• keeper2
    Előre leszögezném, hogy nagyon béna vagyok linuxban, úgyhogy elnézést az esetleges hülye kérdésekért. A suliban tök jól megtanultam, hogyan kell telepíteni, hálózatba rakni, dns, dhcp, samba szervert létrehozni, ez megy is, még kernelt is birok forditani, ellenben ha a kezembe kapok egy programot, elég nehézkesen tudom feltelepíteni.... Jó kis tanrendszer...
    Szóval, most itthonra akarok beüzemelni egy linuxot, előrebocsátom, egy gyenge, 433-as celeront, 256mb rammal. Az első probléma: mivel a 120-as vinyót nem kezeli a lap, ezért a vinyó raid kártyán keresztül megy. Ez kissé nehezít win. alatt, nem tudom, linuxot zavarja-e? Emellett, úgy tervezném, hogy lenne egy első x giga a vinyón a linuxnak, és a többi egy ntfs partició lenne, ellenben, linux alatt kezelnem kellene az ntfs particiót, sőt, pár programot arra kellene telepítenem és rendszeresen onnét futtatni (a linuxos particiót késöbb le szeretném menteni ghosttal, igy ha visszarakom, az azóta frissitett programok, plusz adatok megmaradnak). A célja az lenne, hogy netezzek rajta. dc, web, stb. A firefox már megvan hozzá, ellenben tudnátok ajánlani jó vírusölőt, tűzfalat (lehetőleg valami egyszerűt, mint a kerio, amit lehet tanitani), spyware irtókat. Illetőleg jó, limitálható dc klienst. Ja, és melyik disztribúciót javasoljátok? Én eddig csak redhatot láttam, igy arra tippelnék, de ha van egyszerűbb, az jól jönne. Thx.