• Palinko
    Igen de amikor buborékról beszélünk szerintem különböztessük meg pl a tulipán válságot meg a dotcom lufit. Lehet aki olvassa nem tesz különbséget meg sokan elég negatívan állnak a dologhoz, de az AI lufi egyértelműen a dotcomhoz hasonlít, nem fog eltűnni, lesznek milliárdos cégek sőt... Csak persze a sok túlértékelt szar majd előbb utóbb lefolyik a lefolyón.

A saját chipgyárnál minden lófasz kifogást felhoztak, jaj nincs szakember stb. Nevetséges az egész, mintha nem 3 hónap kérdése lenne kiképezni valaki nem teljesen hülyét :D Meg elgondolkodtam azon is, hogy ASML persze elő tudja állítani a gépsort de nyilván nem tudná futtatni hagyjuk már :D Olyasmivel etetnek minket, hogy hihetetlen. Egyébként nem tudtam hogy az ASML honnan jött fel, pont a múlt héten néztem egy dokufilmet és végre megértettem. Japán tudós ötlete volt elvileg ez a technológiai előrelépés, kiröhögték, amerikában pár cég összedobott annyit, hogy egy prototípusban bemutatták mégis lehetséges, csak gyártósori géptől messze voltak még ezzel, ki is fogyott a pénz. Csak európában főleg Phillips és az ázsiai cégek türelme által (amúgy jó párszor majdnem bukott ez is) 13 év alatt megcsinálták a lehetetlennek tartott gépet... Szóval így jött ez az előny európába. Nem úgy hogy bele se kezdtünk meg jaj holnapra nem éri meg úgy se, meg hasonló szarságok. Értem hogy nem lehet mindenre pénzt égetni évtizedekig, de az igazi technológiai előny abból lesz, a rövidtávú kufárkodást bárki tudja csinálni. Szóval szerintem még akkor is megérné ha taiwanban nem lenne konfliktus, viszont ahogy kinéz most a dolog nagyobb eséllyel lesz valami mintsem hogy nem....