RuneScape
-
Androidus #24211 Hmmm... most felállítottál egy kategóriát, kijelentetted, hogy ennek márpedig abba bele kell illeszkedni, és ebből a nézőpontból kritizálod :)
Szerintem minden játék olyan, amilyenné teszik. Itt már van halászás, bányászás, sütögetés, el lehet bolhászni örökké anélkül, hogy ütne valaki, szerintem a mezőgazdaság nem okozna gondot. Ellenkezőleg: életet jelentene, mert végre lenne egy olyan skill, ahol nem egymáson áll mindenki, aki épp nyomatja. Jönni-menni kell a palántázáshoz, eközben változik a termőföld színe, változik a palánták állapota, lehet látni, hogy az illető éppen ás, öntöz, vet, vagy szüretel. És mindenki jellemzően külön kockán állna.
De akkor visszakérdezek. Szerinted a jelenlegi felállás szerint azok a dolgok, amik nem tartoznak a szerepjátékos dolgokhoz, feleslegesek?
A termőföldet kigondoltam, csak lehet, hogy nem részleteztem eléggé. Úgy képzelem, hogy kb. 20 kockányi termőföld elég a földművesnek. Felássa, elveti, felássa, elveti, közben a háta mögött már nő is a palánta. Többet nem érdemes elkezdenie, mert csak lenyúlják a termést.
Nézzük, hányan fognak földet túrni egyszerre. Induljunk ki a halászásból, ami egy népszerű skill. Ez nem lesz az, de tegyük fel. Igazából két helyen halászik masszívan a nép: Karamján vannak olyan 20-30-an, a barbár falunál meg olyan 10-en, rendszeresen. Páran még lent a félszigeten kezdenek, és kész. Lumbridge és Al Kharid mellett még embert nem láttam pecázni. Ez olyan 50 ember szerverenként, folyamatosan. Ha ugyanennyien túrják a földet, akkor 20-asával számolva ezer kockát telepítenek be folyamatosan.
Nagyjából felmértem a meglévő, bekerített földeket (Draynor és Lumbridge között, valamint Varrock és Falador irányában). Nagyságrendileg 1500 kocka összesen. Ha azt akarom, hogy legyen egy kis levegőjük (de ne sok, mert akkor pangás hangulata lesz), akkor mondjuk veszem háromszorosára a rendelkezésre álló területet. Az három ezer kocka, vagyis duplája a mostaniaknak. Csak nézzetek rá a térképre, a mostani termőföldek alig látszanak. Simán be lehetne iktatni még ennyit, vannak elég kihalt részek, egy-egy kockányi művelhető föld nagyon sok helyen elfér.
Elolvastam nagyjából azt a játékos házas javaslatot. Szerintem egyáltalán nem jól átgondolt. Attól, hogy jár az agya, és leír mindent, csak a sallangot növeli, nem az átgondoltságot. Egy üllő lehetősége teljesen megkavarja a dolgokat. Akkor most kovácsoljon mindenki otthon? Ez nagyon nem jó ötlet. Nagyon szépen ki vannak egyensúlyozva a dolgok, hogy most mi hol van, és mi mennyi séta. Aki fölveti azt, hogy lehessen otthon kovácsolni, az nagyon nincs képben.
Viszont a lényegi dolgokkal nem foglalkozik. Hogyan lehet kiválasztani a házat? Mi van, ha a belső részeken megüresedés van? Át lehet-e adni egymásnak az értékesebb házhelyeket? Ezekkel kellene foglalkozni, nem azzal, hogy tegyünk tányért a hal alá, mert az úgy szép. Persze, kellenek az ilyen dolgok, mert ettől lesz hangulatos a játék. Jó esetben egy ilyen ötlet nem borít fel egy meglévő egyensúlyt a játékban. De nem csak olyan ötletei vannak, amik nem borítanak fel semmit.
Az nagyon nem jó ötlet, hogy a zárakat fel lehessen törni. A magas szintű tolvajokat hihetetlenül motiválná, hogy betörjenek a nekik ellenszenves játékosok házába. Emiatt az egész házas project elértéktelenedne. Ha én házat akarnék venni az RS-ben, akkor nem azért akarnám, hogy oda betörjenek.
Az árakkal sincs képben. Hogy én a jelenlegi vagyonkámmal meg tudjak venni egy tornyos kastélyt? :) A háznak értékének kell lenni, az nem jó, ha mindenkinek van a legnagyobb.
De nem sorolom, szerintem a srác csak abban jó, hogy gondosan leírja, amit kigondolt, és npc párbeszédekkel fűszerezi :) De ennek tuti köze nincs ahhoz, ami jól megvalósítható. Szerintem a benne lévő buktatók miatt valószínűleg az egész a dugába dőlne, ha megcsinálnák. De nyilván nem fognak semmi ehhez hasonlót megcsinálni, mert az ő oldalukról nézve tele van olyan kunsztokkal, amik abszolút nem hoznak előnyt a játékba.