dyra#9
Első körben elkezdenek elmaradni a kisebb melók, mert a megrendelő házon belül megoldja AI-jal. Ez rengeteg területet érint majd az IT-szakmán belül is: scriptek, egyszerűbb programozások stb. Hosszabb távon pedig ki tudja, mi lesz, mert ahogy látom, elég lesz csak megmondani az AI-nak, hogy mit csináljon, és ő gyakorlatilag pillanatok alatt elvégzi azt a munkát, amin eddig akár több száz ember dolgozott. Ezzel szépen kiesik az a pénz is, amit ezeknek az embereknek fizettek volna.
Az idealisták szokták mondani, hogy majd más munkát találnak az emberek. Ezt sose értettem. Egy ember évtizedekig tanul valamit, hogy igazán jó legyen benne – a legtöbb szakmában nem leszel profi 1-2 év alatt. Egy 50 éves embernek nem egyszerű váltania, de egy 35 évesnek se sokkal könnyebb.
Az alapjövedelemben nem hiszek – szerintem sosem lesz belőle semmi. Szóval világviszonylatban rengeteg munkahely fog megszűnni, és ezzel együtt egy csomó minden be fog szakadni. Én ezt várom az AI-tól, mégpedig 10 éven belül. A gazdagok még gazdagabbak lesznek, a többiek meg mehetnek recskázni (mint ahogy most is mindenki leszarja ki miből él ez később is így lesz).