RuneScape
-
Androidus #24296 De ha már itt tartok, gyorsan elmondom a pénz szabályozásának ötletét. Ugye a lakás egy olyan vagyontárgy lenne, amit nem lehet egymásnak eladni, csak megvenni (bérelni), illetve visszaadni valamennyi pénzért. Ezért kínálja magát, hogy ezen keresztül legyen beavatkozás az rs világ pénzügyeibe.
Jelenleg szaporodik a pénz a világban, egyre több gazdag játékos van, és egyre gazdagabbak. Ennek szerintem kézenfekvő magyarázata a termelő skillek fejlesztése közben keletkező "melléktermék". Az a rengeteg steel plate meg raw trout, ami mellékesen a boltba kerül, olyan pénzforrást jelent, amit nem ellentételez semmi. Ingyen kerülnek a játékba és pénzért mennek ki. Ezekhez képest szerintem kisebb tétel az a pénzmennyiség, amit a szörnyek dobnak, illetve amit egyébként elköltünk a boltban az ott termelődő cuccokra.
Szóval van egy folyamatos infláció, amit a megtermelt értékek egyre jobb eladhatósága jelez. Hogy ez ne legyen egyirányú utca, szerintem célszerű beavatkozni.
Arra gondoltam, hogy minden lakástípusnak ki kellene jelölni a célközönségét. Fogalmam sincs, hogy az adatbázisban milyen paraméterek alapján lehet jól szkennelni, de elég sok variációs lehetőség van. Például a pontszám alapján lehetne sorba állítani a játékosokat, és képezni felső ezret, tízezret, 50 ezret, 100 ezret belőlük. Ezeknek a célcsoportoknak felmérni az anyagi helyzetét, elsősorban azzal, hogy a pénzüket összeadjuk, de akár bele lehetne venni más, jellemzően értéket képező tárgyat is. Túl nagy jelentősége nincs, hogy pontosan mivel mérjük a gazdagságot, úgyis csak az arányok számítanak.
Az egyes lakástípusok árfolyamát a célközönség gazdagságától tenném függővé. Értelemszerűen készülne egy induló felmérés, az a nulla állapot. Ahhoz tartozik egy induló ár. A szkenner mondjuk hetente egyszer megnézi a gazdagságot, és a változás irányába mozdítja az árakat. Nem változtatja azzal arányosan, hanem csak egy beállított lépcsővel viszi arrafelé. Ez azért fontos, hogy ne "rezonáljon" be az ár, vagyis a lakásárak visszahatása ne gerjesszen azonnal szegényedést, ami lakásárcsökkenéshez vezet stb. Kb. ugyanolyan lengéscsillapítás kell itt is, mint a futóműnél.
Értelemszerűen az arányszámok, az arányítás kiindulópontja és a léptetési összeg mind állíthatóak menet közben, mert pont az a turpisság ebben a fajta rendszerben, hogy akár drasztikus állításokat is lehet végezni a háttérben, akkor se borul a játék, csak a változások dinamikája fog megváltozni a jövőben :)
Ha jól üzemel egy ilyen szabályozás, akkor a lakásokra költött összegekkel szépen ki lehet vonni a forgalomból a felesleges pénz legalábbis jó részét. Természetesen ehhez az is kell, hogy a lakások ne bagóért induljanak, mint az ominózus javaslatban. Én kábé 200 ezer és 50 millió közé tenném az induló lakásárakat a jelenlegi árfolyamok szerint.