• jhetedikj
    A setivel már én is végeztem elég régen nekem is nagyjából 1 évig ment,nemrég raktam fel ezt a WCD-t.

Az angol nem az erősségem,viszont magyarul is le van írva értelmesen:

Mit keresünk?

Mit keressünk, ha az intelligens élet nyomait akarjuk megtalálni? Nem tudjuk, hisz nem tudjuk azt sem, hogy milyenek ők. Nem tudjuk, hogyan kommunikálnak. Nem tudjuk, hogy ők is keresik-e a társaikat a világmindenségben. De ha meg akarjuk őket keresni, valahol mégis csak el kell indulnunk.

Induljunk ki például abból, hogy a rádióhullámokkal történő kommunikáció annyira kézenfekvő, és egyszerűen megvalósítható, hogy valószínűleg minden miénkhez hasonló kultúra ismeri. Feltételezzük továbbá, hogy a kommunikációra az idegenek is egy bizonyos frekvenciát használnak, mint mi, és nem mondjuk szórt frekvenciás adást, vagy ki tudja milyen elvetemült rendszert, amiről nem is álmodtunk.

Tehát az a feladat, hogy a rádiónk csatornaállító gombját addig tekerjük, amig nem fogunk valamit. Milyen jelet keressünk? Bármilyet. A lényeg, hogy az állandóan mindenhonnan érkező zajnál erősebb adást fogjunk egy bizonyos csatornán. A jel értelmezéséről ráérünk beszélni akkor, ha meglesz.

Ha ezt elhatároztuk, nos, akkor is hatalmas feladat előtt állunk. Több ezer milliárd csatornán érkezhetnek az adatok. Ennyit figyelni: lehetetlen feladat. Tovább kell szűkíteni a keresést. Megvizsgálva a kozmoszból érkező zajokat, háttérsugárzást, azt látjuk, hogy van egy tartomány (1GHz - 10GHz), ahol az űr halkabb, ott nem zajonganak a csillagok annyira. Az itt sugárzott adást messzebről meghalljuk, célszerű tehát itt kutatni. Csakhogy ez a tartomány még mindíg túl széles.

Viszont ebben a tarományban van a hidrogén (H) és egy ion, a hidroxil-ion (OH-) vonala, azaz ezek az anyagok itt sugároznak. Ha a hidrogént és a hidroxilt képzeletben összeillesztjük, a víz képletét kapjuk (H2O). Ha mi akarnánk jeleket küldeni a zöld embereknek és feltételeznénk, hogy a víz jelenti az élet alapját az idegenek világában is, esetleg jó ötletnek tűnik, hogy akkor ezen a frekvencián sugározzunk, ezzel is utalva a küldő (azaz a magunk) intelligens voltára. Ha ez nekik is eszükbe jutott, akkor világos, hogy nekünk meg ott kell figyelnünk őket!

A hidrogén-hidroxil tartományt water hole-nak nevezték el, én mostantól vizesároknak fogom hívni. A vizesárok 1.42GHz és 1.64GHz között húzodik, és ez sajnos még mindíg túl széles. Más ötlet nem lévén egyszerűen a vizesárok alsó határát fogjuk figyelni, pontosabban az 1420Mhz-es hidrogén vonal 2.5MHz széles környékét. Ez még mindíg több tízmillió csatorna, de ezzel már megbirkózunk.

Most így visszaolvasva lehet én értettem félre,szóval akkor pontosabban a víz hullámhossztartományában keresnek jeleket.