• manypet
    "Melyik része nem volt világos annak, amit írtam?"
    Ezt írtad:
    "Úgy látom nagyságrendi fogalmad sincs egy erőmű pótvíz igényéről..."
    Remek magyarázat! Minden világos lett belőle. :-)

"Egy 20MWe erőmű pótvíz igénye is tonnás nagyságrend / nap."
    Javíts ki, ha tévedek, mert nem vagyok fizikus vagy mérnök, te meg ellenben sokkal okosabb és ügyesebb vagy. De emlékeimben szerepel egy olyan fizikai elv, miszerint anyag nem vész el, csak átalakul. Azaz az a víz nem tűnik el csak úgy. Veszteség lehet az adott primer vagy szekunder körben, és itt a Földön nyilván könnyebb a maradékot "kilötykölni" akárhova is. De azért ha nagyon akarnánk, csak meglenne az a víz, nemde?

"A pótvíz előkészítésnek vegyszer igénye is van. Az honnan jön? Odateleportál? Hirtelen komplex vegyi üzem is lesz az üzemben?"
    Ha már egy atomerőművet megépítünk a sok ezer meg millió tonnányi tömegével, akkor csak felfér már arra a rohadt tákolmányra pár ezer tonna vegyszer is.
    Amúgy te hogyan oldanád meg?

"Ha csak egyszer kell vészhelyzet miatt vizet veszteni / karbantartás miatt leengetni, akkor mekkora lesz a vízigény?"
    Leengedjük, de hova? Ki a Holdra? Nem lehet azt mondjuk ilyenkor összegyűjteni egy másik tartályba és újra használni? Laikusként én úgy vélem, hogy ha kevés a víz, akkor nem öntjük ki a vakvilágba, mint ahogy a Földön szokás. Te mit gondolsz erről és milyen megoldásod lenne a vészhelyzet során leengedett víz újrahasznosítására?

"Nézd meg mekkora hűtője van az ISS-nek és mekkora a kapacitása. Ebből szűrd le mi kéne egy MW-os üzemnek."
    Ahogy írtam is: lerakunk a földbe pár méter mélyre csővezetéket, fölé meg árnyékoló/védő lemezeket. Az árnyékolás miatt a talaj hőmérséklete kb. mínusz 130 fok körül lesz. Az ebben lévő csővezeték a benne áramoltatott forró gőzt/vizet le tudja hűteni. Neked van más ötleted?

"Szerinted 60+ év alatt miért nem próbálkozott akkora faszsággal, hogy atomreaktoros gőzciklust üzemeltessen űrben?"
    Talán mert kurva drága volt felvinni akár csak 1 kilónyi terhet is. meg mert sok zöldhisztiző mindenért rinyált, ha meghallotta az "atom", "nukleáris", "sugárzás" és hasonló kifejezéseket.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2025.06.07. 15:30:20