bdzsana#4
ChatGPT 3 ami már valamire is használható volt 2-3 éve létezik, de kódolásban még az is nagyon buta volt. Most ott tartunk hogy 2 hete egy bugot 10 perc alatt megtalált ClaudeAI egy projectben amit 2 senior programozó (15 év tapasztalattal 6-7 év ebben a projectben) nem tudott két nap alatt.
Még sokat hibázik, nagy contextben elveszlik és brutálisan fogyasztja a tokeneket. De már vannak területek amiben sokkal jobb mint az ember.
Bugkereséseben nekem nagyon hasznos, olyan featureök implementálásában amik viszonylag jól elkülönülnek. Bizonyos erőforrásigényes algoritmusok optimalizálásában, SQL / DB lekérdezés és adatbázis szerkezet optimalizálás. Fejlesztést segítő toolok írása. Ezekben én már nagyon sokat köszönhetek neki. De aztán ott vannak még a perremterületek, devops, CI stb ahol megint rengeteget segített, egész custom CI rendszereket építettem fel a segítségével.
Ha azt nézzük tényleg hogy 2-3 év alatt honnan hova jutott, milye ütemben fejlődik, akkor annyira nem elrugaszkodottak azok a jóslatok, hogy ez a múlt szakmája.
Az AI célhardverek nem Moore törvénye szerint duplázódnak hanem többszöröződnel teljesítményben évente. A modellekben mai napig vannak olyan áttörések, amik memória használatot, méretet, tanulási időt töredékére csökkentik. Már az adatmennyiség sem jelent kiemelt problémát az RL-el.
Csak ezek alapján lehet jósólni hogy rövid időn belül nagy fejlődés jön, és ebben nincs benne még az, hogy az AI maga milyen mértékben tudja felgyorsítani a saját fejlesztését.
Tudom hogy ez egy másik terület, de ha emlékeztek a memesiteokat elárasztó lázálom AI videókra (persze hogy emlékeztek 1 éve volt max) most hol áll?