• gosub
    Szerintem el vagy maradva az információkkal. Nem állítottam, hogy Kína már 1nm-es techel rendelkezne. Nem kell elmagyaráznod az ASML történetét, kb 20 éve ismerem. A kínai SMIC 7nm-es chipeket is tud gyártani, bár drágán, de ha kell az iparának akkor meg tudja oldani. A kínai chipgyártás jelenlegi határa az 5nm ez alá jelen tudás szerint nem tudnak menni, ez a plafon. De hatalmas pénzeket és emberi erőforrásokat invesztálnak a fejlesztésbe, hogy saját EUV gépeket tudjanak gyártani, más eljárással fog működni mint az ASML-é. Nem az a kérdés, hogy tudnak e hanem mikor és mennyire éri majd meg.
    Kína idén 18 chipgyártó üzemet indít el,elsősorban az MI ellátására, havonta több mint egy chip gyár!!! Saját szilícium ostyagyáraik vannak tavaly 7.6 millió darab, idén 8.6 millióra számítanak ezzel kb első helyre kerülnek.
    Az oroszok és a mosógép chipes agymenést hagyjuk. Az elektronikai ipar eleve globális ellátási láncolatok kavalkádja, mindenkinél van mindenféle. Láttam youtubon orosz tankokból, rakétákból megmaradt elektronikák szétszedését, oda messze nem kell a legmodernebb 7nm-es, azok épp szép ciril betűs chipek voltak, valszeg jól bevált 250 vagy 90nm-es technológia, kézzel is forrasztható méretben, nem egy SMD színvonal. Sőt rakétából megmaradt mechanikus giroszkóp! Nem kell félteni őket, megoldják persze nem ők fognak fejlesztő versenyt nyerni.