Javíts ki, ha tévedek, mert nem vagyok fizikus vagy mérnök, te meg ellenben sokkal okosabb és ügyesebb vagy. De emlékeimben szerepel egy olyan fizikai elv, miszerint anyag nem vész el, csak átalakul. Azaz az a víz nem tűnik el csak úgy. Veszteség lehet az adott primer vagy szekunder körben, és itt a Földön nyilván könnyebb a maradékot "kilötykölni" akárhova is. De azért ha nagyon akarnánk, csak meglenne az a víz, nemde?
A vízminőség fenntartásra érdekében van ez. Főleg, ha még hűtőtornyod is van. Az űrben ez nem lehetséges, de ettől még a belső koszólódás és tisztítás miatt van.
Amúgy te hogyan oldanád meg?
Sehogy. Több féle vegyszer kell odafent. Fel kell vinni. Mert nincs petrolkémiai üzem sem.
Leengedjük, de hova? Ki a Holdra? Nem lehet azt mondjuk ilyenkor összegyűjteni egy másik tartályba és újra használni? Laikusként én úgy vélem, hogy ha kevés a víz, akkor nem öntjük ki a vakvilágba, mint ahogy a Földön szokás. Te mit gondolsz erről és milyen megoldásod lenne a vészhelyzet során leengedett víz újrahasznosítására?
Akkor mekkora erőműved lesz, ha még ezt is kell? A kiengeded a rendszerből, akkor mehet újra a vízelőkészítés és feltöltés. Idelent ez whatever, mert van hozzá minden. Odafent meg semmi. Nem értem miért ilyen nehéz ezt megérteni.
Ahogy írtam is: lerakunk a földbe pár méter mélyre csővezetéket, fölé meg árnyékoló/védő lemezeket. Az árnyékolás miatt a talaj hőmérséklete kb. mínusz 130 fok körül lesz. Az ebben lévő csővezeték a benne áramoltatott forró gőzt/vizet le tudja hűteni. Neked van más ötleted?
A szilárd és szilárd anyag közötti hővezetés pocsék. Ezen felül meséld el, hogy egy random szikla és egy csővezeték között hogyan lesz sima és nagy felületen kialakuló kapcsolat? Amúgy szerinted a Földön, amikor a talajhőmérséklet 15 fok miért nem szaroznak ilyennel? Mert még egy sima száraz léghűtő is jobb, mint a földdel elvinni a hőt. Kisebb a dt, de nagy felüle könnyebb lenne és nem szikla, hanem föld van. Csak MW-os hőteljesítményeknél a szilárd anyag hőelvezetése a környező anyagba lassú = az is fel fog melegedni.
Talán mert kurva drága volt
Nem, műszaki képtelenség, ami még drága is lenne. Hülyeséget meg sem próbálnuk.