• Vanek úr
    duke ugyan kicsit túlreagálta a helyzetet, de a többiek hozzászólásaiban benne van az, ami miatt ő azt írta, amit. Vagyis bár eredendően jó lehetne egy ilyen lista (viszont adatvédelmileg úgyis töröltethetné itthon bárki), de mivel a listát is emberek kezelik, így oda is be fognak szivárogni olyan szubjektív vélemények is, amik nem fedik a valóságot (akár bosszúból, akár csak félreértésből, akár csak meg nem értésből). Ha pedig negatív véleményt kap valaki, akkor az megszégyenítésként pont működik (akkor kerülni fogják a többiek is, akár igaz a vélemény, akár nem). Sőt, ha bizonyos 'olyan' embercsoport(ok) elé kerül egy ilyen vélemény (vagy akár több vélemény is), akkor nagyon szélsőséges esetben még a kiközösítés melletti lincselésre is buzdíthat valakit/valakiket; akár átvitt értelemben vesszük ezt (pl. házát lefestik, cuccait tönkreteszik (pl.: autónál kerék kilyukasztás, szélvédő betörés, ...), társaságból kiközösítik, kerülik, ...), akár nem átvitt értelemben (vagyis fizikailag is bántatni akarná valaki).

Egyrészt direkt nem nemesítettem egyik csoportot sem, mert oda-vissza megtörténhet ugyanez; másrészt mindannyian mások vagyunk, máshogy forog az agyunk (egyre több olyan emberrel találkozom, aki 'nem normális' az én értékítéletem alapján, aztán valahogy mégis élhetnek normális emberek között, normális körülményekben). De sajnos kevés olyan jószándékú embert ismerek, aki nem akar ártani a többieknek (még kevesebbet, aki még segítene is mindenkinek ellenszolgáltatás nélkül is). És néha a szavak tudnak a legerősebb fegyverek is lenni...