• lammaer
    Kriptóval hosszú távra tervezni? Sztem az egy borzasztóan kockázatos dolog. Játékpénzt tartottam benne amikor kijött az ETF hozzá, de láthatóan nem nekem való, mert én buy and hold emberke vagyok, a kriptó pedig igényli a folyamatos adás-vételt a volatilitása miatt.

Persze lehet jönni hogy nézd meg a bitcoint, de ugye az kb az unikornis, ami hosszútáon nagyot ment, rengeteg coin inkább meghalt a kezdeti hype után. Kedvencem a Trump coin, számomra az amerikai elnöki pozíció renoméját az vitet a sirba amikor az elnökúr kpra váltotta a megválasztási sikerét.

Amúgy viccess hogy az egész kriptó abból született hogy ugye fujj fujj átláthatóság, csúnya bankrendszer, csúnya hatóságok, éljen a szabdság. Már eljutott oda hogy abban reménykednek hogy végre valami bank (FED?) vagy ország felkarolja, és akkor lesz majd kánaán és akkor a kriptó nemlesz ilyen volatllis meg kiszámíthatatlan...

Viszont az érdekes, hogy "hit" szempontjából a kriptó nem biztos hogy rosszabb mint mondjuk az arany vagy akár a FIAT pénzek.. mindegyik mőgőtt az értékbn való hit van. Max az a különbség hogy az aranyban vmiért évezredek óta hisznek az emberek, illetve a FIAT pénzeknél ugye van látható dolog - bank, állam - amiben könnyebb "hinni".
    De az értékét kvázi az adja hogy limitált mennyiség van belőle és relative ritka fém, de ez igaz a BTCre is. Vmi okos szerint a megalkotó is ezt próbálta utánozni a BTC létrehozásakor....