-
Gugu: nem érted, amit mondok.
Azt mondtam, hogy az AMD berakja az Intel proci-tervrajzait a fénymásolóba, aztán hozzákúr 10-20%-ot mindenhez, és kész a procijuk.
Ez a cikk az AMD jelenéről és jövőjéről szól, írok a múltjáról is.
Az AMD régebben az Intel processzorok másolásából élt, méghozzá az Intelnek gyártotta ezeket a procikat. Aztán egyszer csak fellázadt, és amikor az Intel kihozta a 486-ost, megjelent az AMD a maga 40 MHz-es 386-osával, ami egész jó volt, hiszen az Intel ebben addig csak 33-ig jutott. Csak annak a sok maflának mondom, aki nekem kerreg, hogy nem is volt más procim mint Intel, annak mondom, a 286-osomat egy ilyen követte :-)))))
Aztán haladtunk, jött a K5, de az AMD állandóan veszteséges volt, mivel GYÖKÉR procikat gyártott.
Mit csinált? Felvásárolta a NexGen nevű céget, akik éppen már 70%-ban készen voltak a saját szutykukkal, de gyártósoruk az ugye már nem volt. AMD átalakította a procit, hogy Intel-alaplapba mehessen bele, meg egykét változtatást eszközölt, és kijött a K6. Elég jókor, mert Intel leelőzte őket, egy generációval továbblépett, és bemutatta a Pemtium Pro-t. Húha.
A PII megjelenésekor meg a K6-2, később a K6-3, hogy a csórikáimnak ne kelljen alaplapot cserélnie.
Aztán aszondják, az Intel nem adta a jogot, hogy Slot1-es alaplapba illő procit csináljunk, inkább csinálunk egyet, legyen SlotA. Meg fénymásolunk egy procit is.
Haha, EV6, ezt Gugu is említette. Eztet megvették a Compaq/Digitlatól.... nem éppen AMD fejlesztés...
Na, az inteleseknek állandóan szemére vetett alaplapcserélgetés kezdetét vette, Socket vagy SuperSocket7-ről jött a SlotA, most a SocketA, ami ugyan most nem változik, de a chipset igen, tehát a ddr-es procikhoz is lehet új lapot venni. Mind az Intel, mind az AMD procikhoz, lehet egymást fikázni.
SZVSZ a TB-Duron páros nagyon KÚL proci, olcsó és jó, az AMD nagyot kaszálhat vele. Ennek azonban szerintem csak egy oka van, és ezzel nyugodtan vitatkozhat bárki...
Tehát: az Intel annyira magabiztos lett, hogy azt gondolta, mindenki meg fogja venni az rdramot, amikor kihozták a 820-as chipsetet. Nem így lett, pedig már aláírták a aszerződést a Rambussal, hogy csak ezt fogják használni, és a P4 fejlesztését is ezzel kezdték meg. Ezért hátrányba kerültek. A procikat pedig csak drágán adják.
Összegezve: az Intel ugrik egy hatalmasat, egy árok fölött, a levegőben van éppen, már elhagyta a Coppermine partot, de még nem ért földet a Tualatin/Willamette oldalon.
De át fog!
Én tulajdonképpen nem akarom, hogy az AMD elcsoffadjon, mert azért azt meg hagyni, nem itt tartanánk MHz-ben, és árban, ha nem lenne. Csak azt akarom, hogy az Intel egy magabiztos pozíciót szerezzen, mondjuk 60%, AMD 40%. És ez köbö így is van.
Ja Gugu, az egyik régebbi topicban történtekre térnék vissza, és ez már nem szól senki másnak, csak neki ( fejből írom, nem lesz pomtos) :
1999. jún. 06. Dikkma
Én AMD párti vagyok, blabla....
Erre jött:
"Tipikus fasz vagy! Blabla.. [...] szorzólock, vagy ekkor erről te még nem hallottál? Fsb meg a 133-as chipsetekkel lehetséges lesz majd!"
1. Akkor még tényleg nem hallottam róla. De te sem.... jún.6-án még nem is volt lockolva a szorzó a procikban, tehát nem is nagyon lehetett volna hallani róla... na mindegy...
2. Hát ha te egy, most megjelenő chipsettel reagálsz egy jún6-ai hozzászólásra, akkor hm.
3. Tudod kell, hogy augusztus 6-án vagy mikor vettem a gépem. Elmesélem neked az árakat, hiszen, mint tudjuk, te az ár/teljesítmény arányt nézed!
Duron 700: 58000 ft
Asus A7V ( más asszem nem is volt, meg nem is vettem volna ) : 60000 ft, persze minden bruttóban van
Ez 118000ft.
Asus P3V4X+átalakító: 43000 kereken, ez tuti
PIII 700: 75000 ft.
Tehát olcsóbb volt a PIII, mint a Duron. És mint mondtam, még augusztus elején vettem a gépem, a Tom's Hardware pedig júl 11-én jelentette be a szorzólock kioldását, de hát én akkor nem éppen neteztem... a hozzászólás meg jún. 6 keltezésű arról, hogy éppen, abban a percben ki mellett is álltam.
Na csumi