star-wars-banner.jpg
  • StarFist
    Nah, végignéztem a reviewt. Ha jól számoltam, az ürge a video alatt 163 alkalommal használta a "fuck" szót (lehet, hogy 4-5 alkalommal többször, papírom húzgáltam a strigulákat, de valószínű, hogy a röhögés miatt pár alkalom kimaradt és nem húztam vonalat...fucking porgs).

Tegnap a filmet is volt szerencsém végig nézni. Ha minden erényét (most néhányan valószínűleg azt kérdezik "Volt ilyen?") és hibáját figyelembe veszem, akkor a verdiktem az, hogy 5/10. Voltak benne jó pillanatok, de a rendező/forgatókönyv író nem tudott (nem mert?) élni ezekkel a kínálkozó lehetőségekkel.

Csak néhány a teljesség igénye nélkül:

- Finn és Rey. A két karakter közül az egyik fölösleges a filmbe. A TFA-ban volt egy jó indítás Finnel egy olyan rohamosztagos képében, akinél kezd meggyengülni a kondícionálás. Eddig gépiesen tette a dolgát, de most kezdi nem érteni, hogy miért teszi parancsra, amit tesz, miért lő olyan emberekre, akiket soha nem látott és egyáltalán mit keres ott + ugye erő érzékeny. Erre a rendező/író beteszi a képbe Rey-t (oké, szép arca van és miután a TLJ közepén megszabadul a hülye kontyaitól, még jól is néz ki), de teljesen feleslegesen, mert ő és Finn ugyanazt a pozíciót igyekeznek elfoglalni, csak a filmbeli játék időt veszik el egymás elöl. A TFA szimplán a "birodalom" nézőpontjából kellett volna, hogy bemutassa az eseményeket az Első Rend felemelkedésével, ami a film végén/TLJ elején megalapozta volna Finn kiugrását.

- A fő gonoszt nem végezzük ki a második rész közepén, mert megöli a film dramaturgiáját. Jelen pillanatban egyszerűen nincs senki az antagonista karakterek között, aki átvehetné a helyét. Snoke halála egy kényszerpályára állította a filmet, amikor a rendező valami csavarral akarta tovább vinni a cselekményt, de nem gondolta végig a történet vezetésre gyakorolt következményeket és úgy van vele, hogy a 9. részre majd kitalálnak valamit.

- Idióta poénkodás. Könyörgöm, már elpusztult 4-5 bolygó, pár milliárd (fasz tudja hányan éltek rajtuk) értelmes lénnyel, az Ellenállás hajói közül az utolsók a kezelő személyzettel és a vezérkar megmaradt tagjaival most hullanak el értelmetlen utóvéd harcban és van kedvük humorizálni? Egyszerűen nem illik a helyzethez, a klasszikus trilógiában a birodalmi vezérkar tagjai utálhatóan arrogánsak voltak, itt Hux simán csak egy tahó. A színészek egyszerűen hiteltelenek a karakterük megformálása közben, mert nem azt a viselkedést várod el tőle, amit a vásznon mutat (ezt viszont a rendező/forgató és szövegkönyv író hibája). Szerintem ez az, amit tudat alatt minden negatív kritikát megfogalmazó érez, de valamiért senki sem írta még le.

- Az olyan irritáló apróságokkal, mint pl. az Ellenállás hajóinál fellépő üzemanyag hiány, ami érdekes módon az Első Rend hajóit nem érinti (pedig azok a behemótok is égethetik az üzemanyagot rendesen, hacsak a meghajtásuk nem gyökeresen más alapelven működik), vagy a hiperűri nyomkövető, már nem foglalkozom. Ezeket már mások boncolgatták.