Abszolút egyetértek, nekem is pont ilyen érzésem van, mintha egy galambbal sakkoznék. De akkor még továbbmennék az idióta hasonlatok felhozásában: akinek kalapács van a kezében az a világon mindent szögnek lát.
Ez utóbbit úgy értem a te példádra leszűkítve, hogy te aki általam sem megkérdőjelezett módon kiterjedt haditechnikai ismeretekkel bír, mindent ebből a szemszögből nézel. És hiába próbállak téged adott esetben ettől eltéíteni, mint a csökönyös kismacska te nem akarsz abból a kajából enni, amit én eléd raknék.
OK. Kezdjük az alapoknál.
A nukleáris fegyverek, mint tömegpusztító fegyverek, ha konkrétabban akarjuk megfogalmazni azok valódi jellegét, különösen a nagyobb hatóerejű robbanófejjel ellátott eszközök, valójában stratégiai terror fegyverek. Elsődlegesen a lakosság elpusztítására, de inkább az ezzel való fenyegetésre szolgálnak (lásd elrettentés). A katonai eszközök, állomány ellen a hatásuk az előbbihez képest igen csak korlátozott, ez igaz a harcászati nukleáris fegyverekre is. Azt hogy ez előbbi jellemzés mennyire helytálló azt a történelmi példa is mutatja, amikor is ezeket valósan bevetették, gyak két japán város, a civil lakosság ellen.
A katonai erők elleni alkalmazást tekintve, legegyszerűbben gyakorlatilag az erők széttelepítésével lehet védekezni ellenük, hatásukat csökkenteni. Amit mára az ukrán fronton mindkét fél egyéb okokból már megtett. Ebből következően, ahogy arra te is rávilágítottál és amiben én maximálisan egyetértek, Ukrajna által korlátozott mennyiségben a fronton esetleg katonai célból bevetni ilyen fegyvert gyakorlatilag értelmetlen.
Az előbbiek okán jómagam többször próbáltam gondolatodat eltéríteni, hogy az esetleg létrehozott ukrán nukleáris fegyverek alkalmazását ne katonai alkalmazásként, hanem politikai/stratégiai célpontok elérése érdekében képzeld el (lásd még egyszer Kercsi-híd) és annak célbajuttató eszközeként se feltétlenül hagyományos katonai eszközt vegyél számításba, márcsak a nukleáris eszköz/robbanófej kezdetleges/kísérleti jellegből következően, annak tömeg és méretbeli nagyságából is kifolyólag sem.
Úgyszintén stratégiai cél lehet az ukránok részéről, egy ilyen korlátozott hatású, de főleg nukleáris jellegéből fakadóan stratégiai jelentőségű fegyver alkalmazásával, és ehhez kapcsolódóan egy jelentős orosz nukleáris válaszcsapással a konfliktust gyak világháború szintig eszkalálni.
Mit nem értesz ezen a gondolatmeneten?
Széteső Orosz-föderáció kérdése.
Az, hogy a ménsztrím narratívában Oroszországot, mint valami utolsó öskövületként fennmaradt birodalmat mutatják be, gyak tartalmazza azt is, ahogy annak jövőjét, gyak feldarabolását bizonyos politikai körök elképzelik. Ezt néhány esetben ki is monták már. Az egy jó kérdés, hogy a jelenleg még "uralkodó" Biden adminisztráció ezt a végső célt mennyire tette magáévá, vagy elégszenek meg csak a birodalom gyengítésének lehetőségével, a remélt végső cél elérése nélkül.
Amint azt a RAND Corp. különböző tanulmányaiban többször is bemutatták az USA gyak nyiltan hozzáférhetően, a szakmai közönség elé tártan, széleskörű/átfogó/hibrid megoldásokat tartalmazható agenda szerint fojtogatja a nagy orosz medvét, a politikai, gazdasági, kultúrális és konkrétan katonai akciók széles körén keresztül. Ismétlem ezek NEM ad-hoc jellegű intézkedések, az oroszok aktuális lépéseire adott válaszreakciók, hanem a fenti Think-Tank kiadványaiban bárki számára hozzáférhetően olvasható utiterv megvalósítását jelentik.
Csak egy probléma van ezzel, hogy ezekszerint ezt az oroszok is olvassák.
Csak önmagamat tudom ismételni, az a példa, amit Ukrajna is mutatott jó pár élven keresztül, hezitálással, zsarolásokkal, politikai csikicsukikkal, ami viszonylag békésen zajlott le a SZU szétesésekeor és aminek eredményeként Ukrajna elvesztette a nukleáris erejét, egy háborúk hatására politikailag destabilizálódó Oroszország szétesésekor sokkal szélsőségesebb lehet. Nem tudjuk, de valószínűleg az lesz.
Te azt mondod, nem. Hát legyen igazad, de mernél erre a reményre alapozottan egy a fenti célokat megvalósító stratégiát megvalósítani? Csak mert ha nem jön be és egy nukleáris konfliktus lesz a vége, azon kiba nagyot xop mindenki. Értsd az utolsó kőalatt lakó bogarat is. Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.12.12. 11:29:30