Maya
  • Rigley
    Én a "3D-zést" már régen kezdtem... persze ez csak viszonylagos, hiszen nem vagyok tul idős. Az első program ami a kezem közé akadt az az akkor még Kinetix-féle 3DStudioMAX volt. Ha jol emlékszem a 2.0-s verzio. Nem is tudtam másfajta programokrol, errol is csak hallottam, hogy "tudod.. ez az amivel azokat a szuper filmeket csinálják..." ugyhogy elkezdtem probálgatni. Talán a programmal volt valami baj, talán velem, de az egyszeru primitivek-bol állo képeken kivul nem sok mást csináltam... nem tudtam mást csinálni. Aztán közben szépen lassan elkezdtek telni-múlni a hónapok - talán az évek is - és az interneten találtam egy cikket a Maya-rol. Talán mondanom se kell, hogy rögtön megtetszett. Meg itt volt/van ez a fórum is, ahol miután megszereztem a software-t sok kérdésemre tudtatok válaszolni. Lehet, hogy csak én vagyok vele így, de nekem az első benyomásom az volt, hogy aztamindenit!, hát ez sokkal jobb. Nagyon egyszeruen tudtam benne mindenfélét csinálni, vannak hozzá jo kis pluginok...stb. De valami mindig ott bizsergett bennem, mindig ugy ereztem, hogy ez a Maya nagyon szép és jó, de igazán csak "nagyipari" célokra érdemes használni. Meg aztán az animácio, ami vitathatatlanul a program egyik - ha nem legnagyobb - erőssége, számomra (egyenlore) teljesen fölösleges. A modellezés valóban "USER FRIENDLY" ;) , de talán túlságosan is, egyszóval, vagy inkább egymondattal: Nekem nem igazán tetszik. De szerencsére nem vagyunk mindannyian egyformák, el tudom képzelni, hogy más ember csak Maya-val tudja elképzelni a munkát. És ez így van rendjén. Megint teltek-múltak a hetek, talán az évek is, és egyszer csak eszembe jutott, hogy a nagy "trio"-bol (MAX, Maya, LightWave) az utobbi teljesen kimaradt az életemből. Illetve ez nem is igaz teljesen, mert a Maya-s idoszakom alatt többször is feltelepítettem a LW-et, de borzasztóan zavart, hogy még egy nyomorult kockát is csak, vagy fél óra alatt tudtam kipréselni a programbol. Ugyhogy az install, és az uninstall között általában csak 1-2 óra telt el átlagosan. Egy pár hete viszont elhatároztam - mivel mint mondtam a Maya nem tetszik már annyira mint régen, a MAX meg már olyan régen volt, hogy szinte nem is volt -, hogy ujra feltelepítem a LightWave-et, és addig le nem törlöm, ameddig valami normális dolgot nem csinálok rajta. Felvérteztem magamat egy csomó tutorial-al. A legegyszerűbbekkel kezdtem - nem is tehettem volna mást, ugyanis nem tudtam volna - és a vártnál gyorsabban haladtam a komolyabb dolgok felé. Amitől a legjobban féltem az az volt, hogy a software tulajdonképpen két részből áll, van ugye a Modeler, amiben modellezni kell, meg van a Layout, amiben minden mást. Az elején furcsa is volt, de most már annyira megszoktam, hogy a "hagyományos" mód tűnik furcsának. Na mindegy, már eleget írtam, nem akarom tömjénezni a LightWave-et, biztos ennek is megvannak a maga rossz tulajdonságai, csak én még annyira rövid ideje használom, hogy még nem bukkantam rájuk. De ne örüljetek..., nem hagyom itt a fórumot! ;) A Maya pedig továbbra is megtisztelő helyet fog elfoglalni a winchesteremen, a helyzet csak annyit változott, hogy most már az LW is ott figyel mellette. Berakok két képet azok közül amiket eddig csináltam, az elsőt nem volt időm/kedvem renderelni, az csak egy screenshot egy félkész fej szerűség. A másik pedig egy tájkép, amit egy tutorial alapján csináltam, semmi textura nincs rajta, minden LightWave, csak az eget csináltam Terragen-el.

RiGLEY