Gyurkity Péter

Egyedi sejtek befogása vált lehetővé

Kutatók egy olyan apró eszközt dolgoztak ki, amely egyetlen emberi sejt befogására is alkalmas lehet.

A szövetek és sejtek tanulmányozása alapvető fontossággal bír a gyógyászatban, hiszen az egyes szövetekből vett minták vizsgálatán, pontosabban azok eredményén, számos eljárás alkalmazása múlik. Most egy újabb ajtó nyílik meg a szakemberek előtt, hiszen lehetővé vált akár egyes sejtek befogása is, amely többek között a rákkutatásban lehet segítségünkre.

A Johns Hopkins mérnökei ezúttal az amerikai hadsereg kutatóival közösen dolgozták ki az új eljárást, bár korábban több hasonló megoldást is bemutattak. A munka eredményeit a Nano Letters magazinban ismertették, ebből pedig megtudhatjuk, hogy olyan érdekes nanoszerkezeteket állítottak elő, amelyek a megfelelő sós oldatba mártva automatikusan megváltoztatják alakjukat. Alapesetben ezek az apró eszközök csillagformára emlékeztetnek, az oldatba mártva azonban a külső "karok" befelé fordulnak, ez pedig lehetővé teszi, hogy az éppen arra járó sejtet befogják, majd pedig azt megfelelő állapotban tartva megőrizzék a kutatók által elvégzendő vizsgálathoz.

A szakemberek tavaly már ismertettek egy hasonló fejlesztést, akkor azonban az automatikusan módosuló formát ragasztóval kombinálták, aminek révén a befelé forduló részek össze is záródnak, vagyis a befogott sejtnek nincs esélye a szabadulásra. Más eszközök az oldat helyett inkább hőre reagálnak, ám a most bemutatott változat igazi érdekessége, hogy egerekben már bizonyította létjogosultságát, itt ugyanis sikerült vörösvérsejteket és úgynevezett fibroblast sejteket elfogni, a félig nyitott forma révén pedig azok tovább folytathatták az anyagcserét, így nem kerültek veszélybe.

A nanoeszközöket a rákkutatásban használhatják majd fel, itt lehet igazán hasznos az egyes sejtek vizsgálata, ám az emberi betegeken történő alkalmazáshoz még számos próbán kell átesniük, hogy igazolják biztonságos mivoltukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!