Mikor kezdtél el borotválkozni?
  • adobepremiere
    #1541
    Aki aktívabb szőrösödést tapasztal magán az meglehet közelebb áll genetikailag a csimpánzokhoz :)

    magarázat:

    Az emberi faj sokkal később vált el a csimpánztól, mint azt eddig gondoltuk, és még az elkülönülés után is nagy valószínűséggel sor került fajközi szexre, állítják az MIT és a Harvard közös kutatóintézete, a Broad Institute kutatói.

    A tudósok egy minden eddiginél alaposabb génvizsgálatból következtetnek arra, hogy a két kialakulófélben lévő faj bizonyos egyedei a különválás után újra összejöttek, és párosodtak egymással. Az ember és a csimpánz géntérképének összehasonlításakor nyolcszázszor több adatot használtak, mint a korábbi vizsgálatokkor, és ez jóval részletesebb eredményeket garantál nemcsak a leleteken alapuló csontvizsgálatoknál, hanem a korábbi génösszehasonlításoknál is.

    Szokatlan elválás
    Az őscsimpánz és az ember párosodására utaló bizonyítékokat a kutatók az érintett két faj, illetve gorillák, orángutánok és makákók génjeinek összehasonlításával tárták fel. Az ember 23 kromoszómapárja körülbelül harmincezer gént tartalmaz, a gének pedig DNS-szekvenciákból állnak, amelyek idővel mutáció útján változhatnak. A genetikai mutációk egyfajta evolúciós óraként használhatók: a DNS-szekvenciák közti különbségek utalnak arra, milyen régóta vált el a két faj egymástól, vagyis hogy az egyedek mikor párosodtak utoljára egymással. A kutatók az ember és a csimpánz génjeinek összehasonlításakor azt találták, hogy az X-kromoszóma 1,2 millió évvel későbbi az összes többinél. Ebből arra következtettek, hogy a két faj közös őstől származik - tőle jön az X-kromoszóma, míg a többit a korábbi ősöktől örökölte az ember és a csimpánz.

    "Most sikerült először meglátnunk a DNS-be írt részleteket" - nyilatkozta az egyik kutató, Eric Lander. "Legalábbis azt olvashatjuk ki belőlük, hogy az ember és a csimpánz faji elkülönülése felettébb szokatlan volt".

    Szakítás után rövid flört
    A kutatók szerint az ember és a csimpánz először tízmillió évvel ezelőtt szakított egymással. Ezután négymillió évig külön utakon jártak, majd egy rövid flört erejéig újra összeálltak, és így olyan hibrid faj jött létre, amely mindkét vonal jellegzetességeit magában hordozta. Ez volt a később újra különvált ember és csimpánz közös őse.

    A kutatók Nature magazinban közölt megállapításait "nagyon klassz (totally cool) és különlegesen okos elemzésnek" nevezte Daniel Lieberman, a Harvard egy antropológusa, aki nem vett részt a kutatásban. "Az én gondom csak az, hogy elképzeljem, hogy a két lábon járó emberszabású és a csimpánz megfelelő partnernek találja egymást - hogy finoman fogalmazzak." James Mallett, a Londoni egyetem genetikaprofesszora szerint viszont a liezon nem olyan furcsa, amilyennek első látásra tűnik, mert a korai ember nagyon hasonlított a csimpánzra.

    Nem baj ha szőrös valaki!
    Az evolúcíó megold mindent úgy 1500 évenkét.........