• CommieSlayer
    "Az, hogy minek van szerinted értelme, az kb. az a szint tulajdon szempontjából, mi amikor a komcsik hangoztatják, hogy minden mindnekié, így senkinek nincs joga tulajdonolni semmit."
    Én egy összefüggést írtam le, nem azt, hogy én mit szeretnék.

"Így ha végteleníted, akkor az ő munkáját értékteleníted, azaz eltulajdonolsz."
    Nem tulajdonítok el semmit. Minden, ami a másiknál volt, az továbbra is a másiknál marad.

"Ahogy írtam is, kvázi a kommunisták megoldása ez, ahol minden javat közösként kezelnek"
    A kommunisták erőszakkal elveszik a lakást, ételt, állatokat a másiktól, nem pedig lemásolják azokat. Ez nagy különbség. A szellemi tulajdon betartatásához neked kell erőszakot tenni mások ellen.

"Továbbra is: attól hogy van más megoldás, még nem kényszerítheted a tulajdonost, hogy azt válassza."
    Nem kényszerítek senkit semmire. Azt akarom, hogy más ne kényszerítsen. Ha én akarok pl bármilyen csatlakozót gyártani bármilyen telefonhoz, más meg meg akarja venni, akkor abba senki ne szóljon bele. Ha én akarok saját Star Wars folytatást írni, más meg meg akarja venni, akkor abba senki ne szóljon bele. Hogy van az, hogy a szabadalom miatt a fél világnak meg kell tiltani, hogy alkosson, miközben az az érv, hogy a szabadalom miatt van több alkotás?

"A jog - értelmes társadalomban - azon alpaszik, hogy tégy bármit de ne árts másnak. Azaz a jogod ott ér véget, ahol a másiké kezdődik."
    Mit tekintesz ártásnak? Az hogy én otthon gyártok valamit, ami neked nem tetszik, vagy nem tetszene ha egyáltalán tudnál róla, az elég távol van a fizikai erőszaktól. Libertáriusként engem csak a fizikai erőszak foglalkoztat. Minden más problémát önkéntes, szerződéses keretek között kell rendezni.

"Téves. Az alkotó nem parazita."
    Én nem mondtam, hogy az alkotó parazita. Arról beszéltem, hogy a szabadalmi rendszer a parazitizmust jutalmazza. Billió dolláros biznisz, aminek a nagyrészét jogászok, hivatalnokok kapják, meg azok, akiknek van erőforrásuk abúzálni a rendszert.

"Ez addig működik csak, amíg valaki betartja a szabadalmi jogokat, mások meg nem. mert aki nem tartja be, az kvázi előnyt élvez. (Lásd pl. Kínát.)"
    A legfőbb dolog, amit Kína jól csinál az az hogy tojnak a nyugati szabadalmakra.
    Közben meg pont most tették közzé a Deepseek AI-ból a betanított modelleket is, meg az architektúrát is az összes saját fejlesztéssel, szabad felhasználásra. Nem kellett hozzá szabadalom.

"Miért érné meg egy zenét megírnia egy ismeretlen feltörekvő szerzőnek, ha holnap azt egy ismert szerző felhasználja? Miért érné meg milliárdokat beleölni egy technológiai fejlesztésbe, mondjuk egy gyógyszer kifejlesztésébe, ha holnap azt a rivális nagy cég már gyártja is?
    Te ezt hogyan védenéd ki, mondjuk mint kezdő zenész/kutató? "
    Erről már beszéltünk. Van tömegfinanszírozás, reklám, platform jellegű szolgáltatások, közös befektetés, open source projectek, titoktartás, közös fejlesztés stb. Sok zenész koncertezésből él elsősorban. Sok project meg előre van kifizetve, valamilyen tömegfinanszírozós platformon. Egy tucat féle okból és egy tucat féle képpen lehet alkotni valamit és egy tucat féle képpen lehet monetizálni. A termékek nem azért jönnek létre, mert van szabadalom, hanem mert van rá kereslet és a kereseslet szabadalom nélkül is ott lesz.