Ötvös Tibor

A megbántott Total War modder saját játékot készít


Nick Thomadis (a játékvilágban Darthmod néven ismerik) az egyik legnevesebb PC-s modder volt, ám nemrégiben nekifogott saját alkotásának, mely az Ultimate General: Gettysburg nevet kapta.

De kezdjük az elején. Egyesek számára a moddolás nem más, mint hobbi, ám mások nagyon is komolyan veszik ezt a dolgot és titkon azt remélik, így juthatnak be a hivatalos fejlesztők világába. Thomadis is utóbbi csoportba tartozik. Éveken át volt a legismertebb modder a Total War franchiseban és nem egyszer az ő javításai, extra alkotóelemei tették élvezhetővé a Creative Assembly aktuális alkotását.

"Egyszerűen imádtam a Creative Assembly termékeket és rengeteg időt töltöttem azzal, hogy még jobbá tegyem a Total War szériát" - árulta el Thomadis. "A Darthmod csomagok népszerűsége miatt azt reméltem, hogy egy szorosabb együttműködés is kialakulhat köztem és a fejlesztők között (ez például nagyon jól működött a Valve és a moddolók esetében). Ez az esély azonban sosem jött el, a kérésem a közös munkára hivatalosan is elutasításra került, ráadásul a Creative Assembly nem látott már szívesen a moddolók táborában sem."


Utóbbinak azért oka is van, hiszen elég frusztrált lett az elutasítás miatt és nagyon vad dolgokat osztott meg, mielőtt lelépett. "Nagyon csalódott voltam akkoriban" - tette hozzá Thomadis. "Bár visszamehetnék az időben és megváltoztathatnám a reakciómat, mert remekül éreztem magam a Total War játékok moddolása közben." Mindenesetre túltette magát a dolgon és ami a Creative Assembly számára veszteség, az a játékvilágnak még jól is jöhet. Thomadis ugyanis ezután nekifogott első, önálló alkotásának, mely az Ultimate General: Gettysburg nevet kapta.

Az 1863-as harcot feldolgozó stratégia alkotás szakít a Total War "kő-papír-olló" megoldásaival (vagyis a lovas leveri a gyalogost, a lovast leszedi az íjász stb.) és minden egységnek önálló személyiséget ad majd. Ebben egyébként az úriember nagyon profi, a Total War MI-je sokat köszönhet neki. A csatákban részt vevő két oldal közül választhatunk (az Amerikai Egyesült Államok és az Amerikai Konföderációs Államok) és természetesen mindkét oldal más és más előnyökkel bír majd. Azonban van különbség a modok készítése és egy, teljesen az alapokról induló játék fejlesztése között.

"Moddolásnál teljes szabadságot kapsz, nincsenek határidők, kitűzött reklámcélok. A profik világában azonban limitált idővel és készletekkel bírsz, valamint felelősség terhel azért is, hogy kielégítsd a csapat és a producerek elvárásait, ugyanakkor sikeressé váljon." Mindenesetre a Steam Greenlight keretében már lehet szavazni a programra és mi meg is tettük. Az Ultimate General: Gettysburg elméletileg még az idén megjelenik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Paladin #8
    Hoogyne, Darhtmod a neve a srácnak. Azért ha valaki lusta utánanézni, akkor is gyanús lehetne, nem?
  • Zagloba #7
    A mi cikkünket pedig itt olvashatjátok erről a játékról: http://twonline.hu/forum/viewtopic.php?p=133430#p133430
  • Zagloba #6
    Sziasztok!

    A helyzet az hogy a modder neve Darth Vader és az általa készített gyűjtő mod-ok neve a DarthMod.
    2004 óta dolgozott TW játékokkal és valóban nagyon ötletes és innovatív újításokat vezetett be a sorozatba.
    Azt el kell ismerni ha kicsit diplomatikusabban áll hozzá talán a CA fejlesztői is másképp viszonyulnak a dologhoz.
    Hozzáteszem a CA-nak nem ártana elgondolkodni egy két ilyen kaliberű ember felvételén, főleg ami az új játékukat illeti.

    Zagloba, TWO Editor
  • Fresh Duke #5
    Szerintem te értetted félre.
    "... ráadásul a Creative Assembly nem látott már szívesen a moddolók táborában sem.
    Utóbbinak azért oka is van, hiszen elég frusztrált lett az elutasítás miatt és nagyon vad dolgokat osztott meg, mielőtt lelépett."
    "Bár visszamehetnék az időben és megváltoztathatnám a reakciómat"

    Ergo először közölték vele, hogy nem lehet hivatalos tagja a csapatnak (ami 100%-ig érthető), majd csapott egy hisztit (mint egy 4 éves) és ezután (meglepő módon) már egyáltalán nem látták szívesen.
    És kicsit túlzásnak érzem azt is, hogy "egy problémás játékot baromi jóra átmodolt"...

    Azt leszámítva, hogy be akart furakodni, saxus kommentje leírja a véleményem.
  • Skyline #4
    Rosszul fordítod. Nekiállt modderkedni és egy problémás játékot baromi jóra átmodolt. Titokba várta hogy a fejlesztők közé kerülhessen de ez nem jött el mert gyakorlatilag a fejlesztők szó szerint kiutálták még a modderek közül is. EZ UTÁN osztotta meg a vad dolgokat.
    gyakorlatilag többet tett le az asztalra mint a játék készítői...De ahogy érzed...:)
  • Renátó1985 #3
    A mai világban sokan úgy akarnak elérni dolgokat, hogy még semmit nem tettek le az asztalra, ellenben ő megmutatta mit tud, sőt a játék sikeresebb lett neki köszönhetően, az ő ingyenes munkájának a gyümölcsét élvezhette a kiadó és akkor ezek után nem kért belőle. Nem azt mondom, hogy jogos volt az azt követő reakciója, de nem mondanám ellenszenvesnek ezt a fajta "befurakodást", mert az ilyen emberek lesznek sikeresek. És ez nem baj, mert a tehetséges emberek legyenek is sikeresek. Tudjátok nálunk itthon se az kapja meg általában a munkát, pozíciót, aki kiérdemli.
  • saxus #2
    Lefordítom magyarra: nekiállt modderkedni, aztán azt remélte, hogy majd hanyat vágja magát neki a fejlesztőstudió... Oké, de mégis hol él ez? Főleg, miután "nagyon vad dolgokat osztott meg, mielőtt lelépett".

    Számomra ez tipikusan olyan embernek tűnik ez alapján, aki megpróbál befurakodni valahova, majd ha nem sikerül, akkor bevágja a hisztit és feléget maga után minden hidat. Na, az ilyen emberből én se kérek.
  • MasterMason #1
    "és titkon azt remélik, így juthatnak be a hivatalos fejlesztők világába."

    Ez akkora baromság, és mindez egy szimpla félreértésből adódik.

    1. Bárki bekerülhet a "hivatalos fejlesztők" világába, rengetek játék fejlesztő cég van a világban, és folyamatosan vannak szabad helyek betölthető állások egyik másik cégnél.

    Ami nehéz dolog az az, hogy valaki éppen a kedvenc és ízlésének megfelelő játék fejlesztésén dolgozhasson "kénye kedve" szerint. Tehát nem arról van itt szó, hogy a srác szimplán be akart volna kerülni a fejlesztők csapatába, hanem arról, hogy olyan elképzelései voltak a játékot illetően, amelyek nem illeszkedtek a cég által képviselt üzleti modellhez és elképzeléshez.

    Egyébként emberünk akiről szó van, több játékon is dolgozott már élesben pl IL2-Sturmovik, Stalker stb. Komoly moddokat és főleg jó AI-t már gyakorlott fejlesztők szoktak írni.