Hunter

Nem kell a figyelem a tanuláshoz?

Amerikai kutatók szerint nagy valószínűséggel lehetséges a tudatalatti tanulás, mi több ez kihat tudatos döntéseinkre is, anélkül, hogy ez realizálódna bennünk.

A Boston Egyetem kutatója, Takeo Watanabe és kollégái rájöttek, azok az emberek, akik egy tudatküszöb alatti pontmozgást figyeltek egy teljesen más jellegű feladatsor alatt, azok a későbbiekben jobb eredményt értek el a pontok mozgásának meghatározásában.

A felfedezés megkérdőjelezi azt az elképzelést, hogy a figyelem elengedhetetlen eleme a tanulás folyamatának. "A figyelem hatékonyabbá teszi a tanulást, de nem szükséges hozzá" - mondta Watanabe, aki elutasítja azokat a ketyeréket, mint például a kazetták, amik állítólag alvás közben tanítanak. Elmélkedései szerint azonban, ha egy idegen nyelvű szöveget hallgatunk alacsony hangerőn - de elég hangosan ahhoz, hogy az agy észlelje, viszont annál halkabban, minthogy megértse - javítja az adott személy kiejtését és a szövegértést. A mondatszerkezetekre és a jelentéstanra azonban nincs kihatással.

Watanabe csapata jelentkezőket toborzott egy betű felismerő teszthez, melyek egy monitoron jelentek meg. Ugyanezen idő alatt a betűk mögött pontok táncoltak véletlenszerűen - legalábbis úgy tűnt. Valójában húszból egy pont meghatározott irányba haladt, éppen a tudatküszöb alatt.

A résztvevők a gyakorlatot egy hónapon át naponta egy órán át végezték. Ezután egy másik tesztsorozatra kérték fel őket, olyan emberekkel együtt, akik a fenti gyakorlaton nem vettek részt. Itt mozgó pontokat kellett figyelniük és rejtett mintákat felismerniük, vagy két azonos irányba mozgó pontot meghatározniuk. Minden esetben körülbelül tízből egy pont mozgott összefüggően, nem sokkal a tudatküszöb felett. Az eredmények kimutatták, az első tesztben is résztvevők jelentősen jobbnak bizonyultak a második teszt esetében.

Phil Merikle, a kanadai Waterloo Egyetem munkatársa szerint az adatok egyértelműek és valóban azt bizonyítják, hogy az ember képes tudat alatt is tanulni, azonban egy fontos következtetés kihangsúlyozását hiányolja a tanulmányból.

"Ez a tudatalatti tanulás befolyásolhatja a bennünk kialakuló világképet is" - mondta Merikle. "Azaz kihathat tudatos döntéseinkre is, anélkül, hogy tudatában lennénk. Ez az, amit a reklámkészítők mindvégig tudtak: ha egy bizonyos szinten tartják a hipotermia mértékét, befolyásolhatják az embereket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #18
    Azért kellett rektoriznom...
  • Archenemy #15
    Szvsz nagyjából igazad van, de pl. csomó olyan dolgot is tanultam, amire akkor megesküdtem volna, hogy semmi szükségem nem lesz, de nem láthattam a jövőbe :) Na meg mi az, amit meg kell tanulni, mi az, amit már nem? Pl. sinus-cosinusra az emberek jó részének nincs szüksége, sem pedig a Goriot Apó részleteire, de azért sz@r lenne, ha semmit nem tudnának róla... Az amerikai oktatás szépségeiről pedig: az teljesen igaz, hogy nem elsőben tanulnak olvasni (bár 4.-re azért tudnak maguktól is, imho), de hogy a pitagorasz-tételt gimi negyedikben tanítják, a szögfüggvények meg egyetemi anyag, na ne már... Amellett, hogy szinte csak amerikai történelemmel&irodalommal foglalkoznak :( Nah szóval az ilyenen nevelkedett emberek ugyanmár ne állítsák, hogy "nem kell figyelem a tanuláshoz", mert ez így nem igaz ( a cikkből ki is derül). Nem "nem kell figyelem", hanem "tudat alatt is lehet tanulni" - nem ugyanaz!
    bye
    Archenemy
  • marque #11
    Azért kicsit visszább a gőggel: a mai átlag magyar intelligenciahányadosa, vagy éppen műveltsége is elkeserítő képet ad. Kezdetnek meg lehetne nézni akár itt az sg fórumain fellelhető bődületes anyanyelv nem-ismeretből adódó "helyes"írásokat.. Az átlagot tekintve sokkal kevésbé van okunk az önelégültségre.
  • I.C.ram #9
    A magyarok a vilag egyik legokosabb nepe! ezt is tudtatok? :) Gondoljatok csak bele Neumann Janos, Asboth Oszkar (a helikopter feltalaloja) szoval ennyit errol :)) ja es meg kb az 1/100-ukat sem soroltam fel
  • Mad Guy #8
    Tehát ezért jut mindenkinek csak a doga után a helyes válasz az eszébe? :)
  • Keszeg #7
    "Ez az, amit a reklámkészítők mindvégig tudtak: ha egy bizonyos szinten tartják a hipotermia mértékét, befolyásolhatják az embereket."
  • silanor #4
    Ilyen mar regota van. Csak Mo-n ezt agykontrolnak hivjak...
  • pilóta #2
    Hát ha valaki egy hónapon át figyel táncoló pontokat "tudat alatt", akkor az szerintem álmából felébresztve is elmondja mind a húsznak a mozgását öt évre visszamenőleg :))
    Jó nagy baromság nem kell a figyelem a tanuláshoz!
    Szerintem ez a faszi pont így szerezhette a diplomáját:)))
  • Laalee #1
    valoszinu azert olyan okosak az atlag amerikaiak is, mert ök is ezt a nemfigyelekoda tanulast alkalmazzak...