manypet#16
"Anyagi és véges dolgokat van értelme tulajdonolni."
Az, hogy minek van szerinted értelme, az kb. az a szint tulajdon szempontjából, mi amikor a komcsik hangoztatják, hogy minden mindnekié, így senkinek nincs joga tulajdonolni semmit.
"Az ötletek végtelenül másolható erőforrások"
Ugyanakkor ezt az erőforrást valaki munkával hozta létre. Így ha végteleníted, akkor az ő munkáját értékteleníted, azaz eltulajdonolsz. Ahogy írtam is, kvázi a kommunisták megoldása ez, ahol minden javat közösként kezelnek, függetlenül attól, hogy ki mennyit dolgozott meg korábban vele.
"Mivel egy tucat alternatív önkéntes alapú finanszírozási formát ismerünk, ezért nincs szükségünk a szellemi tulajdon erőszakos és hatékonytalan intézményére."
Továbbra is: attól hogy van más megoldás, még nem kényszerítheted a tulajdonost, hogy azt válassza.
"Az hogy jog, az önmagában nem mond semmit."
A jog - értelmes társadalomban - azon alpaszik, hogy tégy bármit de ne árts másnak. Azaz a jogod ott ér véget, ahol a másiké kezdődik.
"Ez egy olyan rendszer ami a parazitát jutalmazza az értékteremtő helyett"
Téves. Az alkotó nem parazita. Parazita az, aki elvesz tőle. Egy zenész, aki munka befektetésével megalkot egy művet, majd azt valaki elkezdi lejátszani a rádiójában, éppen kárt szenved, ellentétben azzal, aki a zenébe semmilyen munkát nem fektetett bele. Azaz nem a zenész a parazita, hanem az, aki azt elveszi tőle.
"A márkanév az eredetiségről és a bizlomról szól."
Ebben teljesen egyetértünk. (Azaz megegyezhetünk, hogy a név/márkanév védett legyen.)
"Nem azért írom ezeket, mert rosszat akarok, vagy nem akarom, hogy az alkotók jól járjanak."
Nem feltételeztem egy pillanatig sem, hogy rossz szándékból tennéd. Olvastam már jópár kommentedet. Ráadásul láttam azt is, hogy te is libertárius vagy. :-) Volt már libertáriusok között ezzel kapcsolatban jópár vita, és ezért is írtam, hogy itt vannak érvek mindkét oldal kapcsán. Ezért helyezném a megoldásokat a középútra.
"Meggyőződésem, hogy egy szellemi tulajdon nélküli világ mindenkinek jobb lenne."
Ez addig működik csak, amíg valaki betartja a szabadalmi jogokat, mások meg nem. mert aki nem tartja be, az kvázi előnyt élvez. (Lásd pl. Kínát.)
"Jobb irodalmi műveink és filmjeink lennének"
Miért érné meg egy zenét megírnia egy ismeretlen feltörekvő szerzőnek, ha holnap azt egy ismert szerző felhasználja? Miért érné meg milliárdokat beleölni egy technológiai fejlesztésbe, mondjuk egy gyógyszer kifejlesztésébe, ha holnap azt a rivális nagy cég már gyártja is?
Te ezt hogyan védenéd ki, mondjuk mint kezdő zenész/kutató?