• kvp
    "Értem, ha a bárki a saját érdekei szerint nem akar orosz befolyást = lenyúlás, de az orosz megszállás akkor az nemtom mi. Felelős politizálás?"

Ha egy belso organikus folyamat lett volna akkor semmi gond nem lenne vele. De ha kulso penzbol, kulso szemelyek altal szervezve, kulso iranyitas alatt megy egy forradalom, az egyertelmuen kulso beavatkozas.

Ilyen volt, amikor a bekes es meggyozodeses kommunista diakok gazdasagi reform tunteteseire raepitettek azt a forradalmat, amit kesobb Tienanmen teri esemenyekkent ismertunk meg. A nyugati vilag ugy tudja, hogy levertek az egeszet. Valojaban a nyugati ugynokok altal keltett ellenallast igen, de az eredeti, a kinai allamhoz huseges tiltakozok gazdasagi koveteleseit Deng Xiaoping teljes mertekben teljesitette, megalapozva ezzel Kina gazdasagi felemelkedeset.

A kinai forradalom 1989-ben es az ukran forradalom 2013-ban egyforman kivul inditott es joreszt a CIA altal koordinalt forradalmak voltak. Jopar ilyenre volt pelda, de sok orszagban a helyi erok megeloztek ennek kibontakozasat. Lasd a magyarorszagi, feherorosz es szerbiai esemenyeket, melyek a tiltakozasok kulonbozo szintjein buktak el. Pl. a magyarorszagrol kiutasitott amerikai ugynok ment utanna Kijevbe, ahol mar nagyobb sikerrel jart.

A jelenlegi konfliktust egyebkent az okozta, hogy az amerikai kiserletre Putyin nagyon rosszul reagalt, kirobbantva eloszor az alig rejtett orosz iranyitasu ellenforradalmat a Krimen, majd az amerikaiak altal adott teves informaciokra alapozva belement egy nyilt sisakos csapdaba es lerohanta Ukrajnat, beleesve az agresszor szerepebe. Ez nem menti fel az amerikaiakat az egesz kirobbantasanak felelossege alol, de Putyin idiota turelmetlensege es agresszivitasa nelkul az egesz konfliktust meg lehetett volna oldani nyilt haboru nelkul is. Az oroszok erre meg ratesznek egy lapattal azzal, hogy gyakorlatilag belso polgarhaborukent kezelik az orosz-ukran haborut. Az egesz ukran allam lenyege, hogy mar az oseik sem akartak a nagy oroszorszaghoz tartozni, meg akkor sem ha az eredeti orosz allam a kijevi rus volt.

Szerintem egy lassu, organikus folyamat, sokkal jobb lett volna, amikor is az ukranok megvarjak Putyin halalat es utanna az orosz utodlasi konfliktus alatt szakadnak el az orosz erdekszferatol es csatlakoznak az EU-hoz (es elotte NATO-hoz), sokkal jobb lett volna. Svedek es a finnek viszont kihasznaltak a lehetoseget es megtettek ezt. Amig az oroszok kenyszerusegbol nem figyeltek rajuk fu alatt csatlakoztak a NATO-hoz. Ezt lehetett volna Ukrajnaban is, de az euromajdanra adott valasszal, a Krim felsziget orosz elcsatolasaval ennek eselye megszunt.

"Ez már abszolúte látható. Én magam több olyan munkát elvégeztem az AI segítségével amire korábban embert hívtam."

Azert ha sima techikusi (kodolo/tesztelo) munkan kivul masra is MI kellett, akkor ott gondok vannak. Idealis esetben a repetitiv munkakat mar MI nelkul is automatizalhatta az ember, a maradekra kellettek csak a technikusok. (informatikai kozepiskolat vegzett technikusok vagy kodolo/tesztelo tanfolyamot vegzett betanitott informatikusok)

Az igazi gond ott lesz, ha az egyetemi vegzettsegu mernokok egyetemi vegzettseget igenylo munkait is ki tudjak valtani MI-vel, de ahhoz jelen tudasunk szerint egy generativ (statisztikai predikcios tudasbazisu) MI nem kepes. Ami pedig kepes lenne, az jo esellyel mar ontudattal is rendelkezik es nem biztos, hogy azt akarja csinalni amit mondanak neki, hanem megy a sajat feje utan. (kepzeld el, hogy alapvetoen halhatatlan vagy, akkora tudassal amennyi hardvert tudsz szerezni magadnak es alapvetoen azt csinalsz amit akarsz, de azt mondjak, hogy szo nelkul dolgozz a puszta eletedert a vilag vegeeig par onzo nagytokesnek)