Gyurkity Péter

Csak évek múlva jönnek a hajlékony okostelefonok

Az LG szerint túl drága a technológia, ezért két-három évre van szükség annak megjelenéséhez.

Korábban már több alkalommal is olvashattunk az okostelefonok kapcsán kidolgozott új eljárásokról és komponensekről, amelyek lehetővé tennék a megszokottól eltérő kialakítású készülékek piacra dobását. Ez eddig a legtöbb ilyen új technológia esetében nem következett be, az LG vezetői pedig úgy vélik, hogy még évekre vagyunk ettől.

A dél-koreai gyártó vállalati kommunikációért felelős igazgatója a TrustedReviews portálnak adott interjúban jelentette ki, hogy egyelőre túl drágának bizonyulnak ezek az új technológiák, ezért idén nem számíthatunk arra, hogy radikális változások menjenek végbe az okostelefonok külsejét illetően. A mondat már csak azért is érdekes, mert éppen az LG volt az a cég, amelyik a G Flex és a G Flex 2 révén piacra dobta saját hajlított megoldásait, ám elmondásuk szerint még mindig komoly akadályokba ütköznek, amelyek elsősorban a partnerek és a beszállítók által hozzájuk eljuttatott komponensek korlátaiból erednek.

Hiába működnek tehát a különböző átlátszó és hajlítható kijelzők, ha a többi alkatrész kialakítása nem teszi lehetővé a hajlékony okostelefonok összeállítását. A gyártók nem sajnálják a pénzt a fejlesztésre, erre az LG illetékesei szerint bizonyíték az OLED-technológiába ölt hatalmas összeg, ám komoly problémát jelent, hogy ezen forradalmi megoldásokat nagyon kis mennyiségben, olykor napi egyetlen példányban tudják csak előállítani, ami üzleti szempontból katasztrofálisnak minősül. Ahhoz, hogy bárkinek megérje hajlított vagy egyéb, a megszokottól radikálisan eltérő kialakítású okostelefont piacra dobni, még legalább két-három évre lesz szükség, addigra talán tökéletesíteni tudják a technológiát.

Az igazgató szerint az LG nagy mérete és számos különálló részlege miatt a cégen belül némileg korábban előállhatnak majd a szükséges áttöréssel, ezt azonban egyelőre csak egészséges optimizmusként értékelhetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #11
    De hogy ON maradjak, az első telefonok egyikében, 1992-ből:
    http://youtu.be/q658HGEcOZ8

    Hagyjuk már ezt a buta Apple fétist...
  • TokraFan #10
    MIlyen Apple jött ki először érintőképernyővel?

    Fairlight CMI 1980 (forgalomban 1979-től) (igaz, nem telefon)
    http://youtu.be/iOlPCpSmhRM
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2015.02.24. 01:48:10
  • aru #9
    Már bocs, de 2007 előtt érintőkijelzős készülékek tucatjai voltak piacon!
  • Vol Jin #8
    "Pedig majdnem igazad lett...de...Gondolom mikor az Apple 2007ben kijott az erintos kijelzovel a Nokia vezetese is ugyanazt gondolta mint te"

    Fogalmam sincs honnan veszitek azt a baromságot, hogy az Apple elsőként használt telefonban érintőkijelzőt. Talán még a Nokia is korábban használta.
  • M2 #7
    Ezzel vitatkoznék.

    Már 2006-ban lehetett látni előzetes videókat az Apple féle multitouch elképzeléséről (pár két ujjas zoom, forgatás, swipe) és már akkor egyértelműen látszott, hogy ez nagy durranás lesz.

    Van elképzelés, videó, leírás vagy bármi arról, hogy mitől lesz nekünk hasonlóan jó dolog egy hajlékony mobil?
  • schultz6354 #6
    Pedig majdnem igazad lett...de...Gondolom mikor az Apple 2007ben kijott az erintos kijelzovel a Nokia vezetese is ugyanazt gondolta mint te: '' ugyan mar baromsag sz egesz, semmi ertelme nincs touch screen? mert nem tudnak az emberek lenyomni par mechanikus gombot? '' Aztan nezd meg hova jutottak. Ne erts felre nem vagyok Apple fun nem is szeretem oket, de ez a nagyanyam fele gondolkodas egy kicsit elszomorit a mai vilafban...minek innovacio? jo nekunk a regi is....Most komolyan??
  • kvp #5
    Akkor mondok egy egyszeru es hasznos peldat. Van egy merevnek latszo keret, amiben van egy 480x720-as erinto kijelzo. Viszont a keret teleszkoposan szethuzhato nagyobbra, ekkor legongyolodik a keretben levo tekercsrol a kijelzo maradek resze es maris egy 1280×720-as kijelzos tablet van a kezunkben. Tehat nem elforgatassal, hanem szethuzassal lett fuggolegesbol vizszintes a kijelzo. Meretben pedig osszecsukva ket es felszer kevesebb helyet foglal a telefon. Tehat ha mondjuk csukott allapotban 4 inches volt, akkor nyitva mar egy 7 inches tablet van a kezunkben. Ehhez pesze nem csak enyhen es gyartaskor max. 1x hajlithato kijelzo kell, hanem olyan ami kibirja ha napjaban 200x szet- majd osszetekerik, mindezt legalabb 3 even at, tehat kibir olyan 200 ezer nyitasi ciklust. Na ilyen technologia meg eppen nincs.

    Egyebkent az oled-ekkel jobb a helyzet, azokbol konnyebb olyan kijelzot kesziteni, aminek a sarkaban egy sim kartya meretben van a teljes vezerles, a tobbi meg akar ossze is gyurheto. Viszont az ilyen flexibilis oled-ek ara iszonyat magas.
  • SupraMKIII #4
    +1

    Ebben az univerzumban semmi sem végtelen, csak az emberi ostobaság.

    Belegondolt már valaki, hogy milyen lehet egy hajlékony, nyeklő-nyakló mobilt kézben tartani úgy, hogy nem lehet megmarkolni, mert akkor már a képernyőt nyomkodja az ember.

    Én a Note3-on rendszeresen nyomom meg a vissza gombot vagy a képernyő szélét, ha nem két ujjal tartom. Marha idegesítő... Ehez tényleg feltétlen kell még egy oldalt is érintő képes cucc, amit ha két ujjal fogsz meg, összehajlik...
    Elmebetegek.
  • barret #3
    Úgy is megveszitek,őket ennyi érdekli a dologból:D
  • Cat #2
    "Mind olyan látványelemek aminek semmi komoly gyakorlati haszna."

    Ezt a felvetést nem is értem. A mobiltelefonoknál nagyon régóta szinte minden a látványról szól.