Ne legyen nagyobb a képek mérete 1024X768-nál!
  • eyeball
    Egy gyűjtő ismerősöm ajánlása révén jutottam erre a fórumra, amit utólagosan is köszönök. Mielőtt regisztráltam volna, elolvastam néhány hozzászólást és hát... itt valóban igazi, vérbeli gyűjtők sokassága van jelen, szebbnél szebb autómodellekkel. Nézzétek el, a többséghez képest nagyon amatőr kezdő vagyok, aki most tapasztalja meg ennek a gyűjtői ágazat szépségeit. Azonban (mint minden hobbi) ennek a gyűjtői ágazatnak is igen fájdalmas ára van - viszont kétségtelen, hogy eme modellautók miniatürizált változatai az utókor számára még nagyobb anyagi értekkel rendelkezhetnek.

Talán 16. vagy 17 múltam(?) mikor lelkiismeretemre hagyatkozván eldöntöttem, hogy megpróbálom összegyűjteni azokat az autómodelleket, amiket apámtól örököltem meg - azokat a Lesney/England - féle matchboxokat, amiket ő gyűjtögetett össze keservesen (természetesen a dobozaival együtt) - hogy aztán én - az utód, a homokozóban, betonon szétkoptassam. Vagy csak egyszerűen más korombeli fiúk szépen elcsórhassák tőlem. Természetesen mostanában döbbenek rá arra is, hogy ha ezek a kisautók meglennének - mára mekkora vagyonokat érhetnének, milyen ritkaságokat tettem tönkre azzal – hogy a kerekeiket kiszedegettem, miképpen zúztam szét a festéket a karambolosdikkal és a dobozaikat szétvagdosva micsoda idétlen garázsokat próbálgattam „alkotni” belőlük.

No mindegy... Jött a Bburago-korszak (mert hát itthon nem volt más), akkor voltam 17 éves, és elképesztő élmény volt, amikor az első - 1:18-as méretarányú bubu-féle piroska Ferrari (Természetesen mi más is lehetett volna...) 250 GTO-t hazavittem. Akkor elképesztett annak festése, mérete, nyithatósága. Apám szemében láttam azt az elismerő "húú bazmeg" feelinget és akkor éreztem azt, hogy igen, talán apám is megérdemli azt, hogy újból beszerezhessem azokat a modellautókat - amiket ős is anno nagy becsben - féltve őrizgetett magának.

Ugyan én soha nem leszek az a tipikus „elvakult” gyűjtő, de nagyon szeretném azokat az autókat beszerezni – melyek apám és az én gyermekkoromat nagyban meghatározta. Mivel a régi Matchbox kisautók árai számomra az elmebeteg kategóriáját súrolják – jobbnak láttam, hogy az 1:18-as méretarányú modellek mellé teszem le voksomat – melyek nemcsak méreteiben, hanem szépségükben - látványban is elképesztőek. Most már látom a modellautó gyártók közötti különbséget is és inkább vásárolok keveset, de azt igyekszem a prémium minőségben megszerezni. Nyilván a Ferrari és a Porsche modelljei az elsődlegesek – de aztán vannak még olyan modellek is a listámon, amik nem feltétlen a szuperautó imidzsét hordozza magában. Ha lenne felétek felmerülő kérdéseim, úgy azokat köszönettel venném tőletek.

Jah... közben néztem, hogy 35kb-nál nagyobb képet nem enged a rendszer feltölteni... Akkor hogy a fenébe töltsek fel 1024x768 méretű képet..?