nekem is van, és ma kijött, és iszonyú szarul voltam / vagyok :-S
  • hombrecito123
    #158
    Folytatódó impotencia parlagfűügyben?

    A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület szeptember közepén négy, véletlenszerűen kiválasztott, a fővároshoz közeli település terepi felmérését végezte el, hogy hamisítatlan képet kapjon az idei parlagfűhelyzetről. A Fejér-megyei Iváncsán, valamint a Pest-megyei Péterin, Szigetszentmártonban és Ürömön minden 1000 tőnél nagyobb állományú parlagfűfolt dukumentálásra került. A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy jelenleg az országban a mentesítés belterületen hiányos, külterületen gyakorlatilag nulla.

    Az eredmények táblázatát itt technikai okokból nem közölhetjük, de azt az érdeklődőknek szívesen elküdjük. Címünk: [email protected]

    A táblázatból kivehető, hogy a mezőgazdasággal alig rendelkező, lakóparkszatellit Üröm kivételével az allergén pollen szinte teljes egészében külterületről származik. Ürömön a külvilágtól hermetikusan elzárt villanegyedek között viszonylag sok elhanyagolt, parlagfüves útszéllel, építkezéssel találkoztunk, ami pénzhiánnyal aligha magyarázható. Egyedül e településen játszik jelentősebb szerepet a fertőzött legelők aránya, ugyanis az itt tartott lovak igen kényesek, kerülik a számukra mérgező gyomot, így az felszaporodik.
    Szigetszentmárton és Iváncsa utcái példásan gondozottak, de amint bármely irányban letérünk az aszfaltról azonnal napraforgótábláknak csúfolt 2 méteres parlagfűfalakba ütközünk. Ezek kiterjedése elérheti a 20 30 hektárt is, így az ott lakó allergiások ház körüli szorgalma ellenére maximális dózisban részesülnek. Ritkán látni egy-egy gyommentes táblát is, ami jelzi, hogy a napraforgó növényvédelme sem megoldhatatlan ördöngősség, csak szakértelem kell hozzá. A gazdák az előírásoknak és Fazekas miniszter úr tarlóellenőrzési blöffjének fittyet hányva a gabonatarlók hántását is késő őszre halasztják, ami átlagosan a harmadával megdobja a pollenértékeket. Itt jegyezzük meg, hogy talán egyedül a belvíz által sújtott területek voltak mentesek az allergén gyomtól, amelyek ürügyén a szerencsétlen nyár eleji miniszteri moratórium született. Egyébként ez volt az új kormány eddigi egyetlen megnyilvánulása a témában, ami választói ötödének arculcsapásaként is felfogható.

    A pálmát a homokos talajú, elhagyott kísértetnyaralókkal körbevett Péteri vitte el, ahol a lakosok több száz hektáron kizárólag parlagfüvet termelnek páratlan eredménnyel. A végeláthatatlan, háborgó parlagfűtenger közepén fekvő gondozott szőlőben találkoztunk egy bácsival, aki 70 éves korában lett allergiás és azóta könnyező szemmel szüreteli a fürtöket.

    A parlagfüves területek bemérésével megbízott Földmérési és Távérzékelési Intézet honlapján megtalálható, az egyes települések parlagfű-veszélyeztetettségét mutató térkép szerint mind a négy település a legkevésbé fertőzött kategóriába került, ami felveti a kérdést, hogy illetékesek mennyire nyitott szemmel jártak ezeken a földeken? A térkép további pikantériája, hogy azt egy népszerű ingatlanos honlap is átvette a költöző allergiások otthonválasztásának megkönnyítése céljából. Három településen a hatóságok tavaly egyáltalán nem látták szükségességét a közérdekű védekezés elrendelésének, míg Ürömön 1-2 ilyen eset történt. Belterületen egyébként a települések jegyzőjének, míg külterületen az illetékes Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnak kell betartatnia a földtulajdonosokkal a parlagfűmentességre vonatkozó előírásokat, méghozzá július 1.-étől a fagyokig.

    Az egyesülethez érkezett lakossági bejelentések alapján tudjuk, hogy szinte az egész ország területén hasonlóan siralmas a helyzet. A földhivatalok által bemért és az ún. parlagfűszerverre felvitt parlagfűfoltok rendszerint nyomtalanul eltűnnek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal bugyraiban, onnan semmiféle visszajelzés nem érkezik, csak a hetek-hónapok utáni ismételt bejárás tanúsítja az adattovábbítás meddőségét. A növényvédelem által becsült 700000 hektár erősen fertőzött földből évente 1% körüli értéket mentesítenek országos szinten.

    Az egyesület térképezésének folyományaként könnyen kiszámolható, hogy 190-250 millió ft-ból megoldható Magyarország teljes területének parcellaszintű felmérése és utóellenőrzése. Ez kb. 50-100 m autópálya ára, de mindenesetre jóval kevesebb annál, mint amit az ország lakossága évente allergiakezelésre költ. A felmérésre és az eljárásokra 150 körüli szezonális munkaerőt kell alkalmazni, ami a befolyó bírságokból bőven finanszírozható. Jelenleg Magyarországon egyetlen ember sem foglalkozik kizárólagosan ezzel a kétmillió lakost érintő ökológiai katasztrófával!

    Exner Tamás, PME