-= WeBMestereK =-
  • Dj Faustus #26
    "1. ahhoz hogy én valakinek weblapot csinálok, kell valamilyen vállalkozói papír vagy ilyesmi?"
    1. Vagy egy cég alkalmazottja vagy, és a megrendelő nekik fizet, amiből Te megkapod a fizetésed.
    2. Vagy számlaképesnek kell lenned - egyéni vállalkozónak/bt-nek/kft-nek - és akkor a megrendelőnek te állítod ki a számlát. Ezeknek megvan a megfelelő jogi eljárása.

    "be kell jelentenem valahova/valakinek az oldalt?"
    Nem, hacsak nem vállaltad magadra a jogi ügyintézést. Példának okáért, ha megrendelőnek védjegyoltalomra van szüksége, vagy olyan tartalmat jelenítesz meg a weboldalon ami jogilag védett (például zenei felvétel).

    "2. pl 1 gumiszervíz weblapjáért mennyit kérhetek?"
    Függ a feladat komplexitásától, hogy milyen munkaműveleteket végzel. Arculat kialakítása (arculati kézikönyv), layout grafikai kialakítása, frontend - XHTML, CSS, Javascript - fejlesztése (vagy valami egyszeri WYSIWYG-szerkesztőben tákolod össze az oldalt), backend - PHP/ASP/JSP, SQL - fejlesztése, SEO, online marketing, akadálymentesítés? Egy összetett CMS-t csinálsz, vagy csak egy meglevő CMS-hez fejlesztesz csak néhány modult? Ettől függően kialakítasz egy óradíjat és beszorzod mennyit dolgoztál vele.

    "3. milyen alapvető védelmet használjak az oldalhoz?"
    Szimpla statikus weboldalnál a szerver védelméről kell gondoskodni - de ez a tárhelyszolgáltató feladata.
    Ha dinamikus oldalt csinálsz ott meg leginkább a beérkező adatok ellenőrzését kell elvégezned - jöjjön az akár űrlapról, GET vagy POST típusú kérésként.
    Bővebben: