti rendszer kiépítésébe irányították volna, ami 230.000 hanghívást vagy 230 Picturephone hívást tett egyidejűleg lehetővé. Sokakat lenyűgözött az elképzelés. Arthur C. Clarke is egyikük volt, a könyvéből 1968-ban készült Stanley Kubrick filmben, a 2001: Űrodüsszeiában meg is jelenik egy színes, nagyképernyős változat.


Videotelefon Stanley Kubrick filmjében

A világkiállításon a legtöbb látogató mégis simán elsétált a hét Picturephone-fülke mellett. Többeket megkértek, hogy teszteljék 10 percen át a készülékeket, azt azonban nem tudni kit hívhattak. Hamarosan megjelentek a publikus Picturephone-fülkék a New York-i Grand Central Terminálnál, a Washington-i National Geographic Társaság épületében, valamint a Chicagói Prudential épületben. Ezek még kevesebb érdeklődést generáltak, az első hat hónapban mindössze 71 ember vette igénybe. A problémák elég egyértelműek voltak. A hívó és a hívott félnek egyszerre kellett lennie a különböző városok képátvitelre alkalmas fülkéiben, ehhez előzetes telefonos egyeztetésre volt szükség, a hívások költsége pedig távolság függvényében 16 és 27 dollár között mozgott.

Ez sem tántorította el a Bellt, a kereskedelmi forgalomba bevezetés előtt módosította a rendszert, duplájára növelve a képernyő méretét (13x14 cm), ez nagyjából a fele volt az akkori háztartásokban jellemző TV készülék méretének. Elhelyeztek egy képátvitel kikapcsoló gombot, valamint egy másikat, amivel a hívó fél a hívás indítása előtt megnézhette saját megjelenését a képernyőn. A kereskedelmi forgalmazás 1970. június 30-án indult el Pittsburgh-ben, ahol 38 készüléket helyeztek üzembe 8 vállalatnál. A New York Times címlapon számolt be az eseményről, a "kommunikáció fejlődésének nagy lépéseként" aposztrofálva.

A terv az volt, hogy egy éven belül kiterjesztik a szolgáltatást Chicagóra, Clevelandre, Detroitra, Philadelphiára és Washington DC-re. A Bell reményei szerint 1975-re 100.000 Picturephone-t helyezett volna üzembe, míg 1980-ra ez a szám egymillióra emelkedett volna. 1971 közepén egy másik New York Times újságíró ellátogatva Pittsburgh-be mindössze 33 működő Picturephone-t talált, ebből csak 12 volt képes az épületen kívülre is videofonálni. A magas költségektől eltekintve, az derült ki, hogy minden előzetes várakozás ellenére senki nem akar igazán videotelefonálni. A Bell Labs mérnöke, Robert Lucky, akinek az asztalán szintén állt egy Picturephone, határozottan állította, hogy a telefon karrierje során, mindössze egy videohívást kapott, azt is saját főnökétől, Arno Penziastól. "Nagyon kínos volt, mert mereven rá kellett néznem" - emlékezett vissza. A felhasználók sokkal inkább grafikonok bemutatására szerették volna használni a videotelefont, mint szemtől-szembeni beszélgetésekre.

Sajnos a technikai problémákat sem sikerült teljes egészében leküzdeni, a csőrendszer lefektetése sem bizonyult életképesnek, azon túl, hogy irgalmatlanul drága volt, teljesen vízszintesen kellett elhelyezkednie, a legkisebb dőlésszög is elegendő volt a jelek torzulásához.

1972-ben leállították a Picturephone gyártását és jegelték a Chicagói marketingkampányt is. Egészen 1973-ig kellett azonban várni a cég első vizsgálataira, amik a kétirányú videokommunikáció iránti igényeket mérték fel, az eredmények pedig több mint kiábrándítóak lettek. Ezután a koncepció teljes egészében kezdett eltűnni és kikerülni a köztudatból. A Bell soha nem közölte a projekt teljes költségvetését, a becslések szerint azonban akkori értéken 500 millió dollárt invesztáltak bele, ami mai értéken több milliárdra rúgna. Mindezek ellenére nem lehet teljes kudarcról beszélni. A projekt elindította a digitális telefonhálózatok fejlődését, ami nagyban hozzájárult az Internet elindulásához, valamint megalapozták a mai digitális kamerákat és fényképezőgépeket is.


Végül a ma technológiája - egy hatalmas ugrás az időben

A mai videohívásokat és a videokonferenciákat az 1970-es évek elején megjelenő optikai szálak tették lehetővé, amik ötszázszor nagyobb adatmennyiséget képesek szállítani, mint a Bell mikrohullámú csövei - amennyiben megvalósulnak. Azt azonban el kell mondanunk, hogy ezeket a kábeleket ma sem a videohívásokkal terheljük le, sokkal inkább a Netflix-szel, vagy különböző cuki cicás és kutyás videók nézegetésével. A videohívás ma is csak a hanghívás kistestvére. A Facebook elnöke, Mark Zuckerberg és az FBI igazgatója, James Comey is azok közé tartozik, akik kémkedéstől tartva letiltották laptopjaik webkameráit, az összkép tehát a Bell Picturephone-nal szerzett leckéje óta sem változott, inkább csak hallani szeretnénk a másikat, mint látni is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #13
    Sajnos ez már megtörtént: a mikrofos megvette és tönkretette a skype-ot.
  • _svd_ #12
    "Szinte megdöbbentő, hogy ezzel a technológiával már a németek rendelkeztek... aztán mégis mekkora kudarc lett belőle."

    Később is megismételték a sikertelenséget.
    Az ISDN telefonvonalak elterjedése lehetővé tette képtelefonok elterjedését,
    Indulásként a T-View 100 készüléket indították útjára. Borzalmaz drágán, 1000 márka illetve párban 1800 márka volt az áruk. Az utolsó darabokat már féláron adtál el.
    Bő két évig tartó forgalmazás után nem dobtak piacra új készüléktípust.
    A kezdeti lelkesedést az ár mellett az érdektelenség letörte. Időközben megjelentek a sokkal olcsóbb számítógépes megoldások.
  • Irasidus #11
    Lehet, hogy sok - világtól elzárt - farmernak van Amerikában repülője, de ez akkor sem tömeges elterjedés, és ha valakinek nekik talán lenne igényük (és jogsijuk, meg pénzük is) ilyen kombóra. De nekik sem kell. Katasztrófát meg mezei repülőgép, autó sőt még mobiltelefon is okoz... az elterjedés nem ettől függ. Én pont azt látom, hogy nincs rá igény, az meg, hogy futurisztikus eszközökre milyen igény van, az más kérdés, mivel most a realitás talajáról beszéltünk. Nekem is igényem lenne a Halálcsillagra, na de azért mégis, most másról van szó.

    Off.: Én az önvezető autókat egy időzített bombának tartom. Az egy dolog, hogy lefagy a windows, és az megint más dolog, ha az autóm, az autópálya közepén, vagy hackerek feltörik a rendszert és az életemért cserébe a bankszámlámat kérik. Igen, vannak önvezető kötött pályás járművek, sőt már repülőgépek, csak éppen nem ugyanaz a biztonsági intézkedés, mint amit egy átlag felhasználó az autójával képes lehet megtenni, vagy egyáltalán akar. Persze nem lehetetlen ilyen rendszer kiépítése, csak éppen akkor az autó ára hirtelen a 10X-esébe kerülne, és nem tudom figyeled-e milyen biztonsági intézkedések vannak jelenleg az önvezető autóknál, de siralmas. Minden rendszer feltörhető, szóval ez az egész önvezetősdi az első komoly katasztrófáig fog működni, én nem bíznám az életem egy olyan eszközre amiről tapasztalatból tudom (pc, telefon, soroljam még? egyszóval számítástechnika) hogy nem megbízható.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.27. 20:42:47
  • fonak #10
    Az USA-ban elég sokaknak van kisrepülő vezetési jogosítványa, mégsem terjedt el ott sem. Egyszerűen nem volt elég praktikus egy személyautó, ami kisrepülőgéppé alakítható. Meg katasztrófát is szenvedett az egyik ilyen, az elég negatív reklám volt.
    A Vissza a jövőbe meg az 5. elem és más filmekben látható repülő autókra meg lenne igény, csak a fizika jelen állása alapján nem működhetnek... a filmesek fantáziájában valami nyilván "antigravitációs" vagy hasonló ezoterikus meghajtás szerepel azok kinézetét és mozgását látva (na jó, csak műszaki analfabéták, meg jól néz ki). Ott van még a Moller Skycar, ami feltehetően csak a hiszékeny befektetők lenyúlására szolgál, évtizedek óta ígérgetett repülőképes prototípussal már jövőre:) De az új techológiákkal valami hasonló megvalósítható lesz előbb-utóbb, és a vezetését sem fogják az emberre bízni valószínűleg.
    (Lényeg, hogy ne igényeljen kifutópályát, sőt lehetőleg szárnyakat sem, ne legyen elviselhetetlenül zajos stb. A quadrocopter kialakítás elfordítható csőlégcsavarokkal teljesen ésszerű, gondolom a súly és az üzemanyag-fogyasztás a fő gondok, meg persze az irányítás - ezt automatika intézné)
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.12.27. 20:04:17
  • Irasidus #9
    Repülő autók azért nem terjedtek el, mert B kategóriás jogosítvány mellé kell egy pilóta jogosítvány is. Amihez egyrészt kicsit több agy kell, és csak úgy brahiból nézz már rá, hogy mennyibe is kerül egy ilyen jogsi, megsúgom millió fölött van az ára! A másik, hogy egy új használati technológia elterjedését, nagyban a divat határozza meg, a repülő autó a közvéleményt nem érdekli. Ugyanígy volt a videótelefonálással is, nem érdekelte az embereket. Ma használjuk, de csak azért mert egy plusz funkció az amúgy valóban használt skype/telefon mellet, ha csak videotelefonról lenne szó, ma se lenne tömegcikk. Ha csak valamiért nem lenne valamiért divatos... de nem úgy tűnik.
  • kvp #8
    Amint kenyelmes es olcso lett a technologia azonna elterjedt es azok hasznaljak akiknek tenyleg szukseguk is van ra. Anno tul draga es tul korulmenyes volt. A repulo autok is ilyen kategoria, amint lesz olcso, megbizhato es egyszeruen hasznalhato valtozat beloluk elkezdik hasznalni oket. (ha lesz) Neha egy technologia elterjedesehez jopar evtized kell, amire annyit fejlodik, hogy a hetkoznapokban is hasznalhato legyen. Ilyen volt a videotelefonalas es ilyen meg mindig fejlodo a repulo auto (a Bell x22 1966 ban repult eloszor, de mostanaban kezd eljutni oda a technika, hogy megerje csaladi auto meretben vtol gepeket gyartani, a videotelefonnak is kellett 70 ev az elterjedeshez)

    ps: a skype jelenleg a microsoft tulajdona, szoval igen, a nagytoke birtokolja, ennek ellenere mukodik es van x+1 alternativaja is, akinek kell megtalalja a neki megfelelot
  • elektor #7
    Számomra az is megdöbbentő volt mikor olvastam hogy a II. Világháború majd a Szovjetunió megtámadása miatt megszakadtak a színes tv. kísérleti adások Moszkvában. Bele gondoltam hogy nálunk mennyi időnek kellett eltelni hogy fekete fehérben tv. adás legyen kísérleti jelleggel 10 év.
  • gforce9 #6
    Jaja tényleg jó cikk üdítő színfolt és minőség az idióta klikkvadász 1 bekezdés kész a cikk tengerben. Remélem lesznek még ilyenek.
  • Caro #5
    Először is, ez tök jó cikk lett, több ilyet kellene az sg-n!

    Szinte megdöbbentő, hogy ezzel a technológiával már a németek rendelkeztek... aztán mégis mekkora kudarc lett belőle.

    A skype-ról meg annyit, hogy van szerencsére alternatíva bőven, sőt még több is lenne, ha a szolgáltatók végre képesek lennének azt a nyomorult ipv6-ot bevezetni.
  • esztyopa #4
    Speciel nekem ez az egyetlen,és tökéletesen kielégító megoldás az Angliában dolgozó fiammal való szoros kapcsolattartásra.
    Nem is baj,hogy nem kapta fel a sok szelfiző maki,mert ha tömegesen kezdenék a netezők használni,abban a pillanatnam a pénzéhes hiénák csontig lenyúlnák a Skype-ot
    A tőke AZONNAL,minden résbe betődul,és tönkreteszi a lehetőségeket.